Home

VESTI

Bokante 26. jula na Musicology Barcaffè Sessions

No Comments Koncerti

Dragi ljubitelji muzike

bliži se kraj drugog izdanja Musicology Barcaffè Sessions. Osnivač trenutno najpopularnijeg njurorškog džez benda Snarky Puppy, Majkl Lig (Michael League), pokrenuo je world music i džez super grupu – Bokantè. Oni će 26. Jula nastupiti u klubu Bitefartcaffe Summer Stage, na Kalemegdanu.

U susret koncertu, razgovarali smo sa Majklom o ideji sa kojom je osnivao bend, a on nam je pored toga izrazio želju da sazna više o našoj kulturi i Srbiju napusti bogatiji za jedno lepo iskustvo. Ceo intervju možete pronaći u nastavku.

Za sve dodatne informacije, ostajem na raspolaganju.

Nadamo se da ćete uživati u koncertu!

Želimo da steknemo prijatelje u Srbiji

Osnivač trenutno najpopularnijeg njurorškog džez benda Snarky Puppy, Majkl Lig (Michael League), pokrenuo je world music i džez super grupu – Bokantè. Oni će 26. jula zatvoriti drugu po redu seriju koncerata Musicology Barcaffè Sessions, koncertom u klubu Bitefartcaffe Summer Stage, na Kalemegdanu. Muzika koju bend izvodi je mešavina uticaja četiri kontinenta. Različita područja u svetu neguju najrazličitije muzičke pravce, kao i različite načine i rituale ispijanja kafe. Ipak na nas najveći utisak ostave bogati tonovi i ukusi. Oni se dugo pamte jer donose poseban užitak, baš kao Bokante i Barcaffè espresso kafa.

Sa Majklom smo razgovarali o ideji koja stoji iza benda, a on nam je pored toga izrazio želju da sazna više o našoj kulturi i Srbiju napusti bogatiji za jedno lepo iskustvo.

Kako biste opisali muziku Bokantea?
Nikada nisam manje mario za koncept žanra nego trenutno. Kako je internet otkrio sve o svakome, sa svih strana sveta, granice su manje vidljive nego ikada. To mi se dopada. Utvrđeni žanrovi, pa čak i folklorna muzika vode poreklo od kombinacije uticaja. To je kao neka trka. Bokante zaista smatram bluz bendom. Čak i Snarky Puppy smatram bluz bendom. Ali bluz je dubok i širok. Dodirnuo je mnoge kulture i one su dodirnule njega i u zavisnosti od toga gde odete, bluz je poprimio drugačiji oblik.

Reč bokante na kreolskom znači razmena. Šta je to najznačajnije što razmenjujete u bendu, ali i sa publikom?
Razmenjujemo naše kulture, naše priče, naša gledišta, naše muzičke uticaje i dobre vibracije. I to želimo da podelimo i sa publikom.

Šta očekujete od kulturne razmene u Srbiji?
Očekujemo da iz Srbije odemo još otvorenijeg uma, puni novih informacija i razumevanja. Nadam se da ćemo steći nove prijatelje i da ćemo ih inspirisati isto koliko će i oni nas.

Da li si upoznat sa folklornim instrumentima Balkana i Srbije?
Uvek sam bio fasciniran balkanskom trubačkom i horskom muzikom. Gruv, ritmovi i melodije su potpuno unikatni. Ne znam mnogo o folklornim instrumentima Srbije, ali se radujem da o tome naučim kada dođemo na koncert 26. jula. Ovim putem pozivam muzičare koji poseduju takve instrumente da ih ponesu sa sobom.

Koju metaforu biste upotrebili da opište proces nastajanja jednog nezavisnog originalnog ansambla?
Kao da podižeš dete. Definitivno roditeljstvo. Dete zahteva skoro sve tvoje vreme i energiju, potrebna mu je ljubav i pažnja, i na kraju dana te mnogo košta. Ali ga ti obožavaš!

Vaša izdavačka kuća organizuje fenomenalan festival u Majamiju, GroundUp festival. Po mnogo čemu, GroundUp festival ima sličnosti sa Musicology Barcaffe Sessions, serijalom koncerata, čiju sezonu ćete zatvoriti 26. jula u klubu Bitefartcafe, na Kalemegdanu.
Da, to sam i ja pomislio. Mislim da oba festivala imaju isti moto: “Želimo da postanemo bolji, ne veći”. Jako se radujem ovom nastupu, naročito što nikada ranije nismo bili tu. Nadam se da ćemo se brzo vratiti i sa Bokanteom, a što da ne i sa Snarky Puppy i drugim izvođačima GrounUp etikete.

 

Tags: , , ,