Home

VESTI

Koncerti u Noći muzeja

No Comments Koncerti

Vikend na Ring RinguBeogradska Noć muzeja i ove godine nudi raznovrstan muzički program, uključujući nastupe DJ-eva, džez orkestara i pop grupa, kao i umetnice Dragane Žarevac i Wonder String Quarteta, u okviru izložbe njenog video rada “Žene-žene” u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Video rad “Žene-žene” osmišljen je kao rezultat saradnje među prijateljicama, sa željom da se preispita teza po kojoj žene svojom adaptibilnošću i rodnom solidarnošću, umesto afirmisanja ženskog, naprotiv, doprinose održanju patrijarhalnog vrednosnog sistema.

U okviru izložbe, Wonder String Quartet izvodiće od 20 do 21 sat popularne numere aranžirane za gudački kvartet, a prvenstveno pesme Silvane Armenulić, koje će unutar video instalacije pevati i sama umetnica.

Sastavi Zemlja gruva i Sevdah Baby, uz DJ set, nastupiće u 22.30 sati u dvorištu Konaka kneginje Ljubice, u završnici pete Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA).

 

Posetioci u Konaku mogu da pogledaju izložbe “Deset godina niškog Trijenala arhitekture” i “Vreme arhitekture – savremena arhitektura Valjeva 2000-2010”.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=RAmRzHVys6Y|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 Zemlja gruva – "Najlepše želje (Jelen Top 10)

 

 

DJ Toby, Jazz orkestar Predraga Krstića Kokana i DJ-evi Ewox, Dejan, Olja i Vučko, nastupiće od 18 sati u Kulturnom centru Grad, u kojem je moguće videti i izložbu povodom četvrtog Beogradskog festivala poezije “Trgni se! Poezija!”

Posetioci će u Domu Jevrema Grujića u Svetogorskoj, odnosno kod Laze Šećera, moći da se dožive kroz izložbu “Belgrade Clubbing – Where it all started” kako je izgledao gradski klabing pre pola veka. U toj zgradi otvorena je 1967. prva diskoteka na Balkanu. Bila je centar gradskog noćnog života, u koju su svraćale i zvezde poput Omara Šarifa, Marize Berenson, Alena Delona.., koje su tada dolazile u Beograd.

Reč je o zgradi iz 1896. godine, sagrađenoj prema projektu beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića za poznatog srpskog državnika i političara Jevrema Grujića, ministra pravde i osnivača Liberalne stranke. Ta kuća je bila prvi privatni muzej u Srbiji, član Evropskog udruženja istorijskih kuća i predstavlja kompleksan spomenik kulture, jedinstven u Beogradu i Srbiji. Oblikovana je u maniru akademizma i neorenesanse 19. veka, sa jedinstvenom oslikanom fasadom što predstavlja redak slučaj u beogradskoj arhitekturi.

Dom Jevrema Grujića je i prva zgrada koju je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda proglasio spomenikom od izuzetne vrednosti, odmah po svom osnivanju 1961. godine.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=0b4t1bub7d8|width=450|height=364{/mgmediabot2}

SevdahBABY feat. Shobaya – "3 poljupca" (Jelen Top 10)

 

 

U Noći muzeja prostrano dvorište Muzeja nauke i tehnike biće pretvoreno u mesto za klabing, a od 21 do 23 sata nastupiće grupe Intruder i Inje.

Među muzičkim atrakcijama Noći muzeja je i nastup Tweety Jaž Caravana, predvođenog Goranom Grbićem, profesorom Muzičke škole “Stanković”, koji će nastupiti u 19 sati u Muzeju afričke umetnosti, dok će u 21 sat posetioci će imati ekskluzivnu priliku da čuju i Horekstar, koji izvodi afričke revolucionarne pesme.

U Muzeju afričke umetnisti biće moguće pogledati izložbu “Frizersko-berberske table Afrike”, a specijalno povodom Noći muzeja, pozvane su žene iz afričkih ambasada u Beogradu, ali i domaći frizeri specijalizovani za pletenje afro kikica i stavljanje umetaka, koji će posetiocima pružati usluge tokom svih osam sati trajanja manifestacije.

Pored atraktivnih frizura, za najhrabrije će biti obezbeđeno oslikavanje tela kanom.

U Noći muzeja biće moguće čuti i zvuk akustičnih gitara majstora džeza, džipsi džeza i latino ritmova, uz sastav Sad guitar trio i njihove goste, koji će nastupiti novom ambijentu preuređenog dvorišta Spirtinih u Zemunu, u kojem je postavljena i mala izložba o životu te čuvene zemunske porodice tokom druge polovine XIX i početkom XX veka.

Sajt Noći muzeja je www.nocmuzeja.rs

 

 

 

 

Izvor:

SEEcult.org