Home

VESTI

Svetska animacija u Čačku

No Comments Film

Svetska animacija u CackuMeđunarodni festival animacije “Animanima” u Čačku predstaviće u šestom izdanju – od 6. do 9. septembra – više od 60 filmova iz 20 zemalja u glavnom takmičarskom programu, uz gotovo 30 filmova van konkurencije, te raznovrstan prateći program i specijalne projekcije.
  
Ove godine uveden je i takmičarski program filmova za decu, a o dobitniku nagrade “Periskop” odlučiće međunarodni žiri koji čini troje mladih profesionalaca.
  

Uz takmičarske programe i Svetsku panoramu filmova koji su van konkurencije, šesta “Animanima” nudi i retrospektivu Andreasa Hikadea iz Nemačke, jednog od najpoznatijih evropskih animatora i reditelja, zatim portret američke autorke i oskarovke Džoan K. Grac, pregled savremene baskijske animacije, specijalne projekcije magazina “Stash”, te izložbu stripa “Svet po Aleksandru Zografu” u okviru koje će Saša Rakezić održati i predavanje.

Škola u gostima ove godine je Filmska akademija Baden-Virtemberg, koja je 2002. godine osnovala sopstveni Institut za animaciju, vizuelne efekte i digitalnu postprodukciju, a predstaviće se i Studio Film Bilder iz Štutgarta, koji je specifičan po tome što radi i po narudžbinama, kao što su animirane deonice u “Trči Lola, trči”, a stoji i iza nezavisnih produkcija kratkih animiranih filmova kao što su “Nema mesta za Gerolda” Danijela Nokea, odnosno Hikadeov “Ljubav i krađa”, koji su osvojili više od 130 nagrada na festivalima širom sveta.

U nastojanju da se ostvari spoj umetničkog kvaliteta i potreba tržišta, u poslednje vreme pokrenuto je nekoliko velikih projekata, kao što je Hikadeova serija za decu “Tom i kriška hleba sa džemom od jagoda i medom”.

U okviru pratećeg programa, biće prikazani francuski dugometražni film “Iluzionista” (Sylvain Chomet), španski “Čiko i Rita” (Tono Errando, Javier Mariscal, Fernando Trueba) i poljski “Jež Jerži” (Wojtek Wawszczyk, Jakub Tarkowski, Tomasz Leśniak).

Velika nagrada jubilarnog, petog izdanja “Animanime” 2011. godine dodeljena je španskom filmu “Amar” Izabele Ergere, a žiri je izrazio zadovoljstvo ukupnim kvalitetom filmova u takmičarskom programu.

 

 

 Svetska animacija u Cacku

Svetska animacija u Cacku

 

 

Osim “Zlatnog štifta”, u iznosu od hiljadu evra, žiri je dodelio i nagradu C&M Special za najbolju animiranu reklamu ili muzički spot (800 evra) britanskom filmu “Aides: Smutley” (Againstallodds), a za posebno dostignuće nagrađen je nemački film “Spoljni svet” (Dejvid O’Rajli), koji je dobio i nagradu publike.

Dodeljena su i specijalna priznanja žirija – za najbolju režiju nagrađeni su proslavljeni Prit i Olga Parn iz Estonije za “Ronioce na kiši”, dok je nagradu za najbolju animaniju odneo Miloš Tomić iz Srbije za “Šarenu lažu”, a za najbolji scenario Beomsik Šimbe Šim iz SAD za film “Bolnica čuda”.

Nagrada za najbolji dizajn zvuka dodeljena je francuskom filmu “Planeta Z” (Momoko Seto), a za najbolji grafički dizajn britanski “Pecaroš stvari” (Dejvid Proser).

Peta “Animanima” prikazala je u Domu kulture Čačak, koji je i organizator tog festivala, više od 150 ostvarenja autora iz 30 zemalja.

Festivalski sajt je www.animanima.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

 

  

Izvor:

SEEcult.org