Home

VESTI

Pekinška patka se vraća u Beograd!

No Comments Koncerti

Pekinška patka se vraća u BeogradLegenda jugoslovenskog i srpskog panka – grupa Pekinška patka okupiće se ponovo kako bi 21. maja koncertom u bašti Studentskog kulturnog centra Beograda proslavili tri decenije od izlaska kultnog singla "Bila je tako lijepa"!

Patka se vraća u Beograd, gde je pre skoro 30 godina, na Kalemegdanskoj terasi, u istoj postavi, održala svoj oproštajni koncert pred raspad 1981. godine i odlazak u vojsku frontmena Nebojše Čonkića-Čonte.

Povratnički koncert u Beogradu, sviraće Čonta, bubnjar Laslo Pihler-Cila ( Shital Puri ), basista Marinko Vukmanović-Mare i gitarista Zoran Bulatović-Bale.

 

Ta postava snimila je singl "Bila je tako lijepa/Buba rumba" (1980) kao i kultni album "Strah od monotonije" (1981).

"Za Novu godinu Čonta je svratio do mene.. i pričali smo, slušali NME radio, i zaključili kako će uskoro biti 30 godina od kada smo snimili 'Bila je tako lijepa'…
Malo po malo, i pao je dogovor da ove godine, ako to bude moguće i ako se svi sretnemo u Novom Sadu – u to ime nazdravimo. Nazvao sam Baleta i on mi je potvrdio da dolazi, I posle toga klupko se samo rasplelo”
, objašnjava Mare Vukmanović, poznat i kao producent poslednjih izdanja Darka Rundeka i koproducent Borisa Kovača.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=9XrBNyodTu8|width=450|height=364{/mgmediabot2}
 Pekinška patka se vraća u Beograd!

 

Long play će uskoro saopštiti cene ulaznica i način prodaje.

Nadahnut talasom engleskog panka, srednjoškolski profesor elektrotehnike Čonkić osnovao je u jesen 1978. godine u Novom Sadu Pekinšku patku, kao jednu od prvih jugoslovenskih pank grupa.

"Mi smo prva značajna pojava u jugoslovenskoj muzici od Marka Novoselića i Ive Robića", govorio je tada Čonta.

Patka je ubrzo 1980. godine snimila dinamični i eksplozivni prvenac "Plitka poezija" (Ta postava Pekinške patke bila se okupila za odličan nastup 2008. godine na festivalu Exit).

Krajem iste 1980. godine, u novoj postavi (Čonta/Cila/Mare/Bale ) Patka snima treći singl, još jedan istinski klasik jugo panka "Bila je tako lijepa". U pitanju je zapravo obrada Alena Barijea (Alain Barriere) "Elle etait si jolie", koji je prvo prepevao čuveni Dragan Stojnić. (kasnije po uzoru na Patku to je učinilo i zagrebačko Hladno pivo).

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=lnVIzxRq9dk|width=450|height=364{/mgmediabot2}
 Pekinška patka se vraća u Beograd!

 

 

"Mislim da se u početku Stojniću nimalo nije svidela naša verzija, ali da je kasnije shvatio da je njena popularnost, na neki bizaran način i njemu koristila" kaže Mare Vukmanović.

 

 

 

Organizator:

Long play