Home

VESTI

Dani mađarske kulture u Novom Sadu

No Comments Kultura

MađArt’10 – Dani mađarske kulture u Novom Sadu

U organizaciji Hungarofesta – Kancelarije „ÉGTÁJAK”, pod pokroviteljstvom Kancelarije Predsednik Vlade Republike Mađarske i Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, u koordinaciji Ambasade Republike Mađarske u Beogradu, od 14. do 19. maja 2010. godine će se održati MađArt festival u Novom Sadu.

 

Koorganizatori festivala su Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara iz Sente i novosadski Studenstki kulturni centar.

Povoljan razvoj političkih odnosa tokom poslednjih godina podstakao je Kancelariju Predsednika Vlade Republike Mađarske, da međusobnim upoznavanjem kulturnih vrednosti pomogne zbližavanju naroda koji žive u jugoistočnom regionu i time doprinese tome, da se još više prodube kulturne, prijateljske i poslovne veze.

 

Prvi korak ka tome je učinjen avgusta 2008. godine, kada je budimpeštanska publika imala prilike upoznati se sa multikulturalnim šarenilom Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Kao odgovor na to je bio MađArt’09 festival u junu 2009. godine, kada je publika Beograda, Niša i Kragujevca imala prilike čuti i videti dva koncerta klasične muzike, osam koncerata džez, zabavne i svetske muzike, dve pozorišne prestave, tri plesne predstave, dve izložbe fotografija i jednu likovnu izložbu, te jednu filmsku projekciju.

MađArt’09, festival koji je organizovan na prostorima gde nema mađarskog stanovništva je postigao svoj cilj – dao je šaroliki, interesantan presek mađarske kulture srpskom stanovništvu i tako doprineo zbližavanju dva naroda.

 

MađArt’10 – Dani mađarske kulture u Novom Sadu
 MađArt’10 – Dani mađarske kulture u Novom Sadu
 
Serijal programa MađArt festivala u 2010. godini se nastavlja u Novom Sadu, u isto vreme kada je i 77. Međunarodni sajam poljoprivrede – gde je Mađarska prisutna kao zemlja partner.

U istoriji Poljoprivrednog i prehrambenog sajma u Novom Sadu – koji se ove godine održava između 15. i 22. maja – prva zemlja koja je dobila status zemlje partnera je Mađarska, tako da organizatori iz Mađarske pripremaju značajniju, raznovrsniju i reprezentativniju prezentaciju nego ranije, na blizu hiljadu kvadratnih metara površine.

Zbog partnerskog odnosa Novosadskog sajma i Republike Mađarske, serijal programa MađArt-a, koji je započeo 2009. godine, ove godine se nastavlja u Novom Sadu.

Festival koji traje između 14. i 19. maja 2010. godine je planiran da se desi na 9 lokacija (katolička crkva „Ime Marijino”, Srpsko narodno pozorište, Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház, Svečana sala Gradske kuće, Sinagoga, Muzej modernih umetnosti, Katolička porta, galerija „Zlatno oko“, Poljoprivredni sajam) i nudi skoro 40 različitih programa publici. U okviru programa će se i ovoga puta predstaviti mađarski i srpski umetnici iz Mađarske, odnosno mađarski umetnici iz Srbije.

Serijal programa započinje koncertom omladinskog hora i orkestra „Don Bosco”, 8. maja u katoličkoj crkvi „Ime Marijino”. Ovaj koncert je značajno dešavanje u muzičkom životu Novog Sada, jer u poslednjih 20 godina novosadka publika nije imala prilike da uživa u koncertu crkvenih horova iz Mađarske. Istovremeno ovaj koncert je za hor mogućnost da putem univerzalnog jezika muzike poveže pripadnike raznih nacionalnih zajednica na prostoru Vojvodine. Svojom duhovnom muzikom želeli bi da uspostave dijalog između raznih kultura, a da istovremeno i sami budu učesnici više od hiljadu godina stare duhovnosti srednjo-istočne Evrope.

Zvanično otvaranje festivala je 14. maja u Sinagogi, koncertom Simfonijskog orkestra „Concerto Budapest”. Sviraće dela Erkel Ferenca, Franca Lista, Bele Bartoka pod dirigentskom palicom Đerđa Šelmecija. Nastupiće operski pevači Viktorija Vizin i Ištvan Kovač.

Pre koncerta će prisutne pozdraviti Bojan Pajtić, predsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i Ferenc Gemeši, državni sekretar Predsednika Vlade Republike Mađarske.

Prema planovima organizatora, na MađArt’10 festivalu publika će imati prilike da vidi izložbu retrografija Ota Kajzera pod nazivom YU-HU-RAP, modernu izložbu Žolnai-nakita koja se otvara 15. maja uoči Noći Muzeja u Muzeju savremene umetnosti, Državni plesni ansambl Mađarske sa produkcijom „Crno crveno… narodna igra”, predstavu „Dekadencija” pozorišta „Vígszínház” iz Budimpešte, predstavu „Ko se boji Virdžinije Vulf” Srpskog pozorišta iz Mađarske, kao i predstavu trupe GoBe. Publika će takođe moći da uživa u koncertima Marte Šebešćen, Erdi Tamaša, grupe „Kaláka”, „Budapest Klezmer Band”-a,duvačkog orkestra železničara iz Pečulja, benda „Tátrai Trend”, orkestra „Fonó”, Ruža Magdolne, Nacionalne grupe mađarskih roma „RAJ”, „Molnar Dixieland Band”-a, kao i grupe „Garden Quartet”.

Pored ovih koncerata će u Katoličkoj porti izložiti svoje rukotvorine mladi umetnici iz Mađarske. Na Poljoprivrednom sajmu posebno mesto će dobiti izložba fotografije Ota Kajzera pod nazivom „Hiljadu čuda Mađarske”, a publika će moći da uživa u nastupu plesnih grupa iz Subotice, Novog Sada, Malog Iđoša, Bačke Topole, Ade, Bačkog Petrovog Sela, Bečeja i Horgoša.

Želja nam je da novosadskoj publici kroz ove programe prikažemo kolektivni doživljaj koji pruža muzika, ples, pozorište i likovna kultura, koja spaja narode a u isto vreme je iznad raznolikosti jezika, istorije, geografije, politike i ekonomskog razvoja.

 
 
 
 
Izvor:
Happynovisad.com