Home

VESTI

“Zlatna palma” filmu Bela traka

No Comments Film

"Zlatna palma" filmu Bela traka

Žiri 62. Filmskog festivala u Kanu dodelio je "Zlatnu palmu" filmu austrijskog reditelja Mihaela Hanekea "Bela traka", saopšteno je na svečanoj dodeli nagrada u sali "Limijer" u festivalskoj palati u Kanu.

 

Hanekeov film, snimljen u crno-beloj tehnici, mračna je priča koja preispituje teme krivice, nepoverenja i osvete među stanovnicima nemačkog gradića pred početak Prvog svetskog rata. Haneke je već nagrađivan u Kanu – za film "Cache", koji je pored nominacije za Zlatnu palmu, osvojio priznanje za najbolju režiju, nagradu ekumenskog žirija i FIPRESCI nagradu.

Gran Pri, druga po važnosti nagrada na festivalu u Kanu, dodeljen je francuskom reditelju Žaku Odijaru, za zatvorsku dramu „Prorok“ (Un prophete).

Za celokupno životno delo, nagrađen je francuski reditelj Alen Rene. Nagradu za više od 50 godina rada, 86-godišnjem Reneu, autoru remek dela sedme umetnosti kao što su "Hirošimo ljubavi moja" i "Prošle godine u Marijenbadu", uručila je predsednica žirija, francuska glumica Izabel Iper.

Za najbolju glumicu proglašena je Šarlot Gensbur, za ulogu u filmu "Antihrist" Larsa fon Trira (von Trier), u kome glumi ženu koja je psihički obolela nakon gubitka deteta.

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=rUUuD0oh81o|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 

Najbolji glumac, po oceni žirija, jeste austrijski glumac Kristof Valc. On je nagrađen za ulogu SS oficira u filmu „Prokletnici“ (Inglorious basterds) Kventina Tarantina (Quentin), koji će naša publika moći premijerno da pogleda 20. avgusta.

Za najboljeg reditelja proglašen je Filipinac Briljant Mendoza, za film "Kinatay".

 

Zlatnu kameru za najbolje debitantsko delo dobio je film "Samson i Dalila" Australijanca Varvika Torntona (Warwick Thornthon). Film je priča o ljubavi dvoje adolescenata u jednoj izolovanoj aboridžinskoj zajednici usred australijske pustinje.

Nagrada žirija dodeljena je ravnopravno britanskoj rediteljki Andrei Arnold za film "Fish Tank" i Park Čan-Voku iz Koreje za ostvarenje "Thirst".

Nagradu za najbolji scenario dobio je film kineskog reditelja Lou Jea „Prolećna groznica“ (Spring fever).

Najbolji kratkometražni film po oceni žirija je "Arena" portugalskog reditelja Žoaoa Salavize.

Festival, koji je počeo 13. maja, završen je ceremonijom uručenja nagrada. U trci za Zlatnu palmu ove godine bilo je dvadeset naslova, čiju režiju potpisuju imena kao što su Kventin Tarantino, Ken Loač, Ang Li, Pedro Almodovar, Lars fon Trir, Džoni To, Gaspar Noe i Džejn Kampion.

Na otvaranju festivala prikazan je animirani film „Up“ iz produkcije kompanije „Pixar“, dok je festival zatvorio film holandskog reditelja Jana Kunena „Koko Šanel i Igor Stravinski“. Uloge čuvene dizajnerke i slavnog kompozitora tumače francuska glumica Ana Muglali i danski glumac Meds Mikelsen. Film „Koko Šanel i Igor Stravinski“ u bioskope u Srbiji stiže u novembru ove godine.

Poslednji film pokojnog australijskog glumca Hita Ledžera „The Imaginarium of Doctor Parnassus“ koji je režirao Teri Gilijam, prikazan je van konkurencije.

Jedini srpski reditelj koji se ove godine našao u kanskoj selekciji je Vladimir Perišić, u programu "Nedelja kritike", sa prvim dugometražnim filmom, "Obični ljudi" (Ordinary people), urađenim u srpsko-francusko-švajcarskoj koprodukciji.

Festival u Kanu održava se po 62. put, a žirijem je predsedavala francuska glumica Izabel Iper.

U žiriju su bili i američki reditelj Džejms Grej i indijska glumica Šamila Tagore, praunuka pesnika Rabindranta Tagore, kao i britanski pisac i scenarista Hanif Kureiši i glumica Robin Rajt Pen, žena američkog reditelja i glumca Šona Pena, koji je predsedavao kanskim žirijem prošle godine.

 

 

 

 

 
Izvor:
B92.net Kultura