Home

VESTI

Bili smo na Billy Nasty/UK @ MC Spark

No Comments Izveštaji

Bili smo na Billy Nasty/UK @ MC Spark

"My Name is Billy Nasty, I’ve been DJing for the last 15 years, I own a record label called Tortured Records and I travel the world banging out techno to clubbers who are bored with the usual shite!”  Tako će se u jednoj rečenici predstaviti jedan od poznatijih londonskih techno DJ-a i producenata.

 

Ovaj nastup nikako nismo mogli da propustimo, pa je na[ kolega Aleksandar Vama pripremio prave poslastice. Vrhunska clubbing atmosfera u klubu Spark u Nišu. Fotografije su već postavljene. Dok po već ustaljenom šablonu i Video sekcija će uskoro biti dopunjena. Ukoliko ste imali vremena i posetili ovaj event, možda i Vas ima na fotkama Wink

 

Pet godina nakon sto je kupio svoje prve gramofone, 1990, započela je njegova karijera poznatog i priznatog DJ-a. Tada je, naime, pozvan da bude resident DJ The Brain cluba u Londonu sa Steveom Bicknellom. 1991. dobija ponudu da snimi svoj prvi mixani cd, Journeys of DJ (vol 1 mixed by Billy Nasty) kojim je i krenula danas poveća serija izdanja “Journey of DJ” i tako ulazi u Guinessovu knjigu rekorda kao DJ koji je prvi izdao mix za komercijalnu upotrebu.

 

Bili smo na Billy Nasty/UK @ MC Spark

 

Godinu dana kasnije, krenuo je na turneju po Japanu s grupom St. Ettienne. Delom zahvaljujući i toj turneji postaje poznat izvan
granica Velike Britanije i počinje da svira širom sveta.

1993. osniva svoju agenciju Theremin Management koja se brine kako za njegov booking, tako i za booking još nekih poznatih i manje poznatih DJ-a.
Preko Theremina se trenutno mogu bookirati Adam Beyer, Marco Carola, Cari Lekebusch, Daz Sounds, Umek i mnogi drugi.

 

Tokom godina, uz mnoga priznanja za odlične setove po klubovima, Billy je bio nominovan za razne nagrade, npr. za najboljeg DJ-a i najbolji Radio One essential mix Muzik awards 1996. 1998. proglašen je drugim najboljim DJ-em u Holandiji (posle Svena Vaetha) i konstantno je medju top 100 svetskih DJ-a po pisanju raznih muzičkih časopisa. Nasty-jev prvi izlet u producentske vode, započeo je remixom St.Ettienneove stvari “Join our club” (indie-pop).

Nakon toga učestvovao je u mnogim projektima, pod različitim imenima. Npr. s Dave Wessonon, pod imenom Shi – Take izdavao je za Zoom etiketu i pod imenom Vinyl Blair sa Steve Dubom (budući Chemical Brothers) za Leftfieldovu Hard Hands etiketu, s kojim je radio kasnije i remixeve za Howie B-a i Gravediggaz (hip hop).

 

Sledeći logičan korak za Billy Nastyja bio je otvaranje vlastite izdavačke kuće što je i ostvario počtkom 1997, a nazvao ju je Tortured Records. Nešto ranije i Adam Beyer je pokrenuo svoj Drumcode i suradnja izmedju te dve kuće je ubrzo usledila, tako da je i Beyer počeo izdavati za Tortured, a ako se Billy pita koje su mu etikete najdraže odgovoriće – Drumcode i Zenith. U četiri godine postojanja Tortured Records postala je jedna od najboljih britanskih techno etiketa i za nju izdaju, izmedju ostalih, i Cari Lekkebusch, Marco Carola, Gaetano Parisio-Gaetek, Craig Walsh, The Advent, Daz Sounds i Mark Williams.

 

Naravno, tu je i Billy Nasty pod pseudonimima Barb Wired, Pomegranite i Kamarflarge. Izdaje pod raznim imenima jer “kada ljudi ne znaju ko je to napravio, sude prema onome sto čuju, a ne prema onome što znaju o određenom producentu. Bitan je zvuk, a ne ime.” Značajnu promociju Tortured je dobio kroz program Open to torture koji ide svaka dva meseca u poznatom techno klubu The End u Londonu.

2000. godina bila je vrlo značajna za Tortured Record, budući da je 1.5. izašao Torture Chamber volume 1, mixed by Billy Nasty, svojevrsna kompilacija Tortured Recordsa koja je promovisana četveromesečnom turnejom Billy Nastyja s ostalim DJ-ima te kuće po SAD, Kanadi i širom Europe. Krajem 2000. Billy je pokrenuo novu etiketu Electrix čija je ideja jednostavna – da opskrbljuje DJ-e kvalitetnim electro i experimentalnim materijalom. Prva dva izdanja bila su Umekova (pod imenom Zeta Reticula), treće je The Adventovo, a četvrto Marca Baileya. Pozitivne reakcije na ta izdanja dobio je od mnogih DJ-a, između ostalih i Laurenta Garniera. Takođe, Billy je resident DJ svaka dva meseca u klubu Turnmills u Londonu gdje ima priliku da svira experimentalniji zvuk od svojih uobičajenih setova, “moćan i mračan”, kako kaže. Uz booking agenciju, izdavačku kuću, rezident večeri, dve kćeri i DJ-anje po svetu, Billy ima posla i preko glave, ali verovatno nikad neće postati tako velika zvezda tipa Carla Coxa, nego, pitanje je da li bi on to i želeo. Na pitanje zašto ne napravi neku cheesy stvar, progura je na Top of the pops, nikome ne kaže da je to on i zaradi brdo novca, odgovara da on to ne može, da mora voleti ono što radi i možda je zato ovde gde je, 10 godina kasnije, ali zato može reći da je verovao u svaku ploču koju je pustio.

 

 

 

 

 

Clubbing.rs