Home

VESTI

Koncert Džona Meklaflina u Beogradu

No Comments Koncerti

Poznati gitarista Džon Meklaflin 16. maja održaće koncert u Domu sindikata, u organizaciji Arene Beograd.

 

Džon Meklaflin (Mahavishnu John McLaughlin), engleski fjužn gitarista, izazvao je interesovanje muzičke javnosti kao član električne džez-fjužn grupe Majlsa Dejvisa krajem šezdesetih godina proslog veka. Mnogi ga smatraju jednim od najuticajnijih i tehnički najboljih gitarista svih vremena, koji je ovladao izuzetno velikim rasponom stilova i žanrova, među kojima su džez, indijska klasična muzika i fjužn. U nekim od svojih akustičih perioda takođe je koristio i elemente flamenko muzike.

Reputacija koju je stekao kao izvrstan sešn muzičar ranih 60-ih donela mu je saradnju sa grupom „The Rolling Stones“, Lerijem Korzelom, Vejnom Šorterom i mnogim drugim muzičarima. Tokom 70-ih godina XX veka sarađivao je sa Karlosom Santanom, koji je, poput Meklaflina, bio učenik indijskog duhovnog vođe, Šri Činmoja.

Njegov električni bend „The Mahavishnu Orchestra“ izvodio je kompleksnu muziku koja je zahtevala tehničko savršenstvo. Bend je spajao eklektični džez i rok sa istočnjačkim i indijskim uticajima. Nakon raspada grupe Meklaflin je radio sa bendom „Šakti“, koji se smatra jednim od pionira muzike sveta. Godine 1979. sa flamenko gitaristom Pakom de Lusijom i džez gitaristom Larijem Korijelom (koga je ranih 80-ih zamenio Al Di Meola) osnovao je „Gitarski trio“, u kome su se podjednako isticali raskošni talenti sve trojice muzičara. Krajem 80-ih snimao je i nastupao sa triom u kome su pored njega bili basista Kaj Ekhart (Kai Eckhardt) i fenomenalni perkusionista Trilok Gurtu.

Njegova svestranost kao muzičara i kompozitora-aranžera još jednom je potvrđena 1986. godine, kada je komponovao „Mediteranski koncert“, izveden premijerno sa Filharmoniijom Los Anđelesa.

Najnoviji projekti obuhvataju muziku za balet „Thieves and Poets“ napisanu 2003. godine, aranžmane za klasično gitarsko izvođenje omiljenih džez standarda, trostruki edukativni DVD za improvizacije, kao i još jedan DVD gitarskih instrukcija pod nazivom „The Gateway to Rhythm“, i najnoviji album, „Industrial Zen“.

U svojoj skoro 40 godina dugoj karijeri Džon Meklaflin snimio je neverovatnih 40 albuma, i to 12 kao solista, a 29 kao član mnogobrojnih grupa i trija.

2007. godine otpočeo je turneju sa svojim novim džez kvartetom, „The 4th Dimension“, u kome su, pored njega, klavijaturista / bubnjar Geri Hazbend (Gary Husband), basista Ejdrien Feroud (Hadrian Feraud) i bubnjar Mark Mondesir (Mark Mondesir).

 

 

 

Izvor
B92.net