Home

VESTI

Danas počinje 43. Bitef

No Comments Kultura

Danas počinje 43. BitefBeogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) biće otvoren 15. septembra u Sava centru predstavom "Sutra" reditelja i koreografa Sidija Larbija iz Velike Britanije.

U glavnom programu 43. Bitefa, čiji je moto "Kriza kapitala – umetnost krize", do 25. septembra biće izvedeno ukupno devet predstava.

Predstava "Sutra" nastala je kao rezultat Larbijeve opčinjenosti kung-fuom i šaolinskom školom šan budizma, a u njoj nastupaju monasi, izvodeći svoj ples na velikim drvenim kutijama, jedinom dekoru na sceni.

Na Bitefu će ove godine gostovati i pozorišna trupa "Ex machina" iz Kvebeka (Kanada) s predstavom "Plavi zmaj" Roberta Lepaža.

"'Plavi zmaj' je nastao pre nekoliko godina, a njegov tekst se iz predstave u predstavu menja i usavršava. Prvobitno je trebalo da ima samo dva lika, koje tumače Mari Mišo i Robert Lepaž, a zatim je u nju uvrštena i mlada kineska glumica Tai Vej Fu", rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik reditelja Feliks Damže. 

 

Danas počinje 43. Bitef

 

Prema rečima Mari Mišo, "Plavi zmaj" predstavlja kritiku modernog kineskog društva, zasnovanog na ubrzanom tehnološkom napretku, ali i na poštovanju tradicije.

"Predstava se, kao i svi spektakli Robera Lepaža, odlikuje upotrebom savremene tehnologije i puna je specijalnih efekata", rekla je Mari Mišo.

Na ovogodišnjem Bitefu nastupiće i teatar iz Lozane, koji će izvesti predstavu "Airport kids", kao i Jo Stromgren kompani iz Bergena (Norveška) s predstavom "Pisac".

Publika će biti u prilici da pogleda i dve domaće predstave: "Sanjare" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, u režiji Miloša Lolića i "Brod za lutke" u režiji Ane Tomović i izvođenju ansambla Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Biće izvedene i predstave "Logor" Hotela Modern iz Roterdama (Holandija) i "Karl Marks: Kapital, prvi tom" u izvođenju teatra iz Dizeldorfa (Nemačka).

Planirani su, takođe, i prateći programi "Bitef polifonija" i "Bitef na filmu", koji se prikazuje u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Izvođenje predstave "Pisac" o norveškom nobelovcu, piscu-kvislingu Knutu Hamsunu, pratiće tribina na temu "Kvislinzi u umetnosti".

Festival će upotpuniti i izložba karikatura čiji je autor Jovan Ćirilov, program posvećen 20. godišnjici smrti osnivača Bitefa, rediteljke Mire Trailović, kao i izlozba svih dosadašnjih plakata za Bitef.

Predsednik žirija 43. Bitefa je Patris Pavis, a ostali članovi su Simel Fenik Roland iz Nemačke, Oliver Frljić iz Hrvatske, glumac Vladimir Aleksić i dramska autorka Maja Petrić iz Srbije.

 

 

 

 

Izvor:

B92.net