Home

VESTI

Slobodna Zona: Film “So zemlje” oduševio publiku!

No Comments Film

Slobodna Zona: Film "So zemlje" oduševio publiku!Drugi dan festivala Slobodna Zona obeležili su vizuelno neodoljiv dokumentarni film So zemlje Vima Vendersa, čije su projekcije rasprodate u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, i film Motivacija: Nula o životu žena u izraelskoj vojci.

 

Danas su u fokusu filmovi Žirafada, drama o sudbini jedne žirafe, Dolazimo kao prijatelji,  dokumentarac o metamorfozama kolonijalizma u Africi i film Timbuktu o teroru verskih fundamentalista nad nemoćnim stanovništvom Malija u Zapadnoj Africi.
 

Juče je i posebnu pažnju privukao dokumentarni film Suđenje u Mađarskoj o procesu grupi neonacista kojima je suđeno zbog serije zločina nad Romima. Nakon projekcije publika je ostala u sali u razgovoru sa rediteljkom Ester Hajdu i producentom Šandorom Mešterom, koji je ujedno i komponovao muziku za ovaj film. Na pitanje kako je filmska ekipa dobila dozvolu da postavi kamere u sudnici, oni su objasnili da je suđenje bilo otvoreno za javnost, kao i da je sudija prepoznao istorijski značaj ovakvog dokumentaraca.

 

Diskusija je nastavljena na Noćnim razgovorima gde su se autorima filma Suđenje u Mađarskoj pridružili profesor književnosti Vladimir Gvozden i novinar Gabor Bodiš. Na pitanje moderatora Ivana Milenkovića  da li je gledajući film očekivao da će presuda biti oštra Gvozden je rekao da je njemu posebno uznemirujući bio utisak da „uprkos tome što je film dokumentaran pojedini akteri u njemu se ponašaju kao da je film igrani, jer je njihova mržnja kao pogled na svet dovela je do toga da oni glume u sopsvenom životu.“

Gabor Bodiš, koji je pratio tok čitavog slučaja, objasnio je da je u mađarskom društvu stvorena klima netrpeljivosti prema Romima i istakao da je u svakodnevnoj upotrebi govor mržnje uperen protiv njih uključujući i termin „ciganski kriminal“ koji je zapravo propagandna fraza iz perioda fašizma. Rediteljka Ester Hajdu nadovezala se istakavši da je medijsko izveštavanje o suđenju uopšte bilo vrlo problematično jer su mediji promovisali tezu „da su Romi najverovatnije iscenirali čitavu stvar, odnosno da su sami sebi to uradili, a čak i ako nisu, da su u krajnjoj liniji sami krivi za sve što im se dešava“.

 

 

 Slobodna Zona: Film "So zemlje" oduševio publiku!

Slobodna Zona: Film "So zemlje" oduševio publiku!

 

 

Danas će u 23 časa nakon dokumentarnog filma Povratak u Homs na temu Šta je herojstvo danas? diskutovati gosti Noćnih razgovora, pisac Zlatko Paković, novinar Momir Turudić, kao i psihološkinje Maša Vukčević i Jelena Dobrić. Oni će postaviti pitanje da li stvarnost prethodi tumačenju, ili je tumačenje ono što konstituiše samu stvarnost i problematizovati značenje reči „sloboda“ i „narod“. 

 

U okviru eksperimentalnog i multimedijalnog programa Cross media danas u 18 časova biće održan Master class Uvod u transmedijski storiteling na kome će govoriti Sara Božić sa Instituta za transmediju iz Ljubljane i  Domeniko Laporta iz Belgije.

Jubilarno 10. festivalsko izdanje podržalo Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, Movies that matter, Rekonstrukcije Ženski fond, Francuski institut, Sekretarijat grada Beograda i Taff line!

Vidimo se u Slobodnoj Zoni!