Home

VESTI

Završen prvi Ulični festival aktivizma Vreva

No Comments Izveštaji

Završen prvi Ulični festival aktivizma VrevaUlični festival aktivizma Vreva, pokrenut od strane platforme za aktivizam – LICEULICE, koji je počeo u petak, 21.9. u parku Terazijska terasa i okolnim mestima, završen je sinoć u kasnim večernjim satima.
  
Posetioci festivala imali su priliku da tokom dva festivalska dana budu učesnici u kulturno-aktivističkim akcijama, koje u sklopu bogatog, raznovrsnog i konceptualno objedinjenog programa, nastoje da pokrenu dobre promene za sve.
  

Glavni cilj festivala ogleda se u afirmaciji, podsticanju i promovisanju aktivizma i optimizma, preduzimljivosti i ulične ekonomije, solidarnosti, humanosti i filantropije, multikulturalnosti i tolerancije, brige o životnoj sredini, zajednici i javnom prostoru. S tim ciljem, a kroz veliki broj aktivnosti i na više gradskih lokacija, preko tri stotine učesnika predstavilo je svoj rad i ideje.

 

Jedan od najlepših parkova Beograda, koji na svoje uređenje nažalost već godinama čeka, u dva festivalaska dana ”ugostio” je mnogo posetilaca svih dobi i ponovo podsetio na svoje ogromne potencijale. Veoma interesantna struktura parka, omogućila je posetiocima festivala da uživaju u različitim programima i u isto vreme budu izdvojeni, ali i povezani jedni sa drugima uz prijatnu i šaroliku gradsku vrevu.

Oni koji su se zatekli na Vrevi, imali su priliku da vide sjajne performanse koji govore o  problemima sa kojima se (ne) bori naše društvo i čuju muziku koju nemaju prilike svakodnevno da slušaju. Velika selekcija bendova, među njima dosta onih čije članove čine pripadnici marginalizivanih grupa, razbila je predrasude mnogima koji su na kaskadama Terazijske terase uživali u zvucima promene. Na glavnoj festivalskoj bini, pored muzičara, našli su se i pesnici svih dobi, a talentovani i duhoviti stand up komičari iz organizacije Standup.rs, uspeli su da zasmeju, ali i šokiraju publiku festivala.

Stolice na projekcijama dokumentarnih i angažovanih filmova, omogućene u saradnji  sa Filmstreet-om i UK Parobrodom, a  odabrane okviru selekcija Slobodna zona, Makedonski film i Čija su ljudska prava?, kao i iz selekcije pod nazivom Filmski izleti, uvek su bile pune.

 

 

 Završen prvi Ulični festival aktivizma Vreva

Foto: Marija Jegdić

 

 
Drugog dana Vreve, parkom su se širili mirisi koji su mamili posetioce i slučajne prolaznike da se spuste na donji nivo parka i probaju neke od specijaliteta beogradskih restorana Iguana, Čobanov odmor, Zorba i India. Kao deo programske celine BEZ RECESIJE (ulična ekonomija), Vreva je pored  ukazivanja na neiskorišćene mogućnosti malo-preduzetničke uslužne delatnosti, poznate pod imenom ulična hrana, predstavila  i produkciju ručno rađenih predmeta od recikliranih materijala.

 

Kreativne radionice reciklaže i bazar reciklažnih predmeta, organizovane u saradnji sa Reciklašarom i udruženjem Kroz prozor Fabrika, a uz podršku kompanije Coca-Cola Hellenic, naučile su sve zainteresovane, a najviše mališane, kako da od recikliranih materijala naprave upotrebne predmete.  

U subotu u kasnim popodnevnim satima, veliku pažnju, privukli su RAZGOVORI U PARKU. Teme o kojima se diskutovalo bile su – javni prostor , ko su beskućnici i kako su to postali. Posetioci festivala imali su priliku da direktno polemišu o načinu na koji se javni prostori koriste i kome oni zapravo pripadaju, kao i da  razgovaraju sa nekima koji su izgubili sve i čiji je jedini dom ulica i da uvide da razlika među njima nije velika. Još mnoštvo akcija i događaja u okviru festivala Vreva, u protekla dva dana, privlačilo je i animiralo slučajne i namerne prolaznike.

 

 

 Završen prvi Ulični festival aktivizma Vreva

Foto: Marija Jegdić

 

 

Pokretač festivala Liceulice predstavio je novi broj magazina. Budi muško klubovi i Liceulice, predstavili su rezultate radionica koje su realizovali tokom letnjeg perioda, a u cilju demarginalizacije Roma. Vreva i ARTifACT, posetiocima su omogućili da štampanjem aktivističkih poruka, njihove stare majce ili cegere pretvore u nešto sasvim novo. Na festivalu su posetioce, uličnim plesovima, zabavili i talentovani klinci iz Plesnog centra MLADOST, a svoje aktivnosti predstavile su i grupa Ide, Centar za promociju zdravlja, udruženje Plavi krug, Udruženje za reviziju pristupačnosti i Sekopak.

Ulične izložbe fotografija Snaga ulice i Glas ulice, nastale u saradnji sa Zelenom inicijativom i Hausing centrom, u Knez Mihailovoj ulici i kod Terazijske česme, ukazuju na položaj marginalizovanih grupa u našoj zemlji i biće izložene do 5.10.2012. godine, a već su počele da privlače veliku pažnju prolaznika.

Nakon završetka svih programa, organizatori i posetioci festivala, slavlje su nastavili na All That Bass žurci u KC Grad, gde su sumirali utiske i pripremali planove za sledeću Vrevu.

 

 

Završen prvi Ulični festival aktivizma Vreva

Foto: Marija Jegdić

 

 

Vreva Festival pokreće LICEULICE – platforma aktivizma. Realizuje se u okviru istoimenog projekta  i uz podršku Švajcarskog programa za kulturu na zapadnom Balkanu, u partnerstvu sa organizacijama Tačka komunikacije i Smart Kolektiv. Podršku pružaju kompanije Telekom Srbija i Coca-Cola Hellenic.

Uvek ste dobrodošli na onu stranu ulice gde se već zna da su promene potrebne i moguće, ali i da mnogo toga zavisi od svih nas!