Home

VESTI

Nišville u Beogradu – 15. avgusta

No Comments Koncerti

Incognito, Mingus Dynasty i Randy Brecker u Sava Centru Nišville jazz festival će u sklopu programa koje tradicionalno organizuje i u drugim gradovima, u subotu, 15. avgusta u beogradskom Sava Centru prirediti  koncert sa trostrukim programom u kojem će nastupiti Mingus Dynasty, trubač Randy Brecker i sastav Incognito.

 

Cene ulaznica su 1.500 i 2.00 dinara, a moći će da se kupe na Biletarnici Sava Centra i prodajnim mestima Eventima, Bilet servisa i Mamuta.

 

Pioniri britanske acid jazz scene, članovi sastava Incognito, ove godine obeležavaju tri decenije postojanja, a tokom nastupa u Srbiji promovisaće novi album “Tales From The Beach” objavljen krajem prošle godine.

Početak priče o grupi koja je do danas ostala “duboko ukorenjena” u fuziju džeza i fanka  sedamdesetih godina, datira upravo s kraja te decenije kada su Jean-Paul Maunick – Bluey i Paul "Tubbs" Williams osnovali dico-funk sastav “Light of the world” koji je imala britanski hit obradom “I  Shot the Sherif” posle čega menjaju ime u “Incognito” i objavljuju prvi singl “Parissiene girl” i album “Jazz funk”. 

 

Incognito, Mingus Dynasty i Randy Brecker u Sava Centru

 

Međutim ostatak osamdesetih protiče u relativnoj neaktivnosti, a cela stvar dobija ubrzanje kada njihov fan – DJ i BBC radijski voditelj Gilles Peterson 1991. godine osniva etiketu “Talkin’Loud” za koju Incognito objavljuje prvo hit singl “Always there”, a zatim i album “Inside life” na kojem su učestvovali mnogi od najboljih muzičari britanske groove zajednice. Ono što je ovim izdanjem nagovešteno, u velikom stilu je potvrdjeno sledećim albumom “Tribes, Vibes & Scribes“ sa furioznom obradom pesme Stivija Vondera "Don't You Worry 'Bout a Thing" koja postaje veliki hit i definitivno ustoličava Incognito kao glavnog predvodnika ekspanzije acid jazza, što ovaj sastav ostaje i do današnjih dana.

Novi CD “Tales From The Beach” sedamnaesto je izdanje benda, i odmah po objavljivanju ušao je medju prvih pet albuma na listi Top Contemporary Jazz Albums.
 
Septet Mingus Dynasty, jedan je od najboljih i najpoznatijih džez sastava današnjice. ( mingusmingusmingus.com). Ovaj jedinstveni sastav deo je kompleksnog projekta (u sklopu kojeg deluju još dve postave: Mingus Big Band i Mingus Orchestra) koji već petnaestak godina širom sveta na najbolji način prezentuje zaveštanje velikog kontrabasiste, i uz Duke Ellingtona najznačajnijeg džez kompozitora – Charlesa Mingusa.

Projekat čiji je supervizor Sue Mingus – supruga značajnog muzičara, okuplja veliku grupu najboljih svetskih džez muzičara koji se po pravilu pojavljuju u sve tri postave, a iza njih je diskografija od desetak albuma (svaki je bio u najužoj nominiaciji za Grammy) na kojima izvode nove aranžmane (čiji su autori članovi postava) iz bogatog Mingusovog opusa – i to na način kako je on uvek želeo, ali zbog raznih okolnosti, nikada nije bio u mogućnosti da sprovede u delo. Na svoje prvo gostovanje u Srbiji Mingus Dynasty dolaze u jednoj od najjačih postava: Alex Sipiagin (truba), Ku-umba Frank Lacy (trombon, vokal), Ivan Gross (alt saksofon), Wayne Escoffery (tenor saksofon), Orrin Evans (klavir), Boris Kozlov (kontrabas) i Donald Edwards (bubnjevi)

 

 

Incognito, Mingus Dynasty i Randy Brecker u Sava Centru

 

Džez trubač i kompozitor Randy Brecker je početkom godine dobio prestižnu Grammy nagradu u kategoriji The Best Contemporary The Best contemporary Jazz CD za album “Randy in Brasil” , što je ukupno peti Grammy u njegovoj karijeri. Zajedno sa svojim, ništa manjem poznatim (mlađim) bratom, pre dve godine preminulim saksofonistom Michaelom, Randy je godinama vodio sastav Brecker Brothers, a poznat je i kao muzičar koji se veoma uspešno bavio različitim stilovima u rasponu od soula, ritma i bluza i “klasične” rok muzike pa do džeza i džez roka..

Na spisku bendova i muzičara sa kojima je sarađivao su i James Taylor, Bruce Springsteen, Parliament-Funkadelic, Frank Sinatra, Steely Dan, Charles Mingus, Blood Sweat and Tears, David Sanborn, Jaco Pastorius, Horace Silver, Booker T and the MGs, Art Blakey's Jazz Messengers, Frank Zappa, Mingus Big Band i Mingus Dynasty, Larry Coryell, Clark Terry's Big Band, Thad Jones/Mel Lewis Jazz Orchestra…

Sa bratom Mikeom, Billy Cobhamom i Johnom Abercrombiem osnivač je legendarne preteče džez roka – fusion grupe Dreams.

Medjutim, uz evidentnu svestranost, Randy Brecker je, kako kažu i kritičari, prevashodno odličan hard-bop trubač koji je uspeo ne samo da sledi prethodnike već i da nadgradi stil, pa je i većina njegovih solo albuma napravljena upravo u atmosferi spontanog bop sešna.

 

 

Incognito, Mingus Dynasty i Randy Brecker u Sava Centru