Home

VESTI

Bob Dilan nastupa u Varaždinu

No Comments Koncerti

Čuveni američki autor i muzičar Bob Dilan nastupiće u petak, 13. juna, u Varaždinu na ovogodišnjem „Radar“ muzičkom festivalu.

 

Bod Dilan će premijerno na „Radar“ festivalu nastupiti pred hrvatskom publikom zajedno sa članovima sastava „Manic Street Preachers“ na stadionu fudbalskog kluba Varteks.

Bob Dilan je američki rock pevač, kantautor, tekstopisac, pesnik i pisac, enigmatični umetnik, jedan od najvećih muzičara svih vremena koji je promenio kulturu druge polovine 20. veka.

“Like a rolling stone”, “Hurricane”, “Everything Is Broken”, “Rollin' And Thumblin'”, ” Don't think Twice, It's Alright”, “Subterranean Homesick Blues”, “I Shall Be Released”, “Blowing in the wind”, “The times they are changing”, “Knockin' On Heaven's Door”, “Tangled up in blue” samo su neke od pesama iz Dilanove diskografije (46 albuma, 83 kompilacije i 17 DVD izdanja).

U poslednjih deset godina Dilan je snimio tri albuma – “Time Out Of Mind” (1997.), “Love And Theft” (2001.) i “Modern Times” (2006.) koji kao neformalna trilogija mogu izdržati poređenje s njegovim najjačim delima iz sredine 60-ih ili sredine 70-ih godina XX veka, kreativno najuzbudljivijim periodima njegove karijere. Posebno je hvaljen zadnji Dilanov album “Modern Times” koji se smatra najboljim albumom u 2006. godini i koji je u prvoj nedelji prodaje došao na prvo mesto Bilbordove top liste. Time je Dilan i službeno postao najstariji osvajač prvog mesta top liste američkih albuma, tačno 30 godina nakon što je do istog mesta stigao album “Desire”.

Osim muzičarima, autorima, tekstopiscima i umetnicima širom sveta, Dilan je i inspiracija, tema i saradnik brojnim režiserima, kako nezavisnim, tako i onima u Holivudu.

Martin Skorceze snimio je dokumentarni film “No Direction Home” koji donosi niz nepoznatih snimaka i zanimljive intervjue sa Dilanom, a na sve to izvrsno se nadovezao dvostruki CD sa koncertnim i demo snimcima snimljenim od početka 50-ih pa sve do sredine 60-ih godina XX veka.

Prošle godine Tod Hejns snimio je film “I'm Not There” u kojem čak šest filmskih zvezda glumi “šest različitih lica” Boba Dilana. 2003. godine Dilan je imao i epizodnu ulogu u filmu “Masked And Anonymus”.

 

 

Vise info na www.radar.hr