Home

VESTI

BITEF od 15. do 25. septembra

No Comments Kultura

BITEF od 15. do 25. septembraBeogradski internacionalni teatarski festival (BITEF), 43. po redu, biće održan od 15. do 25. septembra pod sloganom "Kriza kapitala – umetnost krize", a zbog finansijskih problema imaće manje predstava i pratećih programa nego prethodnih godina.

Organizatori 43. BITEF-a su najavili da ovogodišnji festival neće zaostajati kvalitetom, iako će biti finansiran sa manje sredstava.

Selektor BITEF-a Jovan Ćirilov rekao je da su krize kapitala i društvene krize često tokom istorije bile impuls koji unapređuje umetnost i kulturu.

Prema njegovim rečima, program 43. BITEF-a obuhvata sedam stranih i dve domaće predstave koje dokazuju tezu da u umetnosti nema krize, izražavajući društveni angažman na nov način.

Na ovogodišnjem BITEF-u neće biti programa "Show case", koji je obuhvatao domaće predstave, ali su sačuvani programi "Polifonija" na kome se prikazuju predstave u popodnevnim satima i "BITEF na filmu" u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. 

 

BITEF od 15. do 25. septembra

 

Ovogodišnji BITEF će biti otvoren u Sava centru predstavom "Sutra" londonskog Sadler's Vels teatra, u koreografiji Sidija Larbija Šerkavija (Cherkaoui), koji je za predstavu "Rien de rien" osvojio Specijalnu nagradu na BITEF-u 2000. godine.

Predstava "Sutra" sa tibetanskim monasima šaolin manastira istražuje hinduističku mudrost Budinih sutri, a virtuozne pokrete vekovne tradicije kung-fua tretira kao potragu za jedinstvom fizičkog i duhovnog, ugrađujući ih u svoje iskustvo evropske savremene igre.

U okviru 43. BITEF-a biće izvedena i predstava "Plavi zmaj" kanadskog reditelja i dramskog pisca Robera Lepaža (Lepage), u izvođenju "Ex Machine" iz Kvebeka, švajcarska predstava teatra "Vici" iz Lozane, "Airport kids", u režiji Lole Arias i Stefana Kegija.

Publika BITEF-a imaće priliku da vidi i zagrebačku trupu "Bacači sjenki", koja je osvojila Specijalnu nagradu za predstavu "Ex-pozicija" na 41. BITEF-u, a sada gostuje predstavom "Odmor od povjesti", u kojoj nema priče, niti vidljive glumačke igre, a autori predstave su Boris Bakal i Katarina Pejović.

Na BITEF-u će biti izvedena i norveška predstava "Pisac" o Knutu Hamsunu, najpoznatijem norveškom piscu kvislingu, a holandski Teatar "Hotel Modern" iz Roterdama izvešće predstavu "Logor", u kojoj je upotrebljeno 2.000 lutaka, a bavi se temom Aušvica, najvećeg stratišta u Drugom svetskom ratu.

Nemački teatar "Schauspielhaus" iz Dizeldorfa izvešće scensku verziju Marksovog "Kapitala", koju su režirali Helgard Haug i Daniel Vetzel u okviru projekta Rimini-protokol, koji je poznat po predstavama u kojima ne igraju ni glumci ni amateri, već ljudi koji se bave temom koju pozorište obrađuje.

Na 43. BITEF-u biće izvedene i nagrađivana drama "Brod za lutke" Milene Marković, u režiji Ane Tomović i produkciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, koja je ovogodišnji pobednik na Sterijinom pozorju, i predstava "Sanjari" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, retko izvođeno delo međuratnog pisca Roberta Muzila, u režiji Miloša Lolića.

Predsednik žirija 43. BITEF-a je Patris Pavis, a članovi su Simel Fenik Roland iz Nemačke, Oliver Frljić iz Hrvatske, glumac Vladimir Aleksić i dramska autorka Maja Petrić iz Srbije.

Grad Beograd podržao je BITEF sa 32 miliona dinara, Ministarstvo kulture Srbije sa 11 miliona, dok su Izvršno veće Vojvodine i grad Novi Sad izdvojili 2,5 miliona.

Prodaja ulaznica za 43. BITEF počeće 1. septembra u Pozorištu na Terazijama.