Home

VESTI

Balkanima 08

No Comments Kultura

 Peti Evropski festival animiranog filma "Balkanima 08" održaće se od 7. do 11. oktobra u Domu kulture "Studentski grad".

 

Od 210 prijavljenih filmova iz 30 zemalja, selekcioni žiri je izabrao je 64 ostvarenja. U žiriju su urednica MeÄ‘unarodnog festivala novog filma i videa “Alternative” Aleksandra Sekulić, reditelj animiranih filmova Stevan Živkov i filmski autor Igor Toholj.

U okviru studentskog takmičarskog programa biće prikazano 20 animiranih filmova, dok je 39 ostvarenja uvršÄ‡eno u program "Panorama evropskog filma". Posebno izabrani filmovi biće prikazani u okviru dečijeg programa, a festival, iako zvanično počinje 7. oktobra, predstaviće se 4. oktobra u okviru manifestacije "Radost Evrope" deci iz celog sveta.

Prema rečima Sekulićeve, ovo godine dominiraju socijalno angažovani filmovi koji prate savremene tehnološke tendencije.

 

"Balkanima 08" biće posebno posvećena grčkoj kinematografiji, pa će festival biti otvoren multimedijalnom izložbom grčke animacije iz perioda od 1945. do 2007. godine.

U pratećem programu biće predstavljena knjiga "Istorija i estetika animiranog filma" grčkog istoričara i teoretičara filma Janisa Vasiliadisa, Nasos Vakalis iz producentske kuće "Drimvork" održaće master klas, a biće i priređena izložba animatora i grafičara iz Mađarske.

Specijalni gost festivala biće Borislav Šajtinac, koji će predstaviti svoj novi film "Ubica sa Monmarta" i održati master klas.

Na ovogodišnjem festivalu predstaviće se četiri filmske škole iz Belgije, Danske, Rusije i Izraela, a najbolje filmove u takmičarskom delu izabraće žiri u sastavu: Vasiliadis, Oroš i naš filmski kompozitor Zoran Simjanović.

Festival su pomogli Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, a glavnu nagradu u vrednosti od 1.000 evra obezbedila je opština Novi Beograd.