Home

VESTI

Nick Cave and The Bad Seeds u Areni

No Comments Koncerti

 Predstavnici Beogradske arene saopštili su 22. januara da će legendarni australijski muzičar Nik Kejv u pratnji sastava "Bad Seeds" nastupiti 4. juna u ovoj beogradskoj dvorani.

18 godina posle njegovog poslednjeg nastupa u Beogradu, Nik Kejv će 4. juna u Areni održati koncert u okviru promotivne turneje za novi album "Dig, Lazarus, Dig!!!", koji je izašao 3. marta ove godine.

Zbog velikog interesovanja publike za koncert Nika Kejva u Beogradskoj areni, u prodaju je pušten dodatni broj karata, na svim prodajnim mestima (blagajna Beogradske arene, Eventim, Bilet servis, Kard servis, Takvud sinepleks, IPS, Mamut Store, kao i na sajtu Beogradske arene). Cene ulaznica su 2300, 2600 i 2800 dinara.

Na turneji „Dig! Lazarus! Dig!“ predgrupa je gitarsko-bubnjarski duo Ed Kuper i Džefri Vegener.
"Dig, Lazarus, Dig!!!" biće 14. studijski album u karijeri benda "Nick Cave and The Bad Seeds" .

O svom novom albumu Kejv je izjavio da on ponovo priča priču o vaskrslom novozavetnom Lazaru: „Otkako sam prvi put čuo priču o Lazaru, kada sam bio još dete, bio sam veoma uznemiren i zabrinut. Svi smo zapanjeni čudima koja je stvarao Isus, ali ne mogu a da ne pomislim šta je sve o tome mislio Lazar“, izjavio je Nik Kejv povodom izlaska novog albuma i dodao: „Uzeli smo lik Lazara i stavili ga u Njujork, kako bi pesma imala moderan prizvuk i savremenu pozadinu“, dodao je Kejv.

Četrnaesti album po redu producirali su članovi sastava "Nick Cave and The Bad Seeds" u studiju u Londonu.

Sastav "Nick Cave and The Bad Seeds" osnovali su 1984. pevač i gitarista Nik Kejv i multi instrumentalista Mik Harvi, nekada članovi benda "The Birthday Party".

Docnije im se priključuju i Bliksa Bargeld, Hugo Rejs, Beri Adamson i Kejvova bivša devojka Anita Lejn. U ovoj postavci objavili su debi album "From Her to Eternity".

Usledila su izdanja "The Firstborn Is Dead" (1985), "Kicking Against the Pricks" (1986), "Your Funeral, My Trial" (1986), "Tender Prey" (1988), "The Good Son" (1990), "Henry's Dream" (1992), i "Let Love In" (1994).

Bend su 1984. napustili Anita Lejn i Hugo Rejs, a 1985. priključio im se bubnjar Tomas Vajlder.

1996. pojavio se njihov najkomercijaniji album u karijeri "Murder Ballads", sa koga su se izdvojili dueti sa Pi Džej Harvi – "Henry Lee" i Kajli Minog – "Where the Wild Roses Grow".

Sledeći album bio je svedeniji, intimniji, "Botmans call" iz 1997. godine, nakon koga je sastav napravio pauzu do 2001. kada je objavljen "No More Shall We Part".

Po izlasku albuma "Nocturama" (2003), Bliksa Bargeld je saopštio da napušta "Bad Seeds", ostavljajući Kejva i Harvija kao jedine preostale članove iz originalne postave.

2004. pojavio se dvostruki album "Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus", koji je dobio odlične ocene kritičara.

Od 2005. do 2007. objavljen je disk sa raritetnim numerama i B stranama singlova, a Kejv se posvetio i uspešnoj muzičkoj avanturi u okrilju sastava "Grinderman".

Tokom njihove duge karijere kultnom statusu benda "Nick Cave and The Bad Seeds", doprineo je i bogati umetnički angažman Nika Kejva; pored toga što je muzičar, tekstopisac i pesnik (objavio je 1 roman i 4 knjige pesama), radio je muziku za nekoliko filmova Vima Vendersa u kojima se i pojavljivao kao poseban gost: "Nebo nad Berlinom", "Do kraja sveta", "Duša čoveka", "Tako daleko a tako blizu", kao i za filmove "Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa" i "Ponuda", za koji je napisao i scenario.

Organizator koncerta sastava "Nick Cave and The Bad Seeds" u Beogradu 4. juna je Beogradska arena.