Home

VESTI

Završnica FIST-a

No Comments Film

Završnica FIST-aPeti Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) u Beogradu predstavlja 15. novembra u završnici češki ulični performans “Planeta pop elitizma”, festivalsku koprodukciju sa Školom za vizuelno pozorište iz Jerusalima “Zimsko cveće” i Šekspirovu komediju “San letnje noći”, premijerno izvedenu u maju godine na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu.

Uz dodelu nagrada najboljim predstavama i pojednicima, jubilarni FIST, posvećen pop eltiizmu kao jednom od društvenih problema, biće zvanično završen velikom žurkom na kojoj će nastupiti Melem za uši raj za oči, Camaro Kids/DJ Rokam, DJ Mis Millie i DJ Felony Flats.

Završne edukativne radionice – “Elementarni prinicipi glumačke igre” održaće Tomi Janežič i Đorđe Odanović – “Portret na FIST-u i unutar njega”, dok će u okviru off programa novosadska grupa Fun And Magic Achidents izvesti performans.

 

Završnica FIST-a

Performans “Planeta pop elitizma” Akademije za izvođačku umetnost iz Praga baziran je na temi “All the Shits of the World” i nastavak je predstave “Looking back”, prikazane prvog dana FIST-a u glavnom programu. Služi se znacima savremene pop kulture i predstavlja spoj lutkarske predstave i psihološkog uličnog perfomansa sa ritmom i zvukom apokalipse.

Predstava “Zimsko cveće” nastala je kao koprodukcija FIST-a i Škole za vizuelno pozorište iz Jerusalima, koja je osvojila Gran pri prošle godine komadom “Ljudska priroda”. “Zimsko cveće” opisuje mali grad koji pati od beskrajne zime, staru ženu koja traži izgubljenu ćerku, mladu damu koja je krunisana za kraljicu Kraljevstva senki… U zamrznutom svetu, delovi priče se sklapaju na ljudskom pejzažu.

Šekspirova komedija “San letnje noći”, u režiji Srđana Karanovića, nastavila je život posle premijere na sceni “Mata Milošević” FDU u Dadodu, a igrana je i u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli i na Forestfestu u Košutnjaku.

Radnja te komedije sastoji se iz četiri priče koje su upletene u skladnu celinu, ali je u prvi plan smeštena priča o mladim ljubavnicima, tako da je glavna tema predstave prevrtljivost, nestalnost, buntovništvo, zaluđenost mladih ljubavnika kao i sukob prijateljstva i ljubavi. Za razliku od Šekspirove komedije, u toj predstavi radnja je smeštena u 50-te godine prošlog veka, pa i kostimi i muzička matrica odgovaraju tom dobu.

U okviru glavnog takmičarskog programa, prve i druge večeri FIST-a izvedene su predstave “Kolekcija” Nacionalne akademije za pozorišnu i filmsku umentost iz Bugarske, “Dorin Votson” Nacionalne pozorišne akademije iz Kopenhagena, te “Pogled unazad” i “Amnezijski dani polarnih noći” ćeških studenata i “Džonatan” Škole za vizuelno pozorište iz Jerusalima.

U okviru edukativnog programa, završene su radionice “Od manipulacije do animacije”, radionica lutkarskog pozorišta na kojoj je predavač Slavčo Malenov, “Iluzija elitizma” namenjena video umetnicima koju je vodio Mare Bulc, te “Menadžment za umetnike” Jelene Glišić, koje su poćele 13. novembra. Takođe, održane su i radionice “Elementarni principi glumačke igre”, radionica za reditelje i glumce na kojoj je predavač Tomi Janežič, kao i “Portret na FIST-u i unutar njega”, radionica fotografije koju je vodio Đorđe Odanović.

U okviru off programa, u zgradi FDU održane su i raznovrsne umetničke akcije i intervencije u prostoru, kao što su “Pop elitistička izložba”, “FIST moduli” i “Akcija Dežutaž”, a muziku je puštao DJ Philly Pee.

Peti FIST ukazuje temom “pop elitizma” da je lakoća i brzina obrazovanja, kakvu poznajemo danas, dovela do pojave “jeftinog znanja” i “medijske zagađenosti” – stvoren je nov društveni sloj koji ima osobine mase i prisvaja kvalitet i autoritet elite.

Hibridnu tvorevinu koja spaja negativne odlike masovnog i elitnog organizatori FIST-a opisuju terminom “pop elitizam”.

Peto izdanje FIST-a stoga postavlja pitanja: Kako sprečiti širenje pop elitizma? Šta bi značilo razbijanje zatvorenih, ustajalih grupa? Kako pobediti površnost? Kakve posledice imaju stavovi i dela pop elitističkih krugova? Da li postoji vrednost ? Da li su nam potrebni kriteriji? Koji bi to kriteriji vrednovanja bili?

FIST su inicirali i iz godine u godinu ga kreiraju i organizuju studenti FDU-a sa Katedre za menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi.
Realizaciju FIST-a omogućili su FDU, Ministarstvo kulture Srbije, Opština Novi Beograd, Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju, Turistička organizacija Beograda, Gete institut i ambasada Danske, kao i brojni sponzori.