Home

VESTI

51. Oktobarski salon

No Comments Kultura

51. Oktobarski salon Oktobarski salon je reprezentativna manifestacija ostvarenja iz oblasti vizuelnih umetnosti u Srbiji, čiji je osnivač i pokrovitelj Grad Beograd.

 

Osnovan je 1960. godine kao izložba najboljih ostvarenja iz oblasti likovnih umetnosti, da bi 1967. godine postao značajna smotra aktuelnih tokova i u primenjenoj umetnosti.

 

Svojom tradicijom dugom četiri decenije, Oktobarski salon predstavlja značajan segment u proučavanju moderne srpske umetnosti druge polovine 20. veka.

Kustosi 51 Oktobarskog salona su Juan Puset i Silia Prado (Švedska)

 

 

 51. Oktobarski salon
51. Oktobarski salon

 

 

Koncept 51. Oktobarskog salona
…Noć nam prija…

Proces planiranja je u svojoj ranoj fazi, ali kako sada stvari stoje, kustoska koncepcija baviće se filozofskim pitanjima vezanim za međuljudske odnose, percepciju, sećanje i to kako biramo način da predstavimo stvarnost. A takođe i za pitanje koje se čini posebno interesatnim u regionu Balkana, rekonstrukciju istorije i pojedinačna sećanja.
   

Radni naslov Nama prija noć potiče iz jednog eseja argentinskog pisca Horhe Luisa Borhesa, a vezan je za pitanja kao što su samoća, percepcija, sećanje, rekonstrukcija, a nasuprot interpretaciji – komunikacija. Borhes, koji pesničkim okom tačno zapaža suvišno, daje destilat ovog univerzalnog stanja duha u dva reda teksta, koristeći noć kao metaforu za hodnik, za komoru koja se nalazi između različitih stvarnosti.

Individualni izbor, kako reformulisati sećanje i strategije zaboravljanja biće zajednički imenitelji kustoske koncepcije i umetničkih dela naručenih za ovogodišnji Oktobarski salon. Ova izložba će vizualizovati konceptualni iskaz posredstvom selekcije relevantnih međunarodnih dela renomiranih umetnika, kao i onih koji tek dolaze.

 

 

 51. Oktobarski salon
51. Oktobarski salon

 

 

Na jedan senzibilan, dokumentaristički i filozofski način, ona će se usredsrediti na skorašnje globalne istorijske narative paralelne novijoj istoriji u regionu Balkana. Nadamo se da će izložba doprineti širokoj raspravi o tome da su događanja u istoriji retko izolovana već se ponavljaju, o rekonstruisanju prošlosti i o pojedinačnim sećanjima.

Oktobarski salon je reprezentativna manifestacija ostvarenja iz oblasti vizuelnih umetnosti u Srbiji, čiji je osnivač i pokrovitelj Grad Beograd. Osnovan je 1960. godine kao izložba najboljih ostvarenja iz oblasti likovnih umetnosti, da bi 1967. godine postao značajna smotra aktuelnih tokova i u primenjenoj umetnosti.

 

Svojom tradicijom dugom četiri decenije, Oktobarski salon predstavlja značajan segment u proučavanju moderne srpske umetnosti druge polovine 20. veka.

 

 

Više informacija na:

Početna