Home

VESTI

Dani Jarbola u Beogradu

No Comments Kultura

Dani Jarbola u BeograduBeogradski Jarboli u prvoj polovini decembra pripremili su nekoliko multimedijalnih akcija, među kojima su premijera novog spota "Ništa", zatim retrospektivna izložba fotografija o bendu i na kraju specijalna projekcija njihovih starih spotova.  
  
Sa aktuelnog albuma "Zabava" (2011) u četvrtak 6. decembra pojaviće se na jutjubu i tv stanicama u Srbiji i regionu spot za pesmu "Ništa", koji sa svojih čak osam minuta trajanja, frontmen Jarbola Borisa Mladenović opisuje kao "kratki umetnički film".
  

Sa Mladenovićem u fizički izuzetno zahtevnoj i izazovnoj glavnoj ulozi, "Ništa" su režiser Rastko Petrović i direktor fotografije Aleksandar Pavlović snimili zimus u okolini Gružanskog jezera kod Kragujevca.

"Odlučili smo da se poigramo filmskim jezikom. Slika nije samo podrška za zvuk, nego slika ima svoju emociju koja je u igri sa pesmom", objašnjava Mladenović. "Nema dijaloga, nema ničega, sve je u emociji, u nekakvom apstraktnom narativu".

Spot "Ništa" će ipak najpre imati priliku da vide zvanice i novinari na njegovoj promociji od 20:00 u sredu 5. decembra u prostoru New Media HUB, Karađorđeva 59 u Beogradu.

Izložba fotografija autora Srđan Veljovića "Jarboli 1996 – radovi u toku" biće otvorena 6. decembra u 19:00 u Studentskom kulturnom centru Beograda, sa trajanjem do 16. decembra.

 

"Srđan je fotograf koji nas slika od 1996. godine u svim situacijama, od koncerata nadalje, i ima stvarno veliku kolekciju i ozbiljan uvid kako smo izgledali tokom ovih godina", kaže Mladenović.

Veljović opisuje postavku izložbe kao "seriju fotografija koja u respektabilnom vremenskom opsegu prati nastupe i rad grupe Jarboli".

 

 

 Dani Jarbola u Beogradu

Dani Jarbola u Beogradu

 

 

"Jarboli su beskompromisnim i jasnim pristupom stvarnosti opisali i opisuju istu sa velikom preciznošću. Bavljenje bazičnim intimnim i društvenim temama, sa didaktičkim elementima, nije put koji vodi do široke popularnosti. I ta, donekle marginalna, ali nesumnjivo autonomna pozicija omogućila je prostor slobode odakle je ispletena priča o svima nama i svakom od nas, i to je dragoceno postignuće Jarbola", smatra Veljović.

 

Konačno, 12. decembra od 20:00 u velikoj dvorani SKC-a u Beogradu biće prikazana retrospektiva spotova Jarbola, koju Mladenović opisuje kao "dosta zanimljiv dokument kako su izgledali ne samo Jarboli, nego i Beograd, poslednjih 20 godina".

"Prikazani u kontinuitetu i montirani sa izjavama režisera i drugih učesnika u njihovoj produkciji, ovi spotovi pružiće potpuniju sliku rada ove grupe u segmentu koji nije čisto muzički, kao i šire mreže autora sa kojima su Jarboli razvijali različite moduse kreativne saradnje", kažu Jarboli.