Home

VESTI

Večeras Paco de Lucia u Sava Centru

No Comments Koncerti

Večeras Paco de Lucia u Sava CentruPopularni španski flamenko gitarista Pako de Lusija (Paco de Lucia), posle dvogodišnje koncertne pauze, ponovo gostuje večeras (12. februara) u Beogradu, na 11. Gitar art festivalu (GAF) u Sava centru, koji će tokom vikenda predstaviti na Kolarcu majstore klasične gitare.

Iako je više puta gostovao u Beogradu, De Lusija prvi put nastupa na GAF-u, a koncert je deo svetske turneje "Paco de Lucia and Band Live on Tour 2010", u okviru koje je svira i u Sarajevu, Splitu i Rijeci, dok će nakon Beograda nastupiti 14. februara u Zagrebu, a potom u Ljubljani, pa Berlinu i Rimu.

De Lusija je dvogodišnju koncertnu pauzu iskoristio za rad na novom albumu koji se očekuje još od 2004. i albuma “Cositas Buenas”.

 

 Večeras Paco de Lucia u Sava Centru

Večeras Paco de Lucia u Sava Centru

 

Priznat kao jedan od najvećih evropskih umetnika današnjice, De Lusija se smatra za najuniverzalnijeg flamenko autora i jednog od najboljih gitarista svih vremena, a od 1965. godine, kada je snimio prvi album, objavio je još oko 25 studijskih i koncertnih izdanja.

Tradicionalno umeće sviranja andaluzijske muzike, decenijama je širio na fuzije s džezom i širom svetskom tradicijom, učinivši da flamenko danas bude planetarno voljen muzički izraz, pa i više od same muzike.

Fransisko Sančez Gomez, kako je puno ime De Lusije, rođen je 1947. u Alhesirasu, primorskom gradu u Andaluzuji. Umetničko ime uzeo je po imenu majke. Njegov otac, takođe flamenko gitarista, razvio mu je ljubav prema gitari još u ranom detinjstvu, a De Lusija je već u 12. godini osvojio prvu veliku nagradu na flamenko takmičenju.

Sa nepunih 18 godina objavio je prvi album sa gitaristom Rikardom Modregom “Dos Guitarras Flamencas”, a ubrzo još dva do 1968. godine, kada počinje i njegova antologijska saradnja sa Kamaronom, po mnogima najvećim flamenko pevačem.

Devet zajedničkih albuma i osavremenjivanje flamenko izraza sa korišćenjem električnog basa i perkusija, uz hrabre izlete u džez partiture, učinili su da se taj tandem smatra osnivačima pokreta “Nuevo Flamenco” koji je ubrzo napustio vrlo hermetične granice Frankove Španije.

Kako je Franko napuštao Španiju (i obrnuto), tako je De Lusija objavio svoje prvo planetarno popularno delo “Entre dos Aguas” koje je držalo prvo mesto u Španiji punih 20 nedelja, da bi ubrzo potom održao i legendarni koncert u Kraljevskom pozorištu u Madridu.

Ubrzo zatim izlazi i prekretnički album “Almoraima” (1976), na kojem je predstavio flamenko u dubokoj vezi sa brazilskom rumbom, što tom žanru daje dotad nečuvenu atraktivnost.

Međunarodno interesovanje za De Lusiju prenosi se i preko Atlantika, zahvaljujući bestseler-albumu “Friday Night In San Francisco”, na kojem je svirao s Džonom Meklaflinom i Al di Meolom. Taj album je od 1981. prodat u više od šest miliona primeraka.

De Lusija je 1981. okupio grupu u kojoj su i njegova braća Pepe i Ramon, a pored perkusija, uveo je i duvačke instrumente, pre svega flautu i saksofon. Sve češće se pojavljuju i plesači na njihovim koncertima.

Paralelno sa izdanjima seksteta, De Lusija je objavio još dva uspešna albuma sa Di Meolom i Meklaflinom, kao i album sa džez velikanom Čikom Koriom.

De Lusija je dosta radio i na muzici za filmove, kao što su “The Hit” Stivena Frirsa ili “Ljubav u Barseloni” Vudija Alena, a među komercijalno najuspešnijim njegovim filmskim pesmama je duet sa Brajanom Adamsom “Have You Ever Really Loved A Woman” za film “Don Huan de Marko” u produkciji Frensisa Forda Kopole. Ta pesma je čak pet nedelja okupirala prvo mesto američke top liste.

I sam De Lusija pojavljivao se u nekoliko filmova, a zapamćen je posebno dokumentarcu “Light and Shade” iz 1994. godine, koji se pojavio u isto vreme kada je španski skulptor Načo Falheras otkrio grandiozni spomenik De Lusiji u njegovom rodnom gradu ispod kolosalne Gibraltarske stene.

Dobitnik je i međunarodne nagrade za umetnost Princa od Asturije.

Ljubitelji klasične gitare, imaće priliku 13. i 14. februara da uživaju na GAF-u na večerima klasične gitare, a nastupiće Marta Masters, Žerar Abiton, Miloš Janjić, Fabio Zanon, Sabrina Vlaškalić, Paolo Pegoraro, Levante Duo, Denis Azabagić, Zoran Dukić i Vojislav Ivanović.

Prateći festivalski događaji su prvi Guitar Art Expo, zatim Midnight Guitar Art Café Club, koji će biti otvoren u foaeju Dvorane Kulturnog centra Beograda, te Guitar Food Art, Guitar Visual Art, Guitar Art Laureati, Daily Coffee with…

GAF je nastao 2000. godine kao profesionalna i stručna manifestacija koja svake godine okuplja klasične i ostale gitariste svih profila, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do njihovih profesora i eminentnih gostiju, vodećih svetskih gitarista.

Prema navodima organizatora, dugogodišnja izolacija i socijalna ugroženost roditelja đaka doveli su do toga da su mnoge generacije klasičnih gitarista završile osnovno, srednje i visoko obrazovanje bez ikakvih iskustava i stimulacijatvog tipa. Shodno tome je i veliki edukativni, kulturni, medijski i psihosocijalni značaj GAF-a.

U planu 11. GAF-a je i organizacija koncerata po unutrašnjosti Srbije, najpre u Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Podgorici.

Festival je već tradicionalno prisutan i u Crnoj Gori, gde se održava “Guitar Art Summer Festival” na Kanli kuli u Herceg Novom, a već više od deset godina, u saradnji sa Operom i teatrom “Madlenianum”, organizuje se i “Ciklus klasične gitare”.

GAF je uspostavio i saradnju s prestižnim evropskim magazinima koji prate gitarsku i klasičnu muziku uopšte, kao i partnerstvo sa kompanijom “Savarez”, jednim od najvećih svetskih proizvođača gitarskih žica.

Novitet na polju međunarodne promocije je partnerski odnos sa kompanijom “Mezzo”, globalnim TV emiterom u oblasti klasične i džez muzike, koja će emitovati priloge, intervjue i promotivne spotove za 11. GAF.

Festival su i ove godine podržali Sekretarijat za kulturu Beograda i Ministarstvo kulture Srbije, kao i ambasade zemalja iz kojih dolaze strani učesnici.

Sajt GAF-a je www.gaf.rs