Home

VESTI

Beograd Svetlosti od 7. do 14. oktobra 2016.

No Comments Kultura

Beograd Svetlosti od 7. do 14. oktobra 2016.Ove godine ćemo zavrteti krug boja i uroniti u spektar raznovrsnih iskustava i znanja, istražujući različite uglove, pravce i tačke gledišta, sa velikom željom da otkrijemo ko je kome komplementarni kontrast – lumino umetnost vs nauka o svetlosti vs dizajn svetla.
 
Pod okvirnom temom 'Spektri' u 2016. predstavljamo naučno-edukativnu putujuću izložbu CPN-a sa eksponatima koji će nam prikazati skalu talasnih dužina od vidljive do nevidljive svetlosti.

   

Kao centralni deo programa izložbu će pratiti predavanja i debate eminentnih domaćih i međunarodnih predavača u okviru simpozijuma 'Komplementarni kontrasti'. Sa zadovoljstvom predstavljamo čuvenog meksičkog dizajnera svetla Gustava Avilesa kao i istaknutu profesorku, astrofizičarku Tijanu Prodanović. U delu simpozijuma posvećenom ”Sjajnoj srpskoj sceni” predstavljamo osam sjajnih zvezda iz sfere nauke, umetnosti, arhitekture, biologije, fizike i dizajna. Inspirisani tematikom spektra, i ove godine, neizostavni deo programa posvećen najmlađim kreativcima  biće radionica 'Svetlucanje'. Pridružite nam se u ovoj avanturi.

 

 

 Beograd Svetlosti od 7. do 14. oktobra 2016.

Beograd Svetlosti od 7. do 14. oktobra 2016.

 

 

Program

7/10/2016 u 19.00h Velika galerija KC Grad

”Spektri” – Otvaranje izložbe
Izložba “Spektri” posvećena je svetlosti – onoj koju vidimo, ali i onoj koju ne vidimo, a koja nas svakodnevno okružuje. U rasponu od ultraljubičastog, preko dela spektra koje detektuje ljudsko oko, pa do infracrvenog zračenja, u okviru ove izložbene postavke imaćete jedinstvenu priliku da sami isprobate raznovrsne efekte elektromagnetnih talasa, a na totemima znanja pročitate zanimljive priče o svetlosti. U produkciji Centra za promociju nauke, ova izložba je nastala kao deo inicijative obeležavanja Međunarodne godine svetlosti u 2015. godini.

8/10/2016 od 15.00 do 18.00h, Velika galerija  KC Grad
”Komplementarni kontrasti” – Simpozijum

 

 

Beograd Svetlosti od 7. do 14. oktobra 2016.

Beograd Svetlosti od 7. do 14. oktobra 2016.

 

 
Inspirisani multidisciplinarnim vrednostima, iz ugla tri profesije i tri sfere znanja – lumino umetnosti, dizajna osvetljenja i nauke istražujemo prirodu i fenomenologiju svetlosti. U maniru Spektra, glavnog motiva programa Beograda svetlosti 2016, najavljujemo simpozijum ‘Komplementarni kontrasti’. Putovanje započinjemo predavanjem uglednog gosta iz Meksika, dizajnera svetla Gustava Avilesa, prepoznatljivog po svojim poetičnim govorima sa neočekivanim zapletima. Da bi nas potom u područje tajni univerzuma i astronomije odvela istaknuta profesorka i predavač, predsednica naučnog odbora Astronomskog društva Novi Sad, asrofizičarka Tijana Prodanović.

U drugom delu simpozijuma kontraste nastavljamo da istražujemo među najsvetlijim stvaraocima i umovima domaćeg neba. Među “Sjajnom srpskom scenom” predstaviće nam se osam sjajnih zvezda kroz sfere nauke, umetnosti, arhitekture, biologije, fizike i dizajna.

Učestvuju: Zorica Matić, Nevena Kovačević, Milan Đurić i Aleksandar Vuja/Dva studio, Marija Barić i Nemanja Stojanović/Maria Barić studio, Miroslav Sretenović/Izvanredni Bob, Dejan Pantelić, Vladimir Jovanović i Beogradski svetlosni detektivi.

 

 

Beograd Svetlosti od 7. do 14. oktobra 2016.

Beograd Svetlosti od 7. do 14. oktobra 2016.

 

 

9/10/2016 od 15.00 do 18.00h, KC Grad

”Svetlucanje” – Kreativna radionica za decu

Ove godine Beograd svetlosti pažnju fokusira na esenijalnu srž svetlosti i na obeležavanje jubileja – 160 godina od rođenja Nikole Tesle. Radionicom Svetlucanje 2016 zvanično pokrećemo naš dugogodišnji san o osnivanju Mobilne laboratorije svetla sa kojom u narednim godinama krećemo na put novih avantura i eksperimentalnih svetlosnih istraživanja.

Glavnu inspiraciju za radionicu ove godine pronalazimo u sadržajima izložbene postavke Spektri, izložene u Velikoj galeriji KC Grad. Uz stručno vođenje kustosa Centra za promociju nauke, školarci će imati jednistvenu priliku da  saznaju kako nastaju boje svetlosnog spekta, šta su elektomagnetni talasi i mnoge druge svetlosne zanimljivosti.

 

Svetlucanje se tradicionalno organizuje u saradnji sa obrazovnim ustanovama u Beogradu. Prijave za ucesce na radionici slati na: info@belgradeoflight.com

Beograd Svetlosti

7 – 14. oktobar 2016.
Kc Grad, Braće Krsmanović 4

www.belgradeoflight.com
www.gradbeograd.eu