Home

VESTI

Izveštaj: Disciplin A Kitschme, 11.11.’11.

No Comments Izveštaji

Disciplin A Kitschme 11.11.2011. / Photo by Dejan Janošević - Clubbing.rsBeogradska grupa Disciplin A Kitschme predstavila je 11. novembra novi album “Uf!” dvočasovnim koncertom u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Obožavaoci Discipline, su sa svojim bendom pevali “Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?”, “Prestani da mrziš”, “Ako ti je glasno…”, “Neukusu treba reći ne!”, a tu su naravno i “Bunt” i “Neko mora to da spreči” i legendarne radove  “Buka u modi” i “Vreme je za pravdu, vreme je za istinu” ili “Mama i tata”, “Do Not! / Oh Why?”…

 

Nastali 1981, po raspadu Šarla Akrobate, najradikalnijeg sastava jugoslavenske new wave scene.

Disciplin A Kitschme (Disciplina kičme) i njen idejni tvorac, kompozitor, bas gitarista i pevač Koja su svojim neuobičajenim i bučnim hitovima uvek predstavljali trn u oku muzičkom establišmentu, kako tadašnje jugoslovenske, tako i sadašnje regionalne scene.

 

 

Disciplin A Kitschme 11.11.2011. / Photo by Dejan Janošević - Clubbing.rs

Disciplin A Kitschme 11.11.2011. / Photo by Dejan Janošević – Clubbing.rs

 

Izrazito nekonvencionalnim zvukom svedenog lineup-a koji se sastojao od jedne bas-gitare i jednog kompleta bubnjeva, te Kojinim kratkim, minimalističkim tekstualnim strelicama umotanim u hit-format i odapetim direktno u mozak, kao i telo slušaoca, Disciplina je izazivala potpuno oprečne komentare i reakcije, od frenetičnog  divljenja do kompletnog nerazumevanja i mržnje.

 

 

Disciplin A Kitschme 11.11.2011. / Photo by Dejan Janošević - Clubbing.rs

Disciplin A Kitschme 11.11.2011. / Photo by Dejan Janošević – Clubbing.rs

 

 

U svom srednjoj fazi, u drugoj polovini osamdesetih, grupa je bila obogaćena brass sekcijom, (upravo će se saksofonista Jurij Novoselić Kuzma, koji je svirao klavijature na aktualnom albumu „Uf!“ pojaviti na koncertu u Domu omladine), a po raspadu Jugoslavije, Koja je devedesetih, nastanivši se u Londonu i shvativši da novonastala techno, jungle i rave muzika najviše liči na ono čime se Disciplina na početku svoje karijere bavila, uspešno nastavio razvojni put Discipline u saradnji sa britanskim muzičarima.

 

 

Disciplin A Kitschme 11.11.2011. / Photo by Dejan Janošević - Clubbing.rs

Disciplin A Kitschme 11.11.2011. / Photo by Dejan Janošević – Clubbing.rs

 

Po povratku iz UK, Koja je napravio sjajnu postavu, sa bubnjarem Bucom i pratećom pevačicom Manjom, (uz već pomenutog Kuzmu, kao gosta na klavijaturama), objavivši 2007 album “Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?“, a početkom leta 2011 i najnoviji album „Uf!“, prvobitno kao specijalni 32-min free download na Exit Music etiketi, (na čijem festivalu je album prvi put promovisan), a kasnije i kao 59-minutno CD izdanje za PGP RTS (teritorija Srbije) i Crorec (za teritorije Hrvatske i Slovenije). Album je dobio širom ex-yu izuzetno pohvalne recenzije. 

 

 

{xtypo_rounded1}Urbani muzički magazin Clubbing.rs je prisustvovao koncertu i kolega Dejan Janođević Vam je pripremio phpoto izveštaj.

Kompletnu Galeriju slika pogledajte OVDE i uživajte!{/xtypo_rounded1}