Home

VESTI

Ex-YU grafika

No Comments Izveštaji

Ex-YU grafika Izložba radova sa petog Ex-YU konkursa za grafiku, održanog na temu “Sanjarenje”, biće otvorena 4. septembra u riječkoj galeriji Kortil, a izbor radova sa svih pet konkursa biće predstavljen i u Galeriji Progres u Beogradu.
   
Riječka publika imaće priliku da vidi do 16. septembra izbor radova sa prošlogodišnjeg konkursa, koji organizuje Galerija SKC Novi Beograd, pod pokroviteljstvom Visoke turističke škole strukovnih studija.
  

Prema navodima autorke konkursa, slikarke Nataše Brkić, ideja i vizija su uspešno ostvarene umrežavanjem grafičara, umetnika i studenata.

Na manifestaciju su se odazivali autori iz više od 50 gradova širom bivše Jugoslavije, među kojima su i grafičari koji su odavno etablirani.

Izložbe radova sa dosadašnjih konkursa za Ex-YU grafiku gostovale su i na Barskom letopisu, galeriji ULUPUH-a u Zagrebu i ULUBiH-a u Sarajevu… Ujedno, studenti Akademije primenjenih umetnosti iz Rijeke gostovali su u Galeriji SKC-a Novi Beograd.

 

 

 Ex-YU grafika

Ex-YU grafika

 

 

Od dosad prispelih više od 800 radova, žiri je za izložbe odabrao više od 200.

Do sad su u žiriranju učestvovali istoričarka umetnosti Ljiljana Sljepčević, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Velizar Krstić, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Beograd Žaklina Ratković, šef grafičkog odseka, prodekan Fakulteta primenjenih umetnosti i prorektor Univerziteta umetnosti u penziji Bogdan Kršić, istoričarka umetnosti i umetnička direktorka Galerije Haos u Beogradu Borka Božović, grafičarka Gordana Petrović, vanredna profesorka grafike na FPU, viša kustoskinja Paviljona “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu Natalija Cerović, vanredni profesor FPU Miodrag Mlađović, profesorka na VSPLU Ljiljana Stojanović, istoričarka umetnosti Ivona Barandovski, grafičarka Ranka Lučić Janković, profesor Josip Butković sa Akademije primenjenih umetnosti u Rijeci…

Konkurs se realizuje uz podršku institucija kao što su ULUS, ULUPUDS, FLU, FPU, Ministarstvo za kulturu Srbije i Gradski sekretarijat za kulturu Beograda, kao i ministarstava i udruženja umetnika iz bivših jugoslovenskih republika.

 

 

Izvor:

SEEcult.org