Home

VESTI

Billy Idol u “Areni” 21. juna

No Comments Koncerti

Billy Idol u "Areni" 21. junaBilly Idol, jedna od najvećih rok zvezda osamdesetih godina, najavio je na svom sajtu da će 21. juna održati koncert u "Beogradskoj Areni" u okviru svetske turneje.

Kako je saopšteno na sajtu billyidol.net, Bili Ajdol (Billy Idol) će 21. juna nastupiti u "Areni, dan kasnije očekuje ga koncert na zagrebačkom Jarunu, u sklopu festivala "T-mobil INmusic", a 23. juna u Hali "Tivoli" u Ljubljani. U Skoplju će Ajdol nastupiti pre Beograda. 

 

Ajdol je sredinom prošle decenije vaskrsao karijeru posle 12 godina pauze, snimivši album "Devil's Playground" uz podršku starog saradnika Stiva Stivensa (Steve Stevens), čije je umeće sviranja gitare značajno doprinelo popularnosti njegovih pesama.

Jedan od najznačajnijih koncerata u povratničkom delu karijere Ajdol je imao 2006. godine na festivalu "Egzit" u Novom Sadu. Njegov nastup bio je najposećeniji u dotadašnjoj istoriji manifestacije, i prisustvovalo mu je oko 40.000 ljudi.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=ToeY7MkCm0c|width=450|height=364{/mgmediabot2} 

 Billy Idol – Rebel Yell

 

Ajdol, Britanac koji je deo mladosti proveo u SAD, isprva je bio vođa britanskog pank rok benda "Generation X", s kojim nije uspevao da ostvari veći komercijalni uspeh i pridobije naklonost kritičara, pa se 1981. godine otisnuo u Ameriku radi solo karijere.

Tamo je upoznao Stiva Stivensa, i njih dvojica su, uz podršku slavnog producenta Kita Forsija (Keith Forsey), napravili novu, hit verziju Ajdolove pesme "Dancing With Myself", koja se u originalu nalazila na "Kiss Me Deadly" (1981), poslednjem albumu "Generation X".

Prvi solo album "Billy Idol" (1982), koji je uspešno ukrstio hard rok, pank, novi talas, pop i disko, doneo je kultne hitove "Hot In The City" i "White Wedding", a spotovi za te pesme na tek rođenom MTV-ju značajno su pomogli tandemu Ajdol-Stivens da izgradi popularnost.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=DONbY9wd6vU|width=450|height=364{/mgmediabot2} 

 Billy Idol – Dancing With Myself

 

Njih dvojica ne samo što su, u adekvatnoj produkciji, spajali "nespojive" žanrove već su gajili "nespojiv" imidž – pevać sa plavom pankerskom krestom i gitarista sa dugim, špicastim pramenovima u stilu glem-rok gitarista iz 1970-ih – koji im je veoma pomogao kod američke publike.

Drugi album "Rebel Yell", nošen hitovima "Eyes Without A Face", "Flesh For Fantasy" i naslovnom pesmom, napravio je od Ajdola superzvezdu američke rok scene i pretvorio ga u muški seks simbol i omiljeno lice sa postera u tinejdžerskim sobama.

Ajdol je bio mnogo popularniji u SAD nego u domovini sve do 1985. godine, kada su mu remiks album "Vital Idol" i reizdanja singlova "White Wedding" i "Rebel Yell" omogućili da postane zvezda i tamo.

Treći album "Whiplash Smile" (1986), sa singlovima "To Be A Lover", "Don't Need A Gun" i "Sweet Sixteen", održao je Ajdolovu popularnost,
a Stivu Stivensu je doneo titulu gitarskog heroja i mogućnost da snimi vrlo popularnu instrumentalnu temu za film "Top gan".

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=24FT3u-lhg4|width=450|height=364{/mgmediabot2} 

 Billy Idol – Cradle Of Love

 

Na vrhuncu slave, 1988. godine, tandem Ajdol-Stivens se razišao, a Ajdol se odselio u Los Anđeles gde je snimio još jedan dobro prodavan album, "Charmed Life" (1990), na kojem se našao njegov poslednji veliki američki hit "Cradle Of Love".

U međuvremenu, Ajdol je zapao u velike probleme sa drogom i zakonom, i nakon komercijalne katastrofe njegovog albuma "Cyberpunk" (1993) gotovo potpuno se povukao sa scene. Na nju se vratio, ponovo udružen sa Stivensom, nakon komercijalnog uspeha kompilacije "Greatest Hits" (2001) i živog albuma "VH1 Storytellers". Usledili su album "Devil's Playground" (2005) i za sada poslednje studijsko ostvarenje – album obrada božićnih pesama "Happy Holidays" (2006).

 

 

 

 

Izvor:

B92.net Kultura