Home

VESTI

Treći i četvrti dan filmskog festivala “Cinema City”

No Comments Film

Treći i četvrti dan filmskog festivala "Cinema City"Festivalska dešavanja Cinema Cityja u Novom Sadu počela su press konferencijom koja je održana u Press centru u Srpskom narodnom pozorištu 16. juna u 17 sati.

   

Prisutnim novinarima i gostima obratili su se direktor festivala Miloš Ignjatović, direktorka programa Bojana Bandić, urednica Cinema Now Live Academy Biljana Tutorov,  kao i selektori festivalskih programa Dubravka Lakić, Stefan Ivančić, Petar  Protić i Nikola Ležaić.

   

Izrazivši zadovoljstvo što je Festival i ove godine zadržao isti pravac pored velike ekonomske krize i recesije, direktor festivala Miloš Ignjatović rekao je da je ove godine Festival fokusiraniji i za korak ispred u odnosu na prošlogodišnje izdanje. Nakon press konferencije u 20h Festival je, izražavajući zadovoljstvo i čast, otvorila direktorka Forum des Images Laurence Herszberg, nakon čega je prikazan film „Osvajanje“ u do poslednjeg mesta ispunjenoj sali Pera Dobrinović u Srpskom narodnom pozorištu. Mesto više tražilo se i na ostalim festivalskim lokacijama.

Ne propustite repertoar glavne festivalske lokacije:

U Srpskom narodnom pozorištu na sceni Pera Dobrinović ne propustite kontroverzno ostvarenje „Ljubav i modrice“. Majstorski režiran, snimljen u Parizu, film je nastao prema romanu Jie Liu-Falen i govori o mladoj kineskoj profesorki koja stupa u razornu erotsku vezu sa posesivnim, pomalo primitivnim, ali izuzetno privlačnim Matjeom. U 20h sledi „Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“, savremena romatična komedija u režiji Bojana Vuletića.

Od 22:30h, kao poslednji film trećeg dana Festivala na ovoj lokaciji biće emitovan „Laku noć, gospođice“, višestruko nagrađivani projekat slovenačkog reditelja i scenariste Metoda Peveca na filmskom festivalu u Puli. „Laku noć, gospođice“ oslikava priču laži, nedostatka poverenja i ljubomore koja za rezultat ima razaranje jednog braka.

 

 

Treći i četvrti dan filmskog festivala "Cinema City"

Otvaranje filmskog festivala "Cinema City"

 

 
Bioskop na otvorenom u Katoličkoj porti predstavlja:
U fantastičnom open air bioskopu u Katoličkoj porti od 21:15h biće prikazano „Osvajanje“ –  francuski film koji je zvanično otvorio ovogodišnje izdanje festivala. Ako ste propustili prvog dana festivala, imate još jednu priliku da pogledate izvrsnu političku dramu koja oslikava politički uspon i lični pad bivšeg predsednika Francuske, Nikole Sarkozija. U 23:15h pod vedrim nebom Novog Sada startovaće „So moga života“ – humana i optimistička priču jednog šezdesetogodišnjaka koji traga za „novim ljubavnim avanturama“.

Arena Cineplex Sala 1 – pogledajte!

Debitantski igrani film švedskog reditelja Simona Kaijsera da Silve „Istočni Stokholm“, koji predstavlja još jedan dokaz originalnosti skandinavske kinematografije, biće prikazan u 16h. Nagrađen na festivalu u Montrealu za najbolji scenario, film Emanuela Morea „Umetnost ljubavi“ možete pogledati u 18h. Sastavljen od niza vinjeta koje prikazuju svakodnevicu nekoliko pariskih parova dok preispituju šta zaista žele od svojih života, Moreov film nastoji da po stilu i diskretnoj nameri ispriča univerzalnu priču o emocijama. Od 20h biće prikazan odlično francusko ostvarenje „Donoma“! Poslednji film trećeg dana Festivala u sali 1 Arene Cineplexa biće „Zverinjak“. Drama Marka Novakovića koja predstavlja svedočanstvo o moralnom i istorijskom raspadu jedne zemlje, smešteno u sredinu izdvojenu od urbanog života i locirano u podneblje u kojem vladaju specifična pravila i odnosi među ljudima.

Na repertoaru Arene Cineplex sala 3!

Velika nam je čast da najavimo u 20h u sali 3 Arena Cineplex bioskopa „Zaustavljen na putu“, remek-delo glavnog gosta ovogdišnjeg izdanja Andreasa Drezena. Dobitnik 12 nagrada, među kojima se nalazi i prestižna „Un Certain Regard“ na Kanskom festivalu, sa još 8 nominacija,  „Zaustavljen na putu“  iznosi snažnu emotivnu priču o smrti koja slavi život punom snagom. Nakon projekcije čuveni reditelj održaće master-klas o filmskoj režiji u okviru programa Cinema Now Live Academy.

 

Arena Cineplex Sala 4 – pogledajte!

Odličnoj filmskoj atmosferi  trećeg dana Festivala doprineće i program sale 4 Arene Cineplexa. U 18h, iz revijalne selekcije posvećenoj Andreasu Drezenu, biće prikazana interesantna drama velikog nemačkog autora. „Oblici noći“ ekranizuju uzbudljivu i duhovitu priča o tome šta se dešava običnim ljudima kada im se staze ukrste u noćnom lavirintu velikog Berlina i to baš na dan kada Papa dolazi u nemačku prestonicu. Nakon ovoga, u 22:30h, biće prikazan višestruko nagrađivani bugarski film „Ave“. Reditelj Konstantin Božanov prikazuje neobičan i lep odnos momka i devojke dok stopiraju, gde ona kao kompulsivni lažov kakav jeste, kreće da manipuliše njegovim emocijama, uvlačeći ga konstatno u nove probleme. Kultni mađarski film „Američki torzo“ kreće od 23h. Ostvarenje iz 1975. godine Gabora Bodija, pionira eksperimentalnog filma, filmskog jezika i  jednog od najznačajnijih imena u istoriji mađarskog filma, oslikava izvrstan vestern, usamljenu orhideju u svom žanru, koja putem neobičnog narativa prati grupu mađarskih vojnika dok se bore u Američkom građanskom ratu.
Filmovi u Kulturnom centru Novog Sada!

U prostoru Kulturnog centra Novog Sada filmski program počinje sa najnovijim ostvarenjem Jana Cvitkoviča. „Arheo“, izuzetno interesantan film slovenačkog reditelja koji za temu ima priču o arhe-čoveku i arhe-porodici otvoriće program lokacije u 17h. Nakon ovoga, od 19h, možete pružiti podršku mladim i vrlo kreativnim autorima koji se nagradu u takmičarskoj selekciji Up to 10.000 Bucks. Ispratite Srede, Mojecipele, Na drugoj obali i Plaža, i pronađite svog favorita među niskobudžetnim, vrlo maštovitim filmovima. Od 21h putem ostvarenja „Zvuk okoline“ možete se upoznati sa ožiljcima na kojima je izgrađen današnji brazilski društveni sloj. Kao poslednje ostvarenje koje će zaključiti program Kulturnog centra trećeg dana Festivala, biće specijalno u 23h prikazan igrano-dokumentarni film mladog reditelja i scenariste Vladimira Milovanovića „Lice Revolucije“. Milovanovićev film priča o Branku Iliću, jednom od predvodnika pobune protiv Miloševićevog režima u Srbiji tokom 1998-2000.

 

 

 Treći i četvrti dan filmskog festivala "Cinema City"

Filmski festival "Cinema City"

 

 
Prethodne dane Cinema City internacionalnog filmskog festivala obeležile su pozitivna atmosfera i velika posećenost svih festivalskih lokacija, naročito repertoara prikazanih u bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti i u Srpskom narodnom pozorištu – glavnoj festivalskoj lokaciji. Pod vedrim nebom lepotu i fenomen umetnosti do savršenstva je uzdigao film o jedinstvenoj Marini Abramović, jedan od definitivnih favorita posetilaca Cinema Cityja. Koliko publika Festivala voli smeh dokazala su ostvarenja “Skylab” sjajne Žuli Delpi, kao i japanska komedija-drama “Samuraj bez mača”, a da su domaći filmovi u centru pažnje festivalske publike posvedočile su do poslednjeg mesta ispunjene, aplauzima i ovacijama ispraćene projekcije naše kinematografije. Izuzetnu pažnju privukla je nova takmičarska selekcija Educons Hungry Days. Filmovi ovog programa, poput “Zemlja je, nije Mesec”, otvorili su nove perspektive i postavili standarde savremene filmske stvarnosti koja je naišla na sjajan prijem kod publike!

Četvrti dan festivala Cinema City donosi:

Filmski program četvrtog dana u SNP-u, glavnoj festivalskoj lokaciji, otvoriće u 17:30h novi film Zdravka Šotre „Šešir profesora Koste Vujića“. Rađen po istoimenom kultnom romanu Milovana Vitezovića, ovo je priča o neverovatnom profesoru Vujiću, dobroćudnom osobenjaku i hedonisti, pedagogu posebne vrste, za koga je njegov đak Mihailo Petrović – Mika Alas napisao da je bio najoriginalniji profesor 19. veka. U 20h potom sledi triler Miroslava Terzića „Ustanička ulica“ u kom glavne uloge tumače Gordan Kičić, Uliks Fehmiju i Rade Šerbedžija. Film prati mladog i upornog tužioca koji otkriva zataškane tajne i zavere koje će ga dovesti u životnu opasnost.  Na istoj lokaciji u 22:30h imaćete još jednu priliku da pogledate „Istočni Stokolm“, izuzetnu skandinavsku dramu.

Katolička porta – pogledajte!

Četvrtog dana festivala publika će u bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti,  koja je u znaku revijalne selekcije MTV predstavlja: Burn Planet Rock, u 21:15h imati priliku da pogleda dokumentarni film o jednom od najuspešnijih hevi metal bendova svih vremena – „Metallica: Some Kind of Moster“. Film prikazuje bend u trenutku kada su suočeni sa velikim ličnim i profesionalnim izazovima tokom snimanja prvog studijskog albuma nakon pet godina pauze. U 23:15h imaćete priliku da pogledate ostvarenje Dragane Kanjevac „Sonja“ – dokumentarni film inspirisan legendarnom glumicom i umetnicom Sonjom Savić.

Arena Cineplex sala 1 – pogledajte!

U sali 1 bioskopa Arena Cineplex program počinje u 16h  višestruko nagrađivanim filmom slovenačkog reditelja i scenariste Metoda Peveca na filmskom festivalu u Puli. „Laku noć, gospođice“ oslikava priču laži, nedostatka poverenja i ljubomore koja za rezultat ima razaranje jednog braka. Od 18h biće reprizno prikazan poslednji film poznatog kineskog buntovnika Lua Jea, „Ljubav i modrice“. Vrlo uspešan na filmskim festivalima u Veneciji, Torontu i Geteborgu, film sadrži priču o ljubavi koja svojom strašću gradi ali i razara kulturološke barijere. Igrano-dokumentarni film reditelja Vladimira Milovanovića „Lice Revolucije” biće prikazano od 20h, a govori o jednom od predvodnika pobune protiv Miloševićevog režima u Srbiji, koji je za svoju borbu 2000. godine primio “Free Your Mind” MTV nagradu. Ostajemo u devedesetim godinama prošlog veka i dokumentarnom izražavanju i od 22:30h se upoznajemo sa kanadskim glumcem kojeg je velika popularnost njegovog lika iz serije „Tropska vrućina“ u Srbiji devedesetih upotpunosti iznenadila. „Slotera Nika za predsednika“ prati Roba Stjuarta kako istražuje razlog zbog kojeg je njegov lik smatran simbolom slobode za vremene nenasilnih protesta u Srbiji protiv Miloševićevog režima.

 

 

 Treći i četvrti dan filmskog festivala "Cinema City"

Filmski festival "Cinema City"

 

 

Arena Cineplex  sala 4 – pogledajte!

 

Program četvrtog dana Festivala u sali 4 bioskopa Arena Cineplex je u znaku prijateljstva, ljubavi i strasti. Od 18h možete pogledati još jedno ostvarenje vrhunskog umetnika Andreasa Drezena. „Na ćumur“ je višestruko nagrađivano ostvarenje koje kroz priču o dva prijateljska para pokazuje kako međuljudski odnosi mogu postati burni i kako lako može biti prodrmana dojučerašnja rutina. Posle ovog remek-dela od 20h časova nastupa jedna romantična komedija iz srca Pariza. Emanuel More nas u svom filmu „Umetnost ljubavi“ podseća da se najlepša emocija desi onda kada joj se najmanje nadamo. U 23h, kao poslednji film četvrtog dana Festivala na ovoj lokaciji biće prikazan film „Strast“ – izvanredna adaptacija Kejnovog romana „Poštar uvek zvoni dva puta“.

Kulturni centar Novi Sad – pogledajte!

Kulturni centar Novog Sada je i danas bogat raznovrsnim revijalnim i takmičarskim programom. „Momački dani su završeni“, debitantski film Katje Levkovitz, koji je u premijernom terminu osvojio I nasmejao publiku Festivala, otvoriće program Kulturnog centra u 17 časova. Nakon njega, od 19h sledi 5 zanimljivih niskobudžetnih filmova (Kamp, Invalidus, Ja sam svoj život položila, Jednosmerna ulica, Toplo letnje veče) iz Up to 10.000 Bucks koji će samo dodatno potvrditi da je konkurencija u ovoj takmičarskoj selekciji izuzetno jaka. U 21h  slede misteriozne i poetske filmske slike filma „Persona Beach“ selekcije Hungry Days. Kao poslednji film četvrtog dana Festivala na ovoj lokaciji biće specijalno prikazan „Beket“ u 23h. Prvi dugometražni igrani film Davida Manulija, jednog od gostiju Cinema Cityja 2012, koji nas vodi u nadrealnu avanturu zajedno sa Frikom i Jajom koji se nalaze u bezvremenom mestu, svetu bez ljudi, i u slučajnom susretu otkrivaju “misteriju” života.

Pozorište mladih i kreativna edukacija:

Na primeru niskobudžetnog ali nagrađivanog i vrlo uspešnog francuskog filma „Donoma“, posetioci programa Cinema Now Live Academy saznaće kako je moguće napraviti film bez para. O crnom humoru i suočavanju sa stvarnošću u srpskom filmu govoriće nam, na svojstven i originalan način, jedan od selektora Festivala Petar Protić, dok će jedan od najznačajnijh domaćih umetnika i kompozitora Boris Kovač na primerima filmova Fon Trira i Olega Novkovića govoriti o značaju muzike u stvaralačkom procesu i filmskom ostvarenju.