Home

VESTI

Četiri izvođenja izraelskog sastava “Gulaza” u Srbiji

No Comments Koncerti

Četiri izvođenja izraelskog sastava “Gulaza” u SrbijiIzraelski sastav “Gulaza”, koji kombinuje muziku jemenskih Jevreja i afričke ritmove, po prvi put je na balkanskoj turneji.

  

Ovaj jedinstveni ansambl će u okviru nekih od najznačajnijih muzičkih festivala u Srbiji održati četiri koncerta, u Beogradu, Subotici i Novom Sadu. Muzika „Gulaze“ predstavlja prirodnu evoluciju muzike jemenskih Jevreja.
  

Mistični tekstovi koji su se vekovima prenosili sa majki na ćerke, u izvođenju ovog mladog sastava dobili su savremeno tumačenje i specifičnu instrumentalizaciju. Kombinacija tradicionalnih saharskih žičanih instrumenata, perkusija, violončela i akustične gitare, a ponajviše činjenica da ove pesme prvi put u istoriji čujemo u interpretaciji muškog vokala, vodi nas u do sada nepoznat, vrlo specifičan muzički ambijent. Njihove jedinstvene kompozicije često asociraju na strast, molitvu, mistične plesove, ljubav i žudnju za slobodom.

 

Ideja za ansambl „Gulaza“ nastala je udruživanjem dvojice muzičara – Igala Mizrahija i Bena Ajalona koji su spojili tradicionalne jemenske pesame i zvuke afričkog ngonija (n’goni). Igal – čiji je otac jemenskog, a majka marokanskog porekla – još se u ranom detinjstvu upoznao s fascinantnim svetom jemenskih žena i vremenom se ozbiljno posvetio proučavanju tradicionalnih melodija i tekstova u kojima se opisuje marginalizovan položaj žena u jemenskom društvu. Ove pesme su dugo bile skrivane i prenosile su se isključivo usmenim predanjem. Sa druge strane Ben, koji se bavio proučavanjem afričke kulture i studirao u Zapadnoj Africi, prepoznao je duboke veze između dveju kultura i pridružio se Igalu.

 

 

 Četiri izvođenja izraelskog sastava “Gulaza” u Srbiji

Četiri izvođenja izraelskog sastava “Gulaza” u Srbiji

 

 

Polazište kreativnog procesa ovih muzičara bilo je pod snažnim uticajima jevrejske tradicije donete iz Jemena, gde je bila prisutna samo vokalna muzika, dok je korišćenje instrumenata prilikom službi u svetom hramu bilo strogo zabranjeno. No, vremenom su osetili potrebu da njihova muzika bude pristupačnija i univerzalnija, što je dovelo do proširenja sastava. Gitarista Ijan Ajlon, koji se specijalizovao za južnoafrički folkor, ali i džez i klasiku, pridružio se duu i uneo harmonski aspekat u već postojeću vezu između Igalovog glasa i Benovih „ngoni“ ritmova. Hila Epštajn je svojim instrumentom – violončelom unela i elemente klasične muzike u ansambl, pojačavajući liniju pratnje, ali i bogateći muziku „Gulaze” toplinom i nežnošću.

Koncerti u Srbiji
12. juna od 20:30h – Beograd, Mikser festival (Glavni stejdž u Depo magacinu, Travnička 3)
14. juna od 20h – Novi Sad (Sinagoga, Jevrejska 9)                  
18. juna – Beograd, Ethno Fusion Fest (Dvorište beogradske sinagoge, Maršala Birijuzova 19)
21. juna od 20h – Subotica, Etnofest (Dvorište Muzičke škole u Subotici)

Vebsajt: www.gulaza.com

Muzika: www.gulaza.bandcamp.com