Home

VESTI

Vlatko i Stefan oduševili publiku

No Comments Izveštaji

Vlatko i Stefan oduševili publiku

Gitarista Vlatko Stefanovski i violinista Stefan Milenković, održali su sinoć u punoj sali Sava centra prvi zajednički koncert, na kome su preko dva sata svirali rok, balkansku tradicionalnu i klasičnu muziku.

"Tandem iz snova", kako su prozvani u medijima, ispunio je, sudeći po aplauzima oduševljenja, očekivanja publike, koja je do poslednjeg mesta ispunila veliku dvoranu Sava centra.

 

Bivši gitarista rok sastava Leb i sol i violinista svetskog renomea su tokom koncerta, u rok maniru, na električnim instrumentima, izveli balkanske tradicionalne pesme, među kojima i "Makedonsko devojče", „Magla padnala" i "Jovano, Jovanke", koja je publiku podigla na noge.

Međusobna razmena energije, podjednaka strast prema muzici, koja se osećala u svakom taktu i trzaju žice, fantastične improvizacije po kojima je Stefanovski poznat, pružili su posetiocima vrhunski doživljaj.

 

{xtypo_rounded1}Muzički magazin Clubbing.rs je prisustvovao ovom savršenom koncertu, a kolega Dejan Janošević Vam je pripremio foto-report koji će vam definitivno preneti pravu atmosferu. Fotografije vas očekuju u Galeriji slika.{/xtypo_rounded1} 

Stefan Milenković se na električnoj violini prvi put beogradskoj publici predstavio u potpuno novom izdanju, svirajući tradicionalne, džez ali i klasične melodije u rok zvuku i tako pokazao da je i u tom žanru jednako dobar kao i u klasici.

Milenković je u pratnji Vlatka Stefanovskog, u svom aranžmanu, izveo Drugi stav Debisijevog koncerta za gudački kvartet, koji je, kako je rekao, "komontno" shvatio. 

 

 

Vlatko Stefanovski i Stefan Milenković

Vlatko Stefanovski i Stefan Milenković

 

Gost koncerta bio je džez muzičar Vasil Hadžimanov, koga je Stefanovski predstavio kao izuzetno talentovanog i obrazovanog mladog muzičara.

"Kada sam bio mlad, slušao sam Mahavišnu orkestar, koji je bio popularan ’70-ih godina 20. veka. Oni su imali pesmu „Meeting of the spirits“ i ja mislim da se večeras u Sava centru, sa vama u publici i nama na bini, dešava ta pesma", rekao je Stefanovski.

 
U nastavku koncerta, Stefan Milenković i Vlatko Stefanovski, uz pratnju Vasila Hadžimanova na klavijaturi, svirali su pesme francuskog kompozitora Erika Satia, ali i „Džipsi song“ koju je komponovao Stefanovski i tradicionalnu "Uči me majko, karaj me".

 

 

Vlatko Stefanovski i Stefan Milenković

Vlatko Stefanovski i Stefan Milenković

 

Na koncertu su im se pridružili i bubnjar Dejan Dino Milosavljević i basista Đoko Maksimovski – članovi trija Vlatka Stefanovskog, Stefan Milenković je na kraju koncerta u rok verziji, na električnoj violini, izveo Mocartovu kompoziciju "Mala noćna muzika".

Vlatko Stefanovski i Stefan Milenković nastupiće ponovo u Sava centru večeras, a potom i 27. decembra.

Kako su organizatori ranije najavili, postoji mogućnost da nastupi ova dva muzičara, postanu tradicionalni i da se održavaju svake godine u decembru.

Uz nastupe u Sava centru, Stefanovski i Milenković će održati i mini koncert 24. decembra (19.00) u tržnom centru " Ušće" u Beogradu. 

 

 

 

Fotografije:

Dejan Janošević

 

 

Izvor:

B92