Home

VESTI

Beogradska nedelja umetnosti 2014

No Comments Kultura

Beogradska nedelja umetnosti 2014Beogradska nedelja umetnosti (BNU) će se ove godine održati po četvrti put u periodu od 20.do 28.juna na više lokacija u Beogradu. Pod sloganom „OBOJIMO BEO GRAD” ovaj festival će svojim sugrađanima ponuditi bogat, kvalitetan i raznovrstan program.
  
Edukativni program se sastoji iz jedanaest radionica koje će biti održane u „Domu omladine Beograda” –gradskoj kulturnoj instituciji koja podržava ovu manifestaciju od samog početka. U okviru edukativnog programa biće organizovane radionice iz oblasti fotografije, event menadžment, plesa, muzike, strateškog planiranja i pozorišne umetnosti.
  

Ove godine smo dodatno proširili program u odnosu na prethodne tri, što samo još jednom potvrđuje kvalitet i prepoznatljivost Beogradske nedelje umetnosti. U okviru pratećeg programa biće organizovana modnarevija „Young Walk" na kojoj će svoje radove predstaviti  10 mladih modnih dizajnera, zatim izložba fotografija studenata pod nazivom „Beograd kroz ključaonicu" kao i izložba likovnog umetnika Dejana Mandića, koncerti grupe „MaraQYa" i studentkinja FMU-a, Katarine Ranković i Ljubice Damčević. U saradnji sa plesnim klubom „Elit" biće organizovana „BNU Be Fresh Plesna bitka" na kojoj će svoja plesna umeća prikazati učesnici edukativnih radionica.

Ove godine posebna pažnja posvećena je organizaciji dečjeg programa „Beogradska nedelja umetnosti za decu" koji je osmišljen sa ciljem da se deci predškolskog uzrasta ponudi kvalitetan umetnički sadržaj, koji će im pomoći da razvijaju svoje kulturne potrebe i navike. Ovaj program biće organizovan u predškolskim ustanovama „Vračarˮ, „Dečiji daniˮ, „11.aprilˮ i u DKC „Majdanˮ. Nakon završenih radionica, u UK „Parobrod” će 27.juna biti organizova izložba dečjih radova kao i javna tribina  „Kultura i ti na ti" na kojoj će o kulturnim potrebama dece govoriti Branka Kostić ispred Francuskog instituta, Hana Stamatović-dečiji psiholog, Anđelka Janković-menadžer u kulturi i Lidija Seničar ispred DKCB-a.

Ovogodišnji partneri Beogradske nedelje umetnosti su Dom omladine Beograd, UK „Parobrod”, Jugoslovensko dramskom pozorište, Francuski institut, Dečiji kulturni centar Beograd, „Master Blaster” studio, studio „Shonskiˮ, Fakultet za estetiku i kozmetologiju, edukativni centar „Proces-edukativna arhitektura”, plesni studio „Elit”, predškolske ustanove „Dečiji dan”, „Vračar”, „11.april”, DKC „Majdanˮ. Finansijsku podršku Beogradske nedelje umetnosti, koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Beograda, obezbedile su kompanije „Imlek”, „Bambiˮ i „Knjaz Milošˮ.

Više informacija o programu možete pronaći na sajtu www.bnu.rs.

 

 

 Beogradska nedelja umetnosti 2014

Beogradska nedelja umetnosti 2014

 

 

„Obojimo BEO GRADˮ

Ovogodišnji slogan četvrte Beogradske nedelje umetnosti „Obojimo BEO GRADˮ nastao je sa idejom da se „siviˮ delovi grada pretvore u umetnička dela.

Niz aktivnosti koje će biti organizovane tokom Beogradske nedelje umetnosti imaju za cilj da ulepšaju i oplemene prostore koji su često predmet vandalizma. Studenti Univerziteta Umetnosti koji će oslikavati murale i gradske klupe imaće priliku da sugrađanima predstave svoj jedinstveni stil izražavanja.

Tim Beogradske nedelje umetnosti i ove godine pokreće inicijativu u pogledu društvenog aktivizma i kreiranju svesti o važnosti ulaganja u kulturu i umetnost.

U okviru akcije „Obojimo BEO GRADˮ u saradnji sa kompanijom „Imlekˮ, umetnik Sava Dimitrijević oslikaće niz murala na teritoriji grada Beograda. Dana 20.juna sa početkom u 11 časova na Cvetnom trgu biće oslikan prvi mural u nizu.

Ukoliko vidite veliku grupu dece koja oslikava „smajlijeˮ znaćete da je u pitanju „Fabrika osmehaˮ  kompanije „Bambiˮ koja je osmišljena sa idejom da Beogradu poklonimo puno dečijih osmeha.  Oslikavanje „smajlijaˮ biće održano na Trgu republike i u parku Tašmajdan 23.juna sa početkom u 12 časova.

U parku kod hotela Palas u ponedeljak 23.juna sa početkom u 11 časova biće organizovano oslikavanje javnih klupa. Tom prilikom studenti sa FPU-a i FLU-a, a uz podršku kompanije „Red Bullˮ svoja platna zameniće klupama.

Pozivamo vas da posetite naše aktivnosti koje će vas sigurno inspirisati da i vi bojite BEO GRAD sa nama.