Home

VESTI

The Tiger Lillies nastupili u SC-u

No Comments Koncerti

 Londonski bend "The Tiger Lillies" nastupio je u Sava centru 7. juna 2008. godine.

„Tiger Lillies“ je tročlani bend koji osnovan 1989. godine u Londonu, gde imaju jak kult obožavalaca. Od 1989. godine pa do danas objavili su 22 albuma, a sa džank operom „Shockheaded Peter“ obišli su svet.

Grupu predvodi Martin Žak samouki pevač u opera kastrati stilu, sa glasom srceparajuće lepote. Pratnju čine bubnjar Adrian Hjudž za koga je Dejvid Brn rekao da je Džejms Džojs na bubnjevima, i na kontrabasu Ejdrijan Staut, dok sam Žak svira harmoniku i peva divlje ali osećajne pesme o prostitutkama, makroima, narkomanima i gubitnicima.

Martin je godinama živeo iznad bordela u Sohou u Londonu, gde je sigurno mogao da nađe dovoljno materijala za svoje tekstove. Ken Kembel je rekao za njega da je „the criminal castrati, i da sa dikensonskim stilom oblačenja, dugom kosom koja viri ispod okruglastog šešira (koji je bio karakterističan za britanske biznismene), pevajući sa zatvorenim očima čini jednu nezaboravnu sliku. Glasom anđela on peva o životu na dnu u današnjoj Britaniji.

 

Kao frontmen grupe "The Tiger Lillies" Žak provodi večeri pevajući pesme o porodičnom nasilju, ubistvima i silovanju. Povrh toga na licu mu je zastrašujuća šminka kojoj asocira na Roberta Smita iz grupe „The Cure“.

 

Muzika grupe „The Tiger Lillies“ je nesvakidašnja kombinacija kastrati opere, ciganske muzike sa žestinom panka, ali ono što ih stvarno izdvaja jeste emotivna promena i sirova strast oslobođenja koju na svojim nastupima nude publici.

 

 

Izvor: B92.net

Foto: Ivan Benussi, Saša Potežica