Home

VESTI

Otvoren 6. Mikser festival!

No Comments Izveštaji

Otvoren 6. Mikser festival! Photo by Bojana JanjicSinoć je u Mikser House-u otvoren šesti po redu Mikser festival. Otvaranje je proteklo u znaku heroja, sugrađana koji su nesebično prethodnih nedelja pomagali drugima, kojima je posvećen kratki film u produkciji Mikser tima. Festival je otvorila Maja Lalić, kreativni direktor Miksera, a ceremoniju je uveličao nastup vojnog orkestra “Stanislav Binički”.
   
„Mesecima smo vredno radili na pripremi programa festivala pod okriljem teme „Održiva utopija“ sa idejom da tokom ova četiri dana u Savamali pokažemo da drugačiji, humaniji izbori u razvoju gradova i društva i te kako postoje. Okupili smo ljude iz celog sveta koji aktivno žive i sprovode svoje lične i profesionalne utopije u realnost.
  

Nedavni nemii događaji su aktuelizovali naše teme i stavili snažan pečat solidranosti na naše delovanje u okviru Mikser festivala 2014 i inspirisali nas da i u mirnodopskim uslovima nastavimo promovisnje ideje da razvoj gradova ne podrazumeva samo izgradnju samo fizičke infrastrukture, već uspostavljanje brojnih međuljudskih drušvenih odnosa u kojima empatija i solidarnost igraju ključnu ulogu“, rekla je Maja Lalić povodom otvaranja Mikser festivala 2014.

 

Prve festivalske večeri, u dupke punom prostoru Depo magacina nastupili su neki od najboljih domaćih rok bendova: “Plejboj”, “Jarboli”, “E-play”, kao i ad-hoc sastav “Trese, lupa, udara”.

Od petka se čitava Savamala pretvara u stecište kreativne energije i interesantnih dešavanja, a festivalski sadržaji dostupni su već od 12 časova.

 

Posetioci drugog dana festivala mogu da prošetaju do Španske kuće, čiju unutrašljost oslikava umetnički kolektiv iz Madrida, Boa Mištura, i otkriju koju srpsku poslovicu će ispisati na zidovima ovog zapuštenog zdanja, kao i da budu svedoci završnih radova na muralu “Imitacija života broj 9” iznad Mikser House-a, za koji je zadužen dvojac iz Švajcarske “Nevercew”. 

 

Svi zainteresovani koji žele da preispitaju čin pljuvanja i saznaju da li on može da se tumači u pravcu sađenja lepše i razigranije mogućnosti, pozvani su da se pridruže umetnici Karmen C. Vong u gastro performansu “Saosećajno pljuvanje” na stepeništu ispod Brankovog mosta, sa početkom u 17 časova.

 

 

 Otvoren 6. Mikser festival! Photo by Bojana Janjic

Otvoren 6. Mikser festival! Photo by Bojana Janjic

 

 
Još jedan provokativni performans zakazan je za petak u 20 časova u Mikser House-u, “Čin pisanja” Šelbatre Jašari, u kojem će umetnica, sedeći na stolici gornjeg dela tela pokrivenim burkom i otkrivenih nogu, ponuditi posetiocima svoje telo kao platno za izražavanje misli. 

 

Otvorene su i izložbe “(Est)etika turbo-folka” u Karađorđevoj 40, “3×3” u koncept baru Zavod, kao i intermedijalnu video instalaciju u Simpo studiju (Hercegovačka 4), “Youtopia / yo͞oˈtōpēə”, koja nastaje kao rezultat zvučnog i govornog performansa u izvođenju stanovnika Savamale i posetilaca Mikserfestivala.

Mikser festival se, u skladu sa tradicijom, i ove godine stavlja u funkciju  jedinstvenog poligona za realizaciju ideja neafirmisanih talenata iz oblasti dizajna. Odabrani mladi dizajneri su  dobili  šansu da predstave svoja viđenja “Održive utopije” i odgovore na to kako vide doprinos dizajna opštem društvenom boljitku. Pored već etabliranih Mikserovih talent platformi  „Ghost Project“ i „Young Balkan Designers“, predstaviće se i projekat Hrvatskog dizajnerskog društva „Hungry designers“. Selekciju radova mladih dizajnera sa konkursa “Ghost project” moći ćete da pogledate u salonskom stanu u Crnogorskoj 8, dok će se pobednički radovi konkursa “Mladi balkanski dizajneri” i “Gladni dizajneri” predstaviti u Mikser House-u.

 

Panel diskusije u okviru programskog segmenta “Mikser razgovori” će se u petak, 6. juna, od 13 časova, baviti temama kreativnih industrija i turizma i obuhvatiće konferenciju „Stvaranje kulturnog i kreativnog potencijala za razvoj turizma“ koja je deo projekta „Dunavska festivalska mreža“ i ima za cilj da predstavi potencijal domaće kreativne industrije kao razvojnog faktora, pozicioniranje i razvoj festivala kao aktivatora turističkog razvoja, i pozicioniranje Srbije na međunarodnom tržištu.

Najmlađi posetioci festivala će u okviru prorgama Mikser kids, u Karađorđevoj 53, od 12 do 20 časova, imaće priliku da razviju maštu i kreativne sposobnosti, nauče nešto novo i dobro se zabave, na nizu dečjih radionica i programa, specijalno kreiranih za decu.

 

 

Otvoren 6. Mikser festival! Photo by Bojana Janjic

Otvoren 6. Mikser festival! Photo by Bojana Janjic

Posetioci festivala će od petka do nedelje, imati priliku da pronađu jedinstveni dizajnerski detalj, kupite vintage garderobu ili komad starog nameštaja, gustiraju ukusne i jedinstvene slatkiše i slaniše, usreće vmališane zanimljivom igračkom ili se jednostavno prepuste kreativnom komešanju nesvakidašnje pijace u Travničkoj ulici, tradicionalnom Mikser bazaru.

Večernji program je rezervisan za “Drugačiji bioskop” na otvorenom, ispred Galerije Štab (Crnogorska 10), koji će ponuditi publici drugačiji pogled na gradove i njihove stanovnike. Filmski program će početi u 20.30 i prikazaće selekciju sa prizrenskog “Doku festa”.

Od 22 časa, zahvaljući saradnji Miksera i Dunavske festivalske mreže (DFN) publiku u Mikser House-u očekuje jedinstveni muzičko-scenski doživljaj uz tematski video pod nazivom „Odvraćanje”, sastava “Secret Life” koji će premijerno nastupiti na Mikser festivalu, a čine ga članovi grupe “Vrooom” – Tamara Kojić i Marko Grubić, Džemal Al Kisvani, član benda „Svi na pod“, Andrijana Belović, članica hora „Collegium musicum“ i Maja Ivanović, diplomirani etno-muzikolog.

Red Bull Music academy će iste večeri u Depo magacinu prirediti all night long ugođaj za ljubitelje elektronske muzike uz čuvenog Egyptian Lover-a koji obećava veoma dinamičan nastup rame uz rame sa Jamie Jupiterom i odabranom ekipom domaćih DJ-eva.

Sav prihod od prodatih karata za muzički program Mikser festivala ide u fond za pomoć ugroženima u poplavama. Pojedinačne karte se mogu kupiti na biletarnici na uglu Travničke ulice i Braće Krsmanović od 20 časova, po ceni od 300 dinara. Oni koji su kupili paket kartu za sve četiri festivalske večeri imati neograničen pristup svim celokupnom muzičkom programu i kartu mogu na biletarnici zameniti za narukvicu.