Home

VESTI

Steve Vai 30. oktobra u Areni

No Comments Koncerti

Steve Vai 30. oktobra u AreniGenije na gitari, Stiv Vai, nastupiće u Beogradu, 30. oktobra u KOMBANK Areni u organizaciji Arene Beograd i Mjuzik Star produkcije.
   

Stiv Vai (Steve Vai) je uzor mnogim muzičarima više od 30 godina. Nije samo virtuoz na gitari, nego i vizionar beskrajne kreativnosti iz koga nastaje savršen zvuk. Ovo ni malo ne čudi jer ga je prvim notama, kada je imao 12 godina, podučila prava legenda – Džo Satrijani a već sa 18 godina počinje sa profesionalnom muzičkom karijerom nastupajući sa još jednom legendom – Frenkom Zapom.
  

U trideset godina dugoj karijeri, prodao je 15 milliona albuma i osvojio brojna priznanja među kojima su i tri Gremi nagrade. Brojeći nastupe uživo, saradnje, kompilacije, učestvovanja u orkestarskim izvođenjima, diskografski gledano, svirao je na više od 60 albuma kao i u nekoliko orkestarskih kompozicija poput "The Middle of Everywhere" iz 2011. godine. Posebno se može izdvojiti saradnja s, već spomenutim, Zapom, Dejvidom Li Rotom i grupom Vajtsnejk. Među albumima iz samostalne karijere posebno se izdvajaju revolucionarni "Passion and Warfare" iz 1990. te "Sound Theories Vol. 1 & 2" iz 2007. godine.

KOMBANK Arenom će se  30. oktobra definitivno prolamati neverovatni rifovi žestokog rok i bluz zvuka.

Stiv Vai nastavlja i nadograđuje školu progresivnog instrumentalnog roka svoga učitelja Satrianija.

Pored širokog spektra stilova i tehnika koje koristi, jedan je od retkih virtuoznih solo instrumentalista koji veliki akcenat daje i svom nastupu. Tri Gremija, 16 Gitar Plejer priznanja, 4 Gitar Vorld nagrada i još mnogo svetskih časopisa koji su ga proglašavali gitaristom godine (više puta), jedno su od merila koja govore o kvalitetu, jednog i neponovljivog Stiva Vaia. TEC fondacija nedavno mu je dodelila prestižnu Les Paul nagradu koja se od 1991. godine dodeljuje osobama koja su dosegle najveći standard u kreativnoj primeni tehnologije.

Rođen je 6. juna 1960. godine u Karl Plejsu (Njujork).  Nakon završene srednje škole seli u Boston i studira muzičku akademiju. Potom se  seli u Los Anđeles gde ga zapaža legendarni Zapa. Zapa je bio iznenađen Vajevom tehnikom sviranja gitare i poznavanjem muzike. Godine 1980. pridružuje se Zapinom bendu i dobija status vrhunskog rock gitariste.

Njegov najnoviji samostalni album, 16 po redu, zove se "The Story of Light" i sa njim nastavlja turneju iz 2009. godine – "Where the Wild Things Are". "The Story of Light" govori o kosmičkom putovanju čoveka kroz isprepletane tragedije, otkrića, prosvetljenja i iskupljenja.

Stiv Vai u svom prepoznatljivom stilu pretežno svira rock i rok metal ali pridonosi i drugim stilovima. Svira s mnogim muzičarima širom sveta i uklapa se u svaki stil njihove muzike.  Njegove pesme su sklop raznih tehnika počevši od tejpinga, korišćenja tremola, vah pedale velikom brzinom, legato stila, šredinga… Odlikuje ga odličan scenski nastup na kojima pokušava da svoju muziku iskaže raznim facijalnim ekspresijama i pokretima tela. Njegov najveći hit je "For the Love of God". Poseduje veliku kolekciju gitara (velikim delom egzotičnog oblika) među koje spada i njegova serija Ibanez JEM modela.  JEM je danas jedna od najprodavanijih gitara. Takođe, za Ibanez Vai je dizajnirao i  "The Universe", prvu komercijalnu električnu gitaru sa 7 žica. Ovaj instrument inspirisao je revolucionarnu metalnu subkulturu koja je započela tokom '90-tih.

 

 

 Steve Vai 30. oktobra u Areni

Steve Vai 30. oktobra u Areni

 

 

Nakon što su Beograd posetile mnoge legende na gitari, napokon ponovo dolazi i jedan od najvećih među njima – virtuoz, inovator i vizionar, STIV VAI! Uz "priču" s njegovog najnovijeg albuma "The Story of Light" publiku će, 30.10.2012. u KOMBANK Areni, podsetiti na svoje najveće hitove iz dugogodišnje karijere!

"U rok svetu i šire hvali se Stiv Vaievo sviranje gitare koje oduzima dah… Vai je posvetio svoj talent kreativnom unapređenju muzičkog jezika. (…) On je muzički alhemičar najvišeg reda." TEC

"Stiv Vaieva muzika može se takmičiti sa poznatim savremenim klasičnim kompozitorima." Marcel Mandos, Noord Nederlands Orkest.

Ulaznice su u prodaji od četvrtka, 09.08., po cenama od 1900 dinara za parter i 2300 dinara za tribine.

Prodaja ulaznica na svim ovlašćenim prodajnim mestima CS Eventim, kao i na blagajnama: KOMBANK Arena, Bilet centar Beograd, Dom omladine i UŠĆE šoping centar. Online prodaja i rezervacije ulaznica na www.kombankarena.com/, www.eventim.rs, www.tickets.rs.

Za sve informacije i rezervacije obratite se preko broja: 0900 11 00 11 (cena poziva: fiksne telefonije – 47.20 din/min.; mobilne mreže- 73.16 din/min.)

Preko zvaničnog sajta www.vai.com, najverniji fanovi mogu nabaviti ekskluzivni Vip paket EVO Experience koji uključije upoznavanje i razgovor sa izvođačem, prisustvovanje tonskoj probi, kopiju ručno ispisane partiture, fotografiju sa autogramom, trzalice, potpisani kaiš za gitaru i još mnogo toga. Za više informacija posetite zvanični sajt www.vai.com.

Organizator: Arena Beograd & Music Star Production

 

 

Izvor:

Kombank Arena