Home

VESTI

Slobodna Zona je ušla u svoju drugu deceniju

No Comments Film

Slobodna Zona je ušla u svoju drugu decenijuFestival je i ove godine je otvorio muzički dokumentarac pred punim salama Sava centra u Beogradu, bioskopa Arena u Novom Sadu i bioskopa Vilin grad u Nišu.

 

Ostvarenje reditelja Asifa Kapadije goviri o životu i tragediji harizmatične pevačice, Ejmi Vajnhaus. Prerana smrt soul dive potresla je čitav svet. Beograd, kao poslednje koncertno odredište Ejmi Vajnhaus, dao je ovoj premijeri gotovo kultni status. Film Ejmi pruža ekskluzivni uvid u nikada do sad viđene kućne snimke i rasvetljuje veličanstveni uspon i tragični pad pevačice.
  

Rajko Petrović, direktor festivala, otvorio je festival izjavivši da je cilj Slobodne Zone da pomogne publici u Srbiji da sagleda probleme i stanje ljudskih prava u zemlji, regionu i svetu i preispita svoje stavove o širokom spektru društvenih problema u Srbiji i šire. Nakon toga je selektorka festivala, Branka Pavlović, rekla nekoliko reči o filmu i pozvala publiku da uživaju u festivalu narednih pet dana.

 

Gošću selektorku Olju Bećković, novinarku i glumicu, publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom posle čega je ona izjavila „Omogućeno mi je da prvi put u životu sa ove bine slobodno i otvoreno kažem sve što imam. Rećiću vam večeras nešto što se niko  do pre trideset sekundi nije usudio da kaže sa ovog mesta: jedanaesti festival Slobodna Zona je otvoren.“

Najavljen je i prateći program, Noćni razgovori, koji će se održavati svake večeri od 23:00 u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda i predstavljaće diskusije o prikazanim filmovima. U subotu, nakon filma Glumica Roberta Grina, Noćne razgovore će voditi Olja Bećković zajedno sa glumicama Jelenom Đokić, Darom Džokić, Brankom Šelić i Milicom Mihajlović. Teme rezgovora će biti pitanje da li je biti glumica samo profesija, šta je glumica bez uloge i na koje „uloge“ i uloge se ne pristaje?

 

 

 Slobodna Zona je ušla u svoju drugu deceniju - Photo by Andrea Krželj

Slobodna Zona je ušla u svoju drugu deceniju – Photo by Andrea Krželj

 

 

I ove godine selektorka Biljana Tutorov nam predstavlja prateći program Cross-Media koji je sačinjen od interaktivnih dela najnovije svetske produkcije. Ovi interaktivni dokumentarci  proširuju i razbijaju tradicionalne narative omogućivši nam da eksperimentišemo sa temama i učestvujemo u stvaranju novih narativa. Svi radovi su dostupni online na sajtu festival, kao i u Domu omladine.

Zahvaljujući vernoj publici koja nam je ukazala svoje poverenje tokom godina, karte za dokumentarni film Džafara Panahija, iranskog disidenta-reditelja, Taksi, su rasprodate u pretprodaji za projekciju u Dvorani Kulturnog centra i Domu omladine. Takođe su rasprodate karte u Dvorani Kulturnog centra za projekciju filma Mustang u sklopu programa ženska linija. Tokom pet dana festivala Slobodna Zona, publika će imati priliku da vidi 25 angažovanih i dokumentarnih filmova u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

11. izdanje festivala Slobodna zona podržali su: Ministartsvo za kulturu Republike Srbije, Rekonstrukcije Žesnki Fond, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Francuski institut u Beogradu i Taff line.

Vidimo se u Slobodnoj Zoni!