Home

VESTI

Koncert elektro-akustične improvizacije “ERUPTION”

No Comments Koncerti

Koncert elektro-akustične improvizacije "ERUPTION"U 2013. godini ERUPTION će obeležiti mali jubilej serijom koncerata u zemlji i inostranstvu, kao i novim izdanjem pod nazivom "Eternity Revealed" najavljenim za jesen.

Krajem devedesetih na beogradskoj klupskoj sceni pojavljuje se elektro-akustični duo ERUPTION koji donosi progresivni zvuk i pokreće novi talas improvizacione scene. 

 

Dve studentnkinje FMU, sa namerom da se upuste u otkrivanje novih sinteza u savremenim auditivnim tendencijama, započinju seriju eksperimentalnih sesija i koncerata zasnovanim na akustičkim istraživanjima i intutitivnoj improvizaciji. Nakon završenih klasičnih studija u Beogradu duo se seli u London gde obe izvođačice magistriraju na odseku za solo i kamernu muziku Kraljevskog koledža za muziku (RCM).

Po povratku u Beograd 2005. godine, kroz nebrojene nastupe, sessije i projekte zalažu se za rekonstrukciju lokalne improvizacione elektro-akustične scene. Petnaest godina nakon osnivanja dua, Ivana i Manja su svojim senzibilitetima uveliko osvojile evropske improvizacione scene nastupima i saradnjama u Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Danskoj, Belgiji…

Od 1998. duo je sarađivao sa velikim brojem akademskih kompozitora, multimedijalnih i konceptualnih umetnika, andergraund muzičara, pozorišnih i filmskih režisera.

 

 

 Koncert elektro-akustične improvizacije "ERUPTION"

Koncert elektro-akustične improvizacije "ERUPTION"

 

Nakon izvođenja multimedijalnog performansa povodom 150 godina od rođenja Nikole Tesle (2006), ERUPTION  počinje stalnu saradnju sa Rastkom Lazićem, kompozitorom elektronske muzike.

ERUPTION je fokusiran na eksperimentalnu intuitivnu improvizaciju istražujući granice instrumentalne akustike i tragajući za organskom integracijom elektronskih i prirodnih audio efekata, u tom smislu gradeći originalan senzibilitet u progresivnoj zvučnoj dimenziji. Od značajnijih festivala ERUPTION je nastupao na V:NM (Grac), Balkan Improvisers (Keln), Kronosfera (Kavatore), Video Medeja, Exit (Novi Sad), Zene+ (Kopenahagen), EHO – eksperimentalni festival, Dispatch, Belef (Beograd)…

Prvi u nizu koncerata održaće se u nedelju, 20. januara u 21 čas, u novootvorenom centru za nove medije – Galeriji12Hab (www.g12hub.com).

ERUPTION – Eternity Revealed /// Koncert elektro-akustične improvizacije
20. januar 21h, Galerija12Hab / Karađorđeva 59

Koncert povodom petnaestogodišnjice od osnivanja elektro-akustičnog dua "ERUPTION"  

Ivana Grahovac (violončelo, elektronika) i Manja Ristić (violina, elektronika).
elektronske kompozicije: Rastko Lazić,
zvučne intervencije: Ivan Kadelburg,
gost koncerta: Milana Zarić, harfa.

www.myspace.com/eruptionstrings
www.g12hub.com