Home

VESTI

“Belgrade to Bowie” u Kinoteci

No Comments Kultura

"Belgrade to Bowie" u Kinoteci - Photo by Braian RasicBelgrade to Bowie je projekat posvećen nedavno preminulom superstaru Dejvidu Bouviju, u čijoj je osnovi izložba fotografija Brajana Rašića!

 

Brajan Rašić je svetski poznati muzički fotograf, koji je više od dve decenije bio jedan od Bouvijevih zvaničnih fotografa, i imao prilike da zabeleži najzanimljivije momente, kako sa brojnih turneja ovog velikog umetnika, tako i iz privatnog života.
 

Više od 100 Rašićevih fotografija biće izloženo u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke tokom gotovo tri meseca trajanja izložbe, uz vrlo uzbudljiv prateći program koga će činiti pre svega radovi petnaestak domaćih umetnika kojima je Bouvi bio direktna inspiracija (Simonida Rajčević, Aleksandar Gligorijević, Mateja Petković, Nemanja Jehlička, Goran Milanović, Marko Lađušić, Svetlana Sakan, Željka Mićanović Miljković, Nino Maljević, Goran Vitanović, Filip Mikić, Stevan Lončarević …), prikazivaće se svakodnevno filmovi u kojima je Bouvi igrao, biće organizovane brojne aktivacije, tribine i radionice.

 

 

 "Belgrade to Bowie" u Kinoteci - Photo by Braian Rasic

"Belgrade to Bowie" u Kinoteci – Photo by Braian Rasic

 

 

Brajan Rašić je rođeni Beograđanin, koji se proslavio u Londonu kao muzički fotograf, gde živi  i  radi još od 1979. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Brian je fotografisao neverovatan broj umetnika, pre svega muzičara svih muzičkih žanrova popularne muzike.

 

Našoj javnosti je najviše poznat kao zvanični fotograf legendarnih Roling Stonsa, ali retko je poznato da je više od 20 godina Brajan fotografisao i Dejvida Bouvija.

 

 

"Belgrade to Bowie" u Kinoteci

"Belgrade to Bowie" u Kinoteci

 

 

Dejvid Bouvi i Brajan Rašić su se upoznali početkom ’80-ih godina, i od tog perioda Rašić je imao prilike da zabeleži neke od istorijskih momenata ovog velikog umetnika.    

 

 

"Belgrade to Bowie" u Kinoteci

"Belgrade to Bowie" u Kinoteci

 

 

Tokom trajanja ove izložbe, Jugoslovenska kinoteka će biti mesto gde ćete moći da uživate u momentima iz raznih Bowievih faza, zabeleženim kamerom Brajana Rašića, ali i da se upoznate (bolje) sa likom i delom čoveka koji je inspirisao generacije, kroz biografiju, diskografiju i biblioteku, koje će biti sastavni deo ove izložbe.

 

 

"Belgrade to Bowie" u Kinoteci - Photo by Braian Rasic

"Belgrade to Bowie" u Kinoteci – Photo by Braian Rasic

 

 
BELGRADE TO BOWIE
Bowie u Kinoteci
Od 27. maja do 21. avgusta 2016, Jugoslovenska kinoteka, Beograd (Uzun Mirkova 1)

 

Pokrovitelj izložbe je Raiffeisen banka.