Home

VESTI

“Tilva Roš” nominovan za evropskog Oskara

No Comments Film

"Tilva Roš" nominovan za evropskog OskaraFilm „Tilva Roš“, debitantsko ostvarenje reditelja Nikole Ležaića, nominovan je za nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji za najboljeg debitanta u Evropi tokom 2011. godine – EUROPEAN DISCOVERY – Prix FIPRESCI.

U istoj kategoriji nominovano je još 5 autora, a ekipa „Tilve“ 3. decembra u Berlinu prisustvovaće svečanosti proglašenja pobednika i dodeli nagrada, koje se dodeljuju i u drugim kategorijama: za najbolji film, najboljeg reditelja, glumca, glumicu…

 

Nominacije za ostale nagrade biće objavljene 5. novembra.

Ova nominacija predstavlja veliki uspeh za reditelja Ležaića i celu filmsku ekipu, ali i za srpsku kinematografiju uopšte, budući da do sada nije mnogo filmova iz naše zemlje imalo priliku da se nađe među nominovanima za ovu prestižnu nagradu – evropski ekvivalent američkom Oskaru.

 

 

 Tilva Roš

Tilva Roš

 

„Tilva Roš“ srpsku premijeru imao je u Boru, mestu u kojem je i snimljen i iz kojeg dolaze reditelj i glavni glumci. Beogradska premijera desila se 01. februara u prepunom Domu sindikata, nakon čega su usledile odlične kritike stručne i šire javnosti. Pre prikazivanja pred domaćom publikom,film „Tilva Roš“ je osvojio ogromne simpatije inostrane publike i kritike, a sa osvojenih 17 nagrada na stranim i domaćim filmskim festivalima jedno je od najnagrađivanijih srpskih ostvarenja u poslednjoj deceniji. Ipak, najveća nagrada za ekipu došla je od publike, prevashodno mladih, koji su „Tilvu“ već proglasili generacijskim fimom. Film je sa uspehom prikazivan u bioskopima širom Srbije, ali i u Srbiji, Rumuniji, Mađarskoj, Bosni…

Svi oni koji do sada nisu videli film „Tilva Roš“, ili žele da ga imaju u svojoj ličnoj kolekciji, od ove nedelje imaće priliku da kupe zvanično DVD izdanje, koje će naći u prodaji u supermarketima i na specijalizovanim prodajnim mestima. Ovo specijalno izdanje, pored filma sadrži i trejler, audio komentar reditelja i dvojice glavnih aktera, izbačene scene i poseban dodatak – film o filmu, koji su snimali sami učesnici filma.

 

 

 Tilva  Roš
Tilva Roš

 

Produkciju „Tilve Roš“ potpisuje Filmska kuće KISELO DETE, a isti autorski tim uveliko priprema i dva nova igrana filma, koja su na konkursu Ministarstva kulture dobila finansijsku podršku za realizaciju. U pitanju su „Neposlušni“ Mine Đukić, road movie na biciklima, i "Pogledaj me, Kusturice" Uroša Tomića, komedija u stilu “Biti Džon Malkovič” , u kojoj će Emir Kusturica igrati sam sebe. Više informacija o novim filmovima biće objavljeno uskoro.