Home

VESTI

Blu, Beruti i M-Citi Beogradu

No Comments Kultura

Super zid - oslikavanje gradaMurali Blua, Valerija Berutija i M-Sitija, svetski značajnih umetnika uličnog slikarstva, otkriveni su 30. jula na zgradama u beogradskim opštinama Savski Venac i Stari Grad, a naredne nedelje osvanuće i radovi srpskih savremenih umetnika Biljane Đurđević i Vladimira Perića na Vračaru.

Murali su nastali u okviru projekta “Super zid”, koji su realizovali Beogradski letnji festival, Telenor fondacija, platforma za savremenu umetnost Kiosk i opštine Vračar, Savski Venac i Stari Grad.

Blu je oslikao mural u Pop Lukinoj 6, a trenutno je najvažniji i najpoznatiji muralista na svetu, koji zidove doživljava kao listove papira za crtanje.

Mural italijanskog umetnika Valerija Berutija nalazi se u Resavskoj 61, na OŠ “Petar II Petrović Njegoš”. Mladi umetnik u usponu ove godine izlaže i na Bijenalu u Veneciji, a u radu koristi svakodnevne teme, najčešće inspirisane njegovim detinjstvom.

 

 

M-City je autorski projekat Marijusa Varasa, u okviru koga je oslikano nekoliko stotina murala po mnogim svetskim metropolama. Glavna tema njegovog rada je urbani pejzaž, a njegov mural nalazi se u Durmitorskoj 16.

Projekat “Super zid” idejno se nadovezuje na “Pokreni grad”, koji je takođe realizovan sa Telenor fondacijom, a nastao je kao podrška odluci Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da veća mesta u Srbiji zvanično dobiju statuse gradova.

Telenor je projektom “Super zid” nastavio saradnju sa BELEF-om.

Telenor fondacija je prošle godine sponzorisala projekat “Art2sitON”, kojim je Beograd dobio 50 betonskih klupa, koje su osmislili beogradski umetnici, a postavljene su duž obala Save i Dunava, na Kalemegdanu i u nekoliko gradskih parkova.

 
 
 
 
Izvor:
Seecult.org