Home

VESTI

Tuxedomoon 18. maja u DOB-u

No Comments Koncerti

Tuxedomoon 18. maja u DOB-uLegendarna američka art-rok grupa Tuxedomoon nastupiće u sredu, 18. maja 2016. godine u sali Amerikana Doma omladine Beograda, u okviru svetske turneje na kojoj u celosti izvodi svoj čuveni prvi album “Half-Mute”.
 

Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 1200 dinara, preko EVENTIM prodajne mreže.
  

“Half-Mute” je remek delo, ploča koja je 1980. izmenila tokove popularne muzike unoseći u nju avangardne tendencije. Tuxedomoon su jedno od najvecih imena „novog talasa“ sa kraja sedamdesetih, američki sastav koji je, uz The Residents, bio u žarištu „post-punk“ estetike u umetničkom undergroundu.

 

Izdavačka kuća za koju su snimali, Ralph Records, bila je dom jedne audio mini-revolucije, koja je postavila nove standarde kada je u pitanju ne-konformistička kreacija i pristup pop pesmi, u kome je bilo dozvoljeno mesanje žanrova: od džeza, preko kabarea do psihodeličnog roka i slobodne upotrebe elektronike. Osim toga, zahvaljujući saradnji sa pozorištima, Tuxedomoon su bili i ostali pioniri multimedijalnog nastupa, i među prvima su kreativno ukrštali video projekcije sa koncertnim nastupima.

 

 

 Tuxedomoon 18. maja u DOB-u

Tuxedomoon 18. maja u DOB-u

 

 

Njihovi kasniji albumi takođe se smatraju klasicima: “Desire” je u njihovu muziku unela dance elemente, što ih je učinilo još komunikativnijim, a trilogija “Holy Wars”, “Ship Of Fools” i “You” is sredine osamdesetih, definitivno ih je ustoličila kao lidere art rok zvuka i obezbedila mesto u svim dolazećim enciklopedijama.

 

Povratnički kreativni trijumf sa albumom “Cabin In The Sky” 2004, predstavio ih je na najbolji mogući način novoj publici, odrasloj na digitalnom zvuku. Okosnicu sastava osnovanog 1978. i dalje čine Steven Brown, Blaine L. Reininger i Peter Principle – svaki za sebe jedinstvena umetnička ličnost i virtuoz na svom instrumentu. Sastav je osnovan u San Francisku i na svojom počecima je bio vezan za kalifornijsku scenu, ali je u toku svoje karijere menjao lokaciju više puta, selio se u Evropu i nazad u Ameriku, da bi – takođe među prvima – postao pravi globalni bend, sa članovima grupe raštrkanim po celom svetu.

 

 

Tuxedomoon 18. maja u DOB-u

Tuxedomoon 18. maja u DOB-u

 

 

Na koncertu u Beogradu, ovi giganti avangardne pop muzike ekskluzivno će izvesti svoje najpoznatije delo – album “Half-Mute” – po prvi put u celosti. Obeležavanje godišnjice ovog izdanja počelo je prošle godine svetskom turnejom koja još uvek traje. U našem regionu, Tuxedomoon će posetiti samo Beograd, što daje dodatnu važnost ovom jedinstvenom koncertu.

TUXEDOMOON U OKVIRU „HALF-MUTE“ TURNEJE 18. MAJA U DOMU OMLADINE BEOGRADA

www.facebook.com/events/1234302303254237