Home

VESTI

Princ tame @ SKC

No Comments Koncerti

 

Pored anonimnih „depresivaca i pesimista”, on među fanovima okuplja i mnoge umetnike sličnih stilova, kao što su Nik Kejv, Bjork i PJ Harvi…

 

Boni Prins Bili, mračni predvodnik frik-folk generacije koji među fanovima okuplja face kao što su Nik Kejv, Bjork i PJ Harvi, večeras nastupa u SKC-u u sklopu balkanske turneje koju je pokrenuo na sopstvenu želju.

Beogradska publika imaće privilegiju da Bonija Prinsa Bilija vidi samo mesec dana po objavljivanju njegovog novog albuma „Lie Down in the Light”, a zanimljivo je da je on sam insistirao da baš sad, „preko reda”, u jednom cugu obiđe Beograd, Zagreb i Skoplje.

 

Ovog kontraverznog američkog muzičara možda znate kao Vilijama Oldama ili kroz projekte „Palace” (Music, Brothers, Songs), „The Continental Op”, „Amalgamated Sons of Rest”, „Superwolf”… Međutim, ono što je sigurno, jeste da ako ste se ikada susreli sa njegovom muzikom – nije vas ostavio ravnodušnima.

Boni Prins Bili bazu svog zvuka otkriva u kombinaciji kantrija, bluza i folka, ali je boji specifičnim crnim tonom svoje lirike.
– Mračne misli i osećanja moraju da se izbace na neki način, ne mogu samo da sede u ljudima. Mislim da su ljudi koji kupuju moje albume uglavnom oni koji ne mogu da plate psihoterapiju – objasnio je svojevremeno Bili.

Pored anonimnih „depresivaca i pesimista”, on među fanovima okuplja i mnoge umetnike sličnih stilova, kao što su Nik Kejv, Bjork i PJ Harvi. Slavni Džoni Keš je čak i obradio njegovu pesmu „I See A Darkness” na albumu „American Recordings III: Solitary Man”.

Zbog svega toga ne čudi što se Boni Prins Bili u istoriji muzike doživljava kao pravi „Princ tame”, predvodnik takozvane „frik-folk” generacije muzičara.

Poziciju je cementirao kao autor već kultnih albuma „I See A Darkness”, „Master and Everyone”, „Ease Down The Road”, „There Is No-One What Will Take Care of You”… A, po svemu sudeći, od njega tek možemo očekivati remek-delo.

– Kad god krenem da snimam nešto, imam u glavi ono što bih želeo da postignem tim materijalom. I nikad ne uspem u tome, mada na kraju završim sa nečim što me zadovoljava na nekom drugačijem nivou. Ipak, još uvek moram da napravim taj album koji bi bio baš ono što želim – ističe Prins.

 

U međuvremenu, Boni na koncertima često peva i pesme koje su proslavili AC/DC, R. Kelly, Maraja Keri, Merle Haggard i ne skriva da uživa u tome.