Home

VESTI

Blow up – Karnevalizacija, O3one

No Comments Kultura

BLOW UP – KARNEVALIZACIJA, Marija ĐurićNakon velikog uspeha izlozbe „Karnevalizacija umetničke svesti“, Marija Đurić predstavlja nam se novom, hrabrom, atraktivnom i nesvakidašnjom postavkom u O3ONE-u.

 

Uz moralno i intelektualno pravo da se temom karnevala i dalje bavi, jer su vesti koje nam se svakodnevno nude obojene u crno, Marija nas podseća na veselu stranu života, poigravajući se Holivudskim glamurom i modom, stvarajući velike cipele i raskošne haljine od četiri metra.

 

Pozorišne i filmske projekcije su joj večita inspiracija, a pop art i urbana kultura Beograda iskonska ljubav, kojoj se uvek vraća. Za nju kritičari kažu da je senzibilna ličnost koja je oživela sveukupnu umetnost vedrih osamdesetih.

 

Opredelila se za konceptualnu umetnost jer, kako kaže, ova vrsta stvaralaštva pokazuje širinu obrazovanja i fundusa mentalne svesti. Odlučnost kojom se suprotstavlja komercijalnoj umetnosti i klasičnim izlagačkim pravilima donela joj je naklonost kritičara i publike. Marija nastoji da estetikom svog uma otvori vrata neke nove teme koja će Srbiju probuditi i naterati ljude da razmišljaju pozitivno.
 
 
BLOW UP – KARNEVALIZACIJA, Marija Đurić
BLOW UP – KARNEVALIZACIJA, Marija Đurić
 
 
„Blow up – Karnevalizacija“ u ekscentričnom maniru afirmiše estetiku lepog u kojoj se prožima čulno, erotsko, idejno. Energičnost divlje kombinacije boja na slikama budi strast prema životu (intenzivno plava, šokantna roze, bolesno zelena, suncokret žuta, strasno crvena, crno-bela kao šahovska polja…) – sve je  to igra.

Život je raznovrstan, pun iznenađenja i preokreta.  Iskakanje iz svakodnevnog života, poigravanje fetišima, štikle koje oslikavaju život na visokoj nozi, platna koja odišu životnom radošću, uz nesvakidašnju postavku u galeriji, čine ovu izložbu drugačijom od drugih.

Ideja ovog projekta je da se utiče na psihologiju učmale sredine u kojoj živimo, gde je karnevalizacija politike parexellance pozorišni čin i gde se ne dozvoljava opstanak svežih i inventivnih ideja. Dizajniranjem prostora u duhu postmodernog senzibiliteta, izlazi se iz opšteg umetničkog, i stvara  scenski dizajn u prostoru. Dobrodošli!

Biografija

Marija Đurić, glumica, slikarka i scenograf, kao stvaralac objedinjuje tri vrste umetnosti: scensku, likovnu i primenjenu, odnosno dinamičku i statičku, prostornu i vremensku. Rođena je 6. avgusta 1977. godine u umetničkoj porodici, od oca mr Ljubiše Đurića, akademskog slikara i majke Gordane, istoričara umetnosti. Diplomirala je glumu u klasi profesora Nebojše Dugalića i Bore Grigorića, a potom upisala multimedijalne poslediplomske studije na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu, odsek scenski dizajn. Živi i radi u Beogradu.

 

 

 

:: BLOW UP – KARNEVALIZACIJA, Marija Đurić
:: 18 – 29. maj 2010. > otvaranje u 20h