Home

VESTI

BDW u Galeriji O3ONE

No Comments Kultura

O3one

U okviru Belgrade design week-a 2009, u O3ONE-u ce biti prikazana izložba dizajnera Branka Lukica. Nastavak izložbe održane u julu 2007, godine pod nazivom NONOBJECT, sada sa novim, do sada neizlaganim radovima.

NONOBJECT je novi pristup u razmišljanju i dizajniranju objekata i iskustava. Cilj projekta je da postavi platformu za nastanak uzbudljivih rešenja, koja ce živeti i u necijem umu. Ideja projekta je istraživanje buducnosti iskustava potrošaca kroz dizajn i uvodenje novog nacina razmišljanja. Kroz ovaj pristup kreiranju i razmišljanju nastali su i novi non-objekti (predstavljeni na fotografijama/printovima i videu), koji ce biti izloženi u O3ONE-u.

 

Branko Lukic se bavi istraživanjem dizajna uobicajenih objekata, kao što su kašika, mobilni telefon ili prekidac, a njihova suština je da pokrecu posmatracevu maštu.

 

„Design Fiction“ predstavlja potpuno novi žanr teorije i prakse dizajna. Žanr koji nudi nov nacin razmišljanja o dizajnu i
inovacijama, koji spaja prostor izmedu nas i objekata, nudi odgovore  na pitanja šta je objekat, zašto želimo ono što želimo, zašto je funkcionalnost definisana na tako uzak nacin i ima nameru da oslobodi maštu od ogranicenja potreba, ekonomicnosti, tehnologije, pragmaticnosti…

BDW u O3one

Uskoro ce biti plasirana i knjiga NONOBJECT, kojom Lukic lansira potpuno novi žanr na svetskom nivou, Design Fiction (Dizajn Fikcija), a istražuje moc dizajna kada su pravila ukinuta i granice proširene. Fikcija dizajna, poput književene fikcije, otvara jedan maštovit prostor u kome više razmišljamo o objektima, okruženju, ljudima i neistaženim vezama izmedu njih. Glavni cilj istraživanja dizajn fikcije je istraživanje limita materijalnog sveta – proizvoda – koji nas okružuju.

Branko Lukic je osnivac projekta NONOBJECT, a u svojoj karijeri bio je vodeci industrijski dizajner u dva najveca dizajn studija, FROGDESIGN i IDEO, u kojima je vodio projekte za klijente kao što su: Nike, Adidas, Samsung, Intel, Motorola, SAP, HP, Pepsi, Starbucks, Ford, Steelcase, Details, Nestle, kao i za još mnoge druge internacionalne kompanije. Razvio je mnoge patente i osvojio brojne nacionalne i internacionalne nagrade u polju dizajna i brendinga:

Business Week IDEA Gold Award, Graphis Design Annual Award, International Design magazine Awards, red dot Awards, Good Design Award i druge. Tim NONOBJECT-a je kreirao i dizajnom pomogao neke od najznacajnijih srpskih brendova  –  dizajn flaše VODA-VODA, Next (sve boce), Gorki list, Vertikal Vodka (abNormal – prva boca na svetu bez grla), Or likere, V vodka, itd.