Home

VESTI

Više od 5.000 posetilaca prvog dana Cinema City

No Comments Izveštaji

Više od 5.000 posetilaca prvog dana Cinema CityDeveti Cinema City internacionalni filmski festival otvoren je sinoć, 25. juna u 21h u ispunjenom Limanskom parku i Kineskoj četvrti, pred prepunim salama i otvorenim bioskopima.

  

Otvaranje je obeležilo očekivano veliko interesovanje za film Sedmica i jedan dan, izraelskog autora Asafa Polonskog, koji je pred novosadsku publiku stigao posle uspeha na filmskom festivalu u Kanu, kao i sjajan nastup grupe Jinx, koji je ispunio Kinesku četvrt.
 

U isto vreme na pet različitih lokacija prikazano je čak 6 različitih filmova, među kojima je i novosadska premijera dokumentarnog ostvarenja Zid smrti i tako to, Mladena Kovačevića. Nakon izuzetno posećenog prvog dana festivala, nastavljamo sa uzbudjivim sadržajima drugog dana festivala kada nas očekuje sjajna ostvarenja iz selekcije 360°, Gori, gori, gori i Alojz, zatim Paluba ispod Terazija Dejana Vlaisavljevića, kao i Roditelji Kristijana Tafdrupa. SKCNS Fabrika Open Air oživeće u uz legendarnog flamenko muzičara na filmu Pako de Lusija: Putovanje, a zatim i film Radio snovi. Ne propustite ni sjajne muzičke filmove Sonitu i Limunovo drvo.

 

Prvi festivalski dan Cinema City 2016 ostaće upamćen po projekcijama ispunjenim do poslednjeg mesta na svim festivalskim lokacijama. Posebno interesovanje vladalo je za filmove "Sedmica i jedan dan", ostvarenje koje je osvojilo pažnju i Kanskog festivala, potom dokumentarni film "Zid smrti, i tako" autora Mladena Kovačevića, kao i muzičko ostvarenja o životu legendarnog flamenko gitariste Paka de Lusije. Prvi dan festivala protekao je u znaku kvalitetnog filma, ali i muzike – koncert fenomenalnih Jinxa opravdao je očekivanja brojnih novosadskih fanova, koji su uživali u zaraznom ritmu i melodijama na sjajnom nastupu.

Nakon zvaničnog otvaranja festivala, na kom su govorili Miloš Ignjatović, direktor festivala, programski direktor – Milan Stojanović, kao i menadžerka projekta i PR festivala, Mina Padežanin, publiku festivala pozdravio je, na Amstel Open Air lokaciji u Limanskom parku, i Žiri mladih, sjajni srednjoškolci novosadskih škola, koji će u narednih sedam festivalskih dana gledati i ocenjivati filmove selekcije Up to 10,000 Bucks.

Večeras nas očekuje nova festivalska avantura, a posetioci festivala biće u prilici da pogledaju brojna ostvarenja, kao i da uživaju u muzičkom programu Firchie Think Tank Studija. Novi festivalski dan započinje u 18h u Indoor Cinemi, filmom Dejana Vlaisavljevića Paluba ispod Terazija, u kom se uz pomoć noir toucha prikazuje beogradska umetnička scena ali i svet koji se krije iza nje. Nakon ove projekcije uživaćemo uz Roditelje Kristijana Tafdrupa, koji prikazuje šta se desi kada jako želite da se vratite u mladost. U okviru Up to 10,000 Bucks čeka nas šest novih i svežih ostvarenja: Nokaut, Odbrojavanje, Deus Ex Machina, Održavanje ravnoteže, Šumski komšiluk, 24h ljubav.

U Limanskom parku na lokaciji Amstel Open Air Cinema, očekuju vas sjajna ostvarenja iz selekcije 360°, Gori, gori, gori – mračna i emotivna komedija Čanje Baton, u kom jednu od glavnih uloga tumači zvezda višestruko nagrađivane TV serije „Downton Abbey“, Lora Karmajkl, i Alojz Tobijasa Nole za avanturiste koji žele da prate privatnog detektiva u otkrivanju sveta uz pomoć enigmatičnog glasa žene. SKCNS Fabrika Open Air oživeće u 21h uz legendarnog flamenko muzičara na filmu Pako de Lusija: Putovanje, a od 23h će nas uzdrmati zvuci Metalike u filmu Radio snovi. Da li ste znali da čuveni bend u Avganistanu radi na albumu sa novonastalim bendom Kabul Dreams? Pogledajte kako izgleda njihova svakodnevnica u preplitanju kreativnih i trivijalnih momenata.

Firchie Think Tank Studio nam prikazuje Sonitu, avganistansku reperku kroz sukob između tradijcije i životnih ambicija, a u okviru selekcije Planet Rock. Nakon filma, sa početkom u 23h, sledi tradicionalno dobra žurka koja obećava nasmejane jazz, funky, indie dance i deep house ritmove u izboru VKSHN.

 

 

 Više od 5.000 posetilaca prvog dana Cinema City

Više od 5.000 posetilaca prvog dana Cinema City

 

 

U 21h na keju možete pogledati Limunovo drvo, film o muzičkoj sceni osamdesetih i prvom bendu legendarnog Milana Mladenovića. SKCNS Brod Teatar u okviru festivala Cinema City prikazuje filmove u saradnji sa Francuskim institutom. Pogledajte odlična ostvarenja kratkog metra: Aissa, Le Repas Dominical, Molii, Le Premier Pas, Shopping sa početkom u 23h, i saznajte više o životu iz perspektive sjajnih francuskih autora. Dođite i večeras da se zabavimo uz odlične filmove!

Pozivamo publiku da dođe na vreme na festival i zauzme svoje mesto za željene projekcije, jer samo Cinema City SUPER ulaznica rezerviše posebna, odnosno sigurna mesta za svaku projekciju, i zato budite među prvima i na taj način obezbedite sebi mesto na željenim projekcijama.

Svakog dana na festivalu postoje brojni sadržaji koje posetioci mogu da pogledaju u okviru filmskog, muzičkog ili pratećeg programa. U slučaju da ne stignete na vreme projekcije koju biste želeli da pogledate, naš predlog  je da se upustite u otkrivanje ostalih festivalskih zona i pogledate druga sjajna filmska ostvarenja ili odmorite u okviru Lounge festivalske zone. 

 

POZIVAMO VAS NASVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA  
’’EU I SRBIJA: 15 GODINA PARTNERSTVA’’

U okviru obeležavanja 15. godišnjice razvojne pomoći Evropske unije Srbiji, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i EU info point Novi Sad organizuju izložbu fotografija “EU i Srbija: 15 godina partnerstva” koja će svečano biti otvorena u okviru Cinema City internacionalnog filmskog festivala u ponedeljak, 27. juna 2016 u 18.30 časova.

Od 2001. godine, Srbija je dobila više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU. EU i Srbija zajedno sprovode uspešne projekte širom zemlje koji su podstakli razvoj i doneli korist građanima u mnogim oblastima. Unapređeni su infrastruktura, obrazovanje, zdravstvo, zaštita životne sredine i mnogi drugi sektori.

Izložba „EU i Srbija: 15 godina partnerstva“ organizuje se kako bi se prikazao bar deo izgrađenog partnerstva. Na oko 45 fotografija predstavljeni su rezultati zajedničkih projekata koji pomažu Srbiji da sprovede potrebne reforme, postane punopravna članica EU i da unapredi standard građana Srbije. Projekti su sprovođeni u svim oblastima, i svim regionima Srbije, od severa do juga.

AGENDA

18:15 – 18:30 Okupljanje gostiju
18:30 – 18:35 Uvodni govor moderatora
18:35 – 18:40 Muzički nastup: baritona Marka Aleksića, studenta Akademije umetnosti u Novom Sadu i člana Triorca muzičkog projekta relizovanog uz podršku Evropske unije iKaje Mandić – Plavišić (klavir)
18:40 – 18:50 Pozdravna reč
Miloš Ignjatović – direktor Cinema City internacionalnog filmskog festivala
18:50 – 19:10 Pozdravni govor
Luka Bjankoni, šef političkog sektora Delegacije EU u Republici Srbiji
Andrija  Aleksić, šef odseka "Evropski fondovi", Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine 19:10  Razgledanje izložbe

PANEL DISKUSIJA: EVROPA ZA KREATIVNU SRBIJU
Ponedeljak, 27. jun 2016. u 19:15h
Festivalski centar, Limanski park

19.15 Otvaranje Panela i pozdravna reč moderatora
19:15 – 19:25 Milan Stojanović, programski direktor Festivala Cinema City: Cinema City i evropska dimenzija festivala
19:25 –  19:35  Dragana Srećkov, projektna menadžerka Antene Deska Kreativna Srbija: EU pomoć/podrška kulturi u Srbiji i audiovizulenom sektoru
19:35 – 19:50 Nevena Negojević, rukovoditeljka MEDIA Deska Srbija: Uticaj i važnost potprograma MEDIA za razvoj filmske industrije Srbije
19:50 – 20:10 Uspešne priče korisnika EU projekata u okviru Programa Kreativna Evropa:
Jelena Ognjanović, Galerija Matice Srpske
Nemanja Vuković, Studentski kulturni centar Novi Sad
Luka Kulić, Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Gorana Lemajić, Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica
20:10 – 20:20 Diskusija
20:20 – Koktel

Amstel i ove godine sa ponosom podržava Cinema City. Festival su podržali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Grad Novi Sad, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, DHL, Nestea, Ambasada Izraela u Srbiji i Francuski institut u Srbiji.
 
Vidimo se od 25. juna do 2. jula @ #CinemaCity2016.