Home

VESTI

Simple Minds u Areni

No Comments Koncerti

Simple Minds u AreniŠkotska grupa Simple Minds nastupiće 11. novembra u Beogradskoj areni, a osim starih hitova, predstaviće i novi album “Graffiti Soul”, objavljen ove godine.

Nastali u Glazgovu iz pank grupe Johnny and the Self-Abusers, u kojoj su bili gitarista Čarli Berčil (Charlie Burchill) i pevač Džim Ker (Jim Kerr), Simpl Majnds su proteklih 30 godina prošli kroz razne faze, pa i prekid rada, koji su obnovili krajem 90-ih.

Na ranim albumima smenjivali su se i stilovi, pa na “Life in a Day” preovlađuju komplikovane pesme art-popa; dok albumi “Reel to Real Cacophony” i “Empires and Dance” donose eksperimentalni art-rok i pozitivne kritike.

Grupa je napravila prelaz ka pristupačnijem pop stilu albumima “Sons and Fascination” i “Sister Feelings Call”, koji su prvobitno bili izdati zajedno, a zatim odvojeno. Albumom “New Gold Dream” prvi put su dospeli na top liste u Americi, gde su, inače, najpoznatiji po hitu “Don’t You Forget About Me” iz filma “The Breakfast Club”.

 

Simple Minds u Areni

 
Nakon “Sparkle in the Rain”, koji je producirao Stiv Lilivajt, Ker se oženio pevačicom Pretendersa Krisi Hajnd, pa su dve grupe imale i zajedničku turneju.

Nakon što je Brajan Feri odbio da peva “Don’t You (Forget About Me)”, Simpl Majnds su zamalo uradili isto. Ker nije bio zadovoljan tekstom pesme, i smatrao ga je klišeom, ali se ipak predomislio i pesma je dospela na vrh top liste u Americi, a kasnije postala i internacionalni hit.

Međutim, Kerova osećanja u vezi nje su ostala ambivalentna, pa se nije našla na albumu “Once Upon A Time” koji je usledio.

Taj album je dostigao zlatni tiraž i probio se u prvih deset u Americi, uprkos kritikama koje su se odnosile na bombastičan i prenaglašen stil.

Međutim, živi album i beskompromisni politički album “Street Fighting Years” doneli su finansijski neuspeh.

Kada su se Simpl Majnds 1991. vratili ličnim i konkretnim temama na albumu “Real Life” personalne promene već su dovele u pitanje budućnost benda. Ipak, nisu sasvim odustali.

Ker i Berčil su izdali “Good News From the Next World” 1995. godine, a uspešno je emitovan i singl “She’s a River”. Usledila je kraća turneja po Americi, a potom pauza koja im je bila i potrebna da bi preispitali lični stav u muzici.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=ZhaHLoK3CF4|width=450|height=364{/mgmediabot2} 

 

Basista Derek Forbs (Forbes) se vratio 1998. i svirao na albumu “Neapolis”, ali ni to nije bilo dovoljno da održi novootkrivenu kreativnost benda.

Početkom 2001. godine Ker i Berčil potpisali su ugovor za Eagle Records i napravili svoj prvi album obrada, odajući počast Peti Smit, Nilu Jangu, Dejvidu Bouviju i drugima.

U leto 2002. izdali su “Cry”, prvi materijal Simpl Majnds od albuma “Good News from the Next World” iz 1995.

“Our Secrets Are the Same”, koji je tebalo da izađe 2000. godine, zvanično je objavljen 2003.

Novi album “Graffiti Soul”, najavljen singlom “Rockets”, našao se po izlasku na desetom mestu britanske liste, kao prvo izdanje Simpl Majnds u 14 godina koje uspelo da stigne na Top 10 listu. Na evropskoj listi sto albuma zauzeto je deveto mesto.

Arena organizuje koncert Simple Minds sa kompanijom Showmaster.

Sajt Simple Minds je www.simpleminds.com

 

 

 

Izvor:

SEEcult.org