Home

VESTI

6. Noć istrazivača: Naučnici osvojili (Beo)grad!

No Comments Kultura

6. Noć istrazivača: Naučnici osvojili (Beo)grad!Pravdajući slogan „Zasijajmo zajedno u Noći“, ovogodišnja Noć istraživača osvetlila je u petak veče, od 16 do 23 sata, čak deset gradova širom Srbije.
 
Naučna zabava, koju organizuju mladi naučnici sa ciljem da svoj posao i znanje približe najrazigranijim umovima, održana je 25. septembra širom Evrope. Više od tri stotine gradova na starom kontinentu plesalo je u ritmu nauke, uz note koje su inspirišu svet i pokazuju kako se planeta lepše i brže vrti uz pomoć znanja.
  

Noć istraživača u Beogradu održana je na nekoliko lokacija širom grada, gde su mališani mogli iz prve ruke da provere kako to izgleda biti istraživač i koje sve izazove nosi ovaj poziv.

 

Uprkos kiši, koja ni na trenutak nije omela istraživače u svojoj superherojskoj misiji, Akademski park bio je najveselije mesto u gradu. Ova jedinstvena četvrt, u kojoj se mišići jačaju uz pomoć nauke, a snaga uma pokazuje da nerešivi problemi ne postoje, okupila je sve koji su želeli da otkriju kako je to rasti uz naučne strasti. Od prvih taktova „Ode radosti“ koja je odzvanjala sa Naučno-istraživačke bine pa do kasno u noć, brojni istraživači družili su se sa svojim gostima i pokazali im na koje to načine nauka olakšava i oplemenjuje naš svakodnevni život. O tome koliko su umetnost i nauke povezane i upotpunjuju jedna drugu najbolje svedoči predstava odigrana na ovoj bini „Svetlo Marije Kiri“, Teatra pokreta Mimart.

Velika naučna avantura na najuzbudljiviji način uvukla je posetioce svih uzrasta u vrtlog nesvakidašnjih naučnih saznanja i enigmi. Najznatiželjniji su uz pomoć insekata otkrili ko je ubio gospođicu Pigi, oni zainteresovani za svet bez granica izučavali su kako bi mogao da izgleda naš prvi susret sa vanzemaljcima, dok su oni zaljubljeni u ovozemaljski svet pronašli izazove u tajnom univerzumu čajeva i druženju sa biljkama koje kao da nisu sa naše planete.

Reciklažni kvart, koji je u Noći istraživača ponovo otvoren u dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu, bio je mesto na kojem su svi posetioci mogli da nauče kako se uz pomoć ekologije postaje superheroj koji će spasiti budućnost planete Zemlje. Osim toga, naučni autobus prevozio je besplatno tokom cele Noći istraživača putnike na relaciji Studentski trg – Slavija – Studentski trg, pozivajuči ih da se upoznaju bliže sa našim mladim istraživačima, naučnom zvezdom Marijom Kiri.

 

 

 6. Noć istrazivača: Naučnici osvojili (Beo)grad!

6. Noć istrazivača: Naučnici osvojili (Beo)grad!

 

 

Knez Mihailova ulica na jedno veče postala je velika mapa za lov na naučno blago, a na potezu od Trga republike sve do Biblioteke grada Beograda najmlađi posetioci uspešno su rešavali zadatke i naučne izazove. Najuspešniji i najbrži među njima dobili su i vredne nagrade, a svi zajedno kući su poneli jedinstvene naučne suvenire koje su sami izradili kao i nekoliko novih znanja i veština koja su učinila naučni svet znatno zabavnijim.

Tržni centar Delta City bio je epicentar osmeha i oduševljenih dečjih pogleda za koje su istraživači kroz jedno veče i nekoliko eksperimenata postali najveće zvezde i uzori. Tradicionalnu zabavu uz kupovinu na nekoliko sati zamenili su naučni izazovi, carstva lego kockica i uzbudljivi eksperimenti, koji su pokazali kako naučnici bez problema mogu da vladaju svetom i van svojih laboratorija.

Francuski institut odveo je školarce na putovanje u budućnost, otvarajući vrata učionice budućnosti u kojoj table i krede zamenjuju tableti i računari, a umesto tradicionalnih predavanja igraju se zanimljive i interaktivne naučne igre. Ceo naučni svet sa različitih meridijana sastao se u Biblioteci grada Beograda, gde su na konferencijskoj liniji rešavali aktuelne naučne probleme, pozivajući sve prisutne da im se pridruže i svojim pitanjima i idejama postanu i sami naučnici na jedno veče.

Ova jedinstvena, najpoznatija naučnica na svetu, bila je prisutna i u Evropskom ćošetu, gde su sa posetiocima razgovarali dobitnici prvog ERC projekta u Srbiji "BIRTH" ("Births, mothers and babies: prehistoric fertility in the Balkans between 10,000-5000 BC"), kao i nosioci REGPOT projekta "SERBORDISinn" ("Strengthening the Research Potential of IMGGE through Reinforcement of Biomedical Science of Rare Diseases in Serbia – en route for innovation "). Svoja iskustva potom su podelili i prvi dobitnici Marija Kiri stipendije u Srbiji: dr Zorana Kurbalija Novičić, naučna saradnica zaposlena na Institutu za biološka istraživanja "Siniša Stanković", dr Marija Edinborough, naučna saradnica u Laboratoriji za bioarheologiju Univerziteta u Beogradu; dr Filip Ejdus, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

 

 

6. Noć istrazivača: Naučnici osvojili (Beo)grad!

 

6. Noć istrazivača: Naučnici osvojili (Beo)grad!

 

 

Koordinatori Noći istraživača u Beogradu su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i Festival nauke. Partneri ovogodišnje manifestacije su Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Fakultet za fizičku hemiju, Matematički fakultet (Univerzitet u Beogradu), Institut Mihajlo Pupin, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Univerzitet u Kragujevcu.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska-Kiri.

www.nocistrazivaca.rs
www.facebook.com/nocistrazivaca