Home

VESTI

Održan 5. Balkan Streets Festival

No Comments Izveštaji

Održan 5. Balkan Streets FestivalPeto izdanje omladinskog Balkan Streets Festivala završeno je juče u jutarnjim časovima  na čuvenom izletištu Ćoška nedaleko od Vranja. Svim festivalskim programima je prisustvovalo oko 4.000 ljudi.

   

Festival je organizovala NVO „Generator“, u saradnji sa Apatinskom pivarom. Balkan Streets se održao od 20. do 22. juna na poznatom izletištu Ćoška, prvom izletištu koje je renovirano u akciji Apatinske pivare „Jelen za lepšu Srbiju“.
   

Pre početka festivalskog programa, u četvrtak 20. juna, održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili autori filma “Mi plačemo iza tamnih naočara“, predstavnici Drum Dum Festa, koji se održava sledećeg vikenda u Leskovcu, Miloš Tomić, voditelj Art Jam programa i Gordana Ristić, ispred organizatora festivala, nevladine organizacije Generator.

Francuski jazz/funk sastav Skanda prijatno je, nakon projekcije filma „Mi plačemo iza tamnih naočara“, prvog festivalskog dana iznenadio publiku i svirao, umesto na bis, još ceo jedan blok svojih pesama.

Drugog festivalskog dana publici su se predstavila tri vranjska demo benda: svirali su Mud Factory, koji nastupa na Gitarijadi, GodDamn koji je održao koncert u finalu Belgrade demo festa, kao i sastav Down of Creation. Pored predstavnika vranjske mlade muzičke scene, publici su se predstavili i energični Mickele i Nemar sa vukovarske demo hip hop scene.

Siz, odlični dvojac iz Kumanova (gitara+bubanj), grada u Makedoniji, na samo 50-ak kilometara od Vranja, predstavio je zaraznom svirkom kumanovsku muzičku scenu, koja je u poslednjih par godina prosto eksplodirala i postala jedna od najdinamičnijih scena u Makedoniji.

Sharks, Snakes and Planes su čvrstim rock zvukom pripremili publiku za ono sto je sledilo – za Vranjance dugo očekivani Block Out. Fantastičnim nastupom Block Out je priredio muzički događaj o kome će se još dugo u Vranju pričati. Na kraju večeri su mladi francuski muzičar Beloey i holandska VJ Farah oduševili razigranu publiku zanimljivim audio-vizuelanim nastupom.

Poslednje večeri, u subotu, 22. juna, nastupio je mladi grčki electro umetnik True Magic, kao i hip hop sastav Stay Positive iz Brčkog i The Towerbridge Project iz Holandije, čiji su članovi inače svirali na prošlogodšnjem izdanju Festivala sa sastavom Groove Embassy.

Atmosferu su podigli popularna Sajsi MC i DJ B.K.O. koji su izveli i neke nove pesme, da bi nakon nje pravu crossover žurku napravili Sunshine. Festival je svojim nastupom zatvorio MKDSL. Veliki broj mladih je ostao i posle završetka programa tražeći da se svirke nastave što samo govori o tome da je broj urbanih desavanja za mlade u Vranju neznatan, a da je potreba za njima velika.

 

 

 Održan 5. Balkan Streets Festival

Održan 5. Balkan Streets Festival

 

 

Rezultati Art Jam radionice su predstavljeni u okviru treće festivalske večeri: dva kratka filma, jedan video i jedan audio rad, dok su instalacije bile postavljene na više lokacija u Ćoški, u vidu grafita, poruka, igrica i ljuljaški za decu i dečijih igrališta. Na ovaj način je sam prostor, koji je bio vrlo inspirativan za 16-oro mladih umetnika iz 7 zemalja, postao još bliži mladima i deci, što mu je i bila prvobitna namena, kada je bogati vranjanac ostavio u legat Ćosku upravo deci i mladima za aktivnosti u prirodi.

Na Sajmovanju su svoje aktivnosti predstavile Kancelarija za mlade, Odbor za ljudska prava, SOS telefon za žrtve nasilja, Udruženje osoba sa multiple sklerozom, Dom zdravlja, mlade dizajnerke nakita, grafiteri i dr.

Balkan Streets Festival 2013 u Vranju najavljen je promotivnim događajem 12. juna u pivnici Zadruga kada je nastupilo pet mladih DJ-eva iz Berlina i Lajpciga (Yetti Meißner, Dilivius Lenni, Robert Willi, Daniel Archut, Sascha Aviar). Dolazak mladih umetnika iz Nemačke je omogućen zahvaljujući saradnji udruženja Generator i organizacije Roter Baum iz Drezdena.

Ove godine festival je deo većeg muzičkog projekta pod nazivom Streets/Ulice- mapiranje i povezivanje mladih kreativnih scena u Evropi u kome učestvuje NVO Generator, a ima za cilj da podrži organizacije u promovisanju umetnosti i kulture u multietničkom društvu na Balkanu, kreiranjem novih intraregionalnih partnerstava između organizacija koje se bave kulturom na Balkanu i zemalja Evropske Unije.

Aktivnosti na projektu finanasiraju Evropska Unija preko programa Kultura, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Vranje i Apatinska pivara.

Ulaz na sve programe je bio besplatan.