Home

VESTI

BDW: SMART Culture panel

No Comments Kultura

SMART CultureU ovom izdanju vam predstavljamo poseban panel ovogodišnje BDW konferencije – “SMART Culture”. SMART Culture panel je posvećen uspešnim evropskim projektima kulturne i kreativne industrije.

 

Prošle nedelje smo vam već predstavili Design Museum Holon a ove nededelje vam predstavljamo: Istanbul Design Week (IDW), Vienna Design Week (VDW) i Stylepark.

Budući da je BDW ključna menifestacija regiona od 100 miliona stanovnika Evrope "između Beča i Istanbula", pozvali smo upravo organizatore Nedelja dizajna u Beču i Istanbulu, urednike vodeće nemačke web platforme za dizajn i arhitekturu – Stylepark, kao i kreativnu direktorku novog arhitektonskog čuda – Muzeja dizajna u izraelskom gradu Holonu, da podele svoja iskustva sa nama i potvrde kako kulturni i kreativni, tako i društveni i ekonomski značaj realizacije ovakvih projekata.

 

Osim uz dnevne karte, prisustvo na ovom panelu moguće je i uz pojedinačnu popodnevnu kartu za "SMART Culture" za samo 30 EUR, zahvaljujuci partnerstvu sa Ministarstvom kulture Srbije.

Istanbul Design Week

Ono što razlikuje Nedelju dizajna u Istanbulu od sličnih dizajnerskih događaja jeste njegova lokacija, stari Galata most. Stoletni most je jedno od najznačajnijih obeležja Istanbula i koristi se kao glavni izložbeni prostor na İDW. Sa svojom temom „sastanak“, Design 2010. će načiniti od Istanbula mesto susreta za turske dizajnere i međunarodni svet dizajna sa događajima, izložbama, tribinama, konferencijama i takmičenjima širom grada.

 

 

Istanbul Design Week

Istanbul Design Week

 

 

Njihova misija je da Istanbulu osiguraju poziciju značajnog međunarodnog dizajnerskog centra i tretiraju Istanbul kao kreativni objekat, povezujući njegove kulturne slojeve sa dizajnom, kao i upoznavanje sveta sa samim gradom.

Na BDW dolazi osnivač IDW-a, Arhan Kayer.

Vienna Design Week

Godišnji desetodnevni dizajn festival u organizaciji Neigungsgruppe Design omogućava ljudima da iskuse raznovrsno stvaralaštvo u oblasti proizvodnje, nameštaja i industrijskog dizajna, a isto tako i stanje eksperimentalnog dizajna.

Posle tri uspešna festivala, počev od 2007, izuzetan i živopisan repertoar čekaće posetioce ovog oktobra (1-10. 2010). Zbog dalekosežnog uticaja, Nedelja dizajna u Beču je usredsredila svoj zadatak na proslavu dizajna i njegovo kritičko preispitivanje. U saradnji sa mnogim partnerima, od Bečkih muzeja preko proizvođača i maloprodajnih kompanija do dizajnera iz čitavog sveta, ceo grad Beč postaje platforma i izlog dizajna.

 

 

Vienna Design Week

Vienna Design Week

 

 

Sa više od 80 manifestacija, izložbi, mesta specifičnih postavki, razgovora, diskusija, filmskog programa i, naravno, dovoljno prilika za zabavu i umrežavanje, VDW nije samo atrakcija na međunarodnoj dizajnerskoj sceni već najizričitije ima za cilj da zainteresuje i zadobije široku bečku publiku i posetioce Beča.

U Beograd dolazi jedan od osnivača BDW, Tomas Gajzler (Thomas Geisler).

Stylepark

Stylepark je vodeća međunarodna platforma za arhitekturu i dizajn. Osnovana u Frankfurtu, kompanija posreduje između arhitekata, projektanata i proizvođača, izvođača i konzumenata. Stylepark istovremeno objedinjuje više stvari, poput online platforme, event menadžmenta kao što su sajmovi, prezentacije proizvoda i izložbe, izdavaštva (knjiga i časopisa) i konsaltinga – tim koji savetuje na razvoju specifičnih područja u dizajnu.

U oblasti dizajna proizvoda studiji sa kojima rade su Stefan Diez Industrial Design, Hannes Wettstein i Ingo Maurer, a u oblasti arhitekture sa projektantima i arhitektama, kao što su Konstantin Grcic, Jürgen Mayer H. i mnogim drugim.

Na BDW dolazi jedan od direktora Danijel fon Bernštorf (Daniel von Bernstorff).

 

 

 

 

Izvor:
B92