Home

VESTI

“Pozdrav Azri” iz Beograda

No Comments Koncerti

"Pozdrav Azri" iz Beograda

Ritam sekcija originalne postave kultne Azre, Boris Lajner (Leiner) za bubnjevima i Mišo Hrnjak na basu, pošto su se nedavno sastali prvi put posle 25 godina, zasvirace na jedinstvenom koncertu "Pozdrav Azri", koji Long Play organizuje 15. oktobra u velikoj dvorani Doma omladine Beograda.

Povod za ovaj spektakularni koncert dve trecine originalne Azre je izuzetan – obeležavanje 30 godina od kako je bend Branimira Džonija Štulica objavio prvi singl "A šta da radim/Balkan" (oktobar 1979), jedno od najznacajnijih i najuticajnijih izdanja jugoslovenskog rokenrola!

Iz (ne)opravdanih razloga vec dugo odsutnog Džonija u Holandiji, na koncertu ce (pokušati) zameniti ne manje intrigantna licnost novog talasa – nekadašnji pevac Prljavog kazališta Davorin Bogovic. Tu su i vrsni zagrebacki muzicari Žan Jakopac, Miljan Bakic i Domagoj Vorberger.

 

"Pozdrav Azri" iz Beograda

 

"Tek sada vidim koliko je to bilo jako. Nismo ni bili svjesni koliko je to bilo hipnoticko vrijeme. Sretan sam što sam to proživio. Što sam bio dio svega toga. Vidim da novi klinci i dalje kupuju Azru i da se Džoni vrati, mislim da bi ponovno zasjeo na kraljevsko prijestolje koje ga ceka", kaže Lajner.

Bubnjar koji se veštinom pokazao najbolje na Azrinom živom albumu "Ravno do dna" (1982), a glasom na takvim klasicima kao što su "Lijepe žene prolaze kroz grad", "Provedimo vikend zajedno" ili "Ne prodajem nasmiješenog psa", prvi megaušpesni koncert "Pozdrav Azri" u Beogradu je priredio još 2001. godine u Klubu studenata tehnike.

Vec sledece jeseni u Zagrebu je u klubu "Tvornica" uprilicen koncert "Tribute to Azra" pod nezvanicnim nazivom "Džoni, vrati se" na kojem je Lajner, školovani vajar, izložio Štulicevu bistu. Na Džonijev komentar: "Leiner je taj koji je postavio onu bistu na pozornicu, jer bi on i htio da budem mrtav!", bubnjar je odgovorio: "Mi pravimo kult njegove licnosti, a ne želimo ga pokopati".

Konacno, u decembru 2007. godine na još jednom od koncerata "Pozdrav Azri" neocekivano Lajneru se na pozornici zagrebackog kluba "Boogaloo" pridružio basista Mišo Hrnjak, koji je poslednji put svirao sa njim i Štulicem još 1982. godine na "Filigranskim plocnicima", da bi se potom povukao iz muzike, pridružio Jehovinim svedocima i otišao u inostranstvo.

Koliko je ostalo od stare Azre u prstima Hrnjaka, i njegovog saborca Lajnera? Dovoljno je reci da je publika u zagrebackom klubu "Boogaloo" zdušno skandirala "Mišo, Mišo, Mišo…", baš kao onomad na pocetku "Ravno do dna"…

Long Play ce uskoro saopštiti cene i nacin prodaje ulaznica za koncert "Pozdrav Azri" koji ce biti održan 15. oktobra u velikoj dvorani Doma omladine Beograda.

 

 

 

 

Izvor:

Long Play