Home

VESTI

9. Beogradski festival igre

No Comments Kultura

9. Beogradski festival igreNjujork Tajms ovih dana pominje Beogradski festival igre po "najboljoj plesnoj selekciji", dok berlinski magazin BalletTanz opisuje manifestaciju kao "plesnog trendsetera starog kontinenta". 

 

Najavljujući svoje deveto izdanje, od 28. marta do 12. aprila 2012. godine, ovaj festival predstavlja vrhunske plesne produkcije, autora i izvođača koji u svetu mesecima unapred rasprodaju sale.

 

Na sceni Sava Centra gledaćemo Nacionalni balet iz Madrida sa tri temperamentne plesne kreacije, zatim čuveni Holandski plesni teatar sa dve postavke koje po londonskom Tajmsu "oduzimaju dah svojom tehničkom perfekcijom i vizuelnim efektima" i montrealsku kompaniju La La La Human Steps sa "Novim komadom" koreografa Eduarda Loka, najširoj publici poznatog kao bliskog saradnika Dejvida Bouvija i Frenka Zape.

 

U Madlenianum stize francuska baletska diva i po mnogima najbolja balerina današnjice Silvi Gilem, koja sa britanskim koreografom i igracem Raselom Malifantom, izvodi PUSH, produkciju ovenčanu nagradom Lorens Olivije, zatim frankfurtska trupa Kidd Pivot sa predstavom "Tamne materije" koju potpisuje jedna od najzanimljivijih savremenih koreografkinja Kristal Pajt, dobitnica nekoliko najviših plesnih i pozorišnih priznanja u 2011. godini, kao i bubnjar i koreograf Hofeš Šehter sa njegovom "Političkom majkom", svojevrsnom sinergijom najboljih perkusionista i igrača na sceni.

 

 

 9. Beogradski festival igre

9. Beogradski festival igre

 

 

U Narodnom pozorištu u Beogradu, ali i u Novom Sadu i Zrenjaninu gostuje američka plesna kompanija Džejkobi i Pronk sa koreografijama koje između ostalih potpisuju Mauro Bigonceti, Icik Galili i Aleksander Ekman, dok u Atelje 212 stiže Emanuel Gat, miljenik beogradske publike, sa novom predstavom koja je premijerno izvedena i bila najbolja na Bijenalu igre u Veneciji, protekle jeseni.

 

Na najstarijoj festivalskoj adresi, u Beogradskom dramskom pozorištu gledamo austrijsku trupu "Liquid Loft" koja donosi plesnu studiju o društvenim mrežama, ali i izraelsku trupu Josija Berga, koja se predstavlja po prvi put i to sa dva celovečernja naslova "Izgubljena životinja" i "4 muškarca, Alisa, Bah i jelen", iza kojih se krije dobra igra i odličan "montipajtonovski" humor.

 

Karte za sve predstave 9. Beogradskog festivala igre su u prodaji.

www.BelgradeDanceFestival.com