Home

VESTI

Slobodna zona deseti put!

No Comments Film

Slobodna zona deseti put!Deseto jubilarno izdanje filmskog festivala  Slobodna zona  održaće se od 7. do 12. novembra u osam bioskopa: u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival će biti svečano otvoren 7. novembra u 20 sati u Centru Sava, projekcijom filma 20.000 Dana na Zemlji Ijana Forsajta i Džejn Polard. Festival će svečano otvoriti gost selektor Slobodne zone 2014, Boris Buden.
    
Na festivalskom programu će se i ove godine naći najbolji angažovani dokumentarni i igrani filmovi, dobitnici najznačajnijih nagrada na festivalima širom sveta.
  

Pored miljenika publike i kritike, filmova Boyhood i novog dokumentarnog filma Vima Vendersa So zemlje, na festivalskom programu će se naći i animirano-dokumentarni film Da li je visok čovek srećan? Mišela Gondrija koji zajedno sa najčuvenijim alter globalistom danas, Noamom Čomskim crta, piše i polemiše o odnosu između jezika i sećanja kao i načina na koji jezik oblikuje svet i stvarnost kao i najnoviji igrani film Stivena Daldrija Smeće. Dokumentarni film U potrazi za Vivijan Majer  o jednoj od najboljih uličnih fotografkinja 20. veka čiji su lik i delo decenijama bili skriveni od očiju javnosti uz izuzetnu priču o večnoj potrazi za svetim gralom ljubavi u filmu Ljubavna odiseja Tatjane Božić, neki su od skrivenih aduta ovogodišnje Slobodne Zone.

 

Zahvaljujuću Gostu selektoru filozofu, piscu i prevodiocu Borisu Budenu, naš program je bogatiji za tri izuzetna filma – 1971. je dokumentarno-igrani film čiji su junaci 40 godina pre Edvarda Snoudena i Vikiliksa iz lokalne kancelarije FBI-a ukrali dokumenta koji svedoče o nameri države da ograniči gradjanska prava i slobode i anonimno ih dostavili javnosti. Njihov identitet bio je nepoznanica sve do ovog filma. U ovoj selekciji se našao i film Poslednji zločinac  Kloda Lancmana, jednog od najznačanjihih dokumentarista u istoriji filma. 

 

Treći film po izboru Borisa Budena O nasilju kroz audiovizuelni kolaž sastavljen od arhivskih materijala i aktivističkih tekstova Franca Fanona, bavi se ne samo prošlošću i antikolonijalističkom borbom afričkih naroda, već i aktuelnom stvarnošću neokolonijalizma koji je  u punom zamahu i odvija se pred našim očima. Ovo kinematografsko ostvarenje biće ujedno i uvod u prvo veče Noćnih razgovora čiji je urednik Ivan Milenković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda. O pitanju Šta je horejstvo danas? (fantastični dokumentarac Povratak u Homs), fenomenu filma Boyhood i odnosu filma i stvarnosti, kao i strašnim istinama prikazanim u snažnom i uznemirujućem filmu Ester Hajdu Suđenje u Madjarskoj na temu Tihe vode desnice publika Slobodne Zone moći će da diskutuje sa Ivanom Milenkovićem i njegovim gostima posle projekcije filmova u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda. Učesnici u razgovorima biće Boris Buden, sociolog, Miklavž Komelj, istoričar umetnosti iz Ljubljane, Gabor Bođiš novinar iz Budimpešte, Olivera Milosavljević, istoričarka, Zlatko Paković, novinar Danasa, kao i Jurica Pavičić, novinar Jutarnjeg lista, i Petar MIlat, filozof, iz Zagreba.

 

 

 Slobodna zona deseti put!

Slobodna zona deseti put!

 

 

Kroz selekciju Francuski Institut predstavlja, Slobodna zona nastavlja saradnju sa jednim od  najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu FID Marsej. U okviru ovog programa biće prikazani dobitnici nagrada Francuskog instituta na festivalu u Marseju filmovi Borhesove tri priče i Gori more. Slobodna zona je ove godine dobila posebnu čast da bude gost festivala FID Marsej i predstavi se francuskoj publici u okviru programa Festivalski susreti zajedno sa najznačajnijim festivalima kao što su filmski festivali iz Roterdama, Berlina, Lisabona, Niona, Meksiko sitija, Šefilda i Torina.

 

Novitet na programu festivala je selekcija Cross Media u kojoj ćemo zahvaljujući programskoj urednici Biljani Tutorov zaviriti u budućnost (dokumentarnog) filma uz izbor najzanimljivijih filmskih i video projekata, web dokumentaraca i hibridnih audiovizuelnih formi koji kombinuju najsavremenije digitalne tehnologije i filmski jezik u potrazi za novim izražajnim sredstvima i narativima. Jedinstvena prilika za beogradsku publiku da se u prostoru galerije Pop up, Kulturnog centra Beograda upozna sa specifičnom vrstom Novih medija, uz Master classove vodećih stručnjaka iz ove oblasti Domenika Laporte iz Brisela i Sare Božanić, sa Instituta za transmediju iz Ljubljane.

U duhu jubileja u novoj zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 stara i nova publika Slobodne Zone moći će da pogleda izbor od 10 filmova koje je publika najviše volela u prvih devet godina festivala u okviru programske linije TOP 10. Još jedna prilika da pogledamo naslove kao što su: Deponija, Zaliv, Kako se kuvala istorija, I ja takođe, Hana Arent i druge. Jedan od nezaobilaznih i uvek veoma posećenih specijalnih segmenata festivalskog programa su i srednjoškolske projekcije – filmovi Pleme, Girlhood i Abeceda, bave se svaki na svoj način izuzetno aktuelnim temama – odrastanjem i odnosom sistema prema mladima, vršnjačkim nasiljem i putevima i stranputicama obrazovanog sistema.

Publika će tokom festivala glasati za najbolje filmove, a kao i prethodnih godina nagradićemo publiku za najbolju recenziju za jedan od filmova sa festival. Kao posebno iznenađenje za sve svoje posetioce, Slobodna  zona organizuje i nagradni konkurs Fotkaj za jubilej u kome će kroz igru svojim vernim fanovima da dodeli karte za 11 ovogodišnjih filmskih projekcija.

 

 

Slobodna zona deseti put!

Slobodna zona deseti put!

 

 

Kao uvod u festival, 5. novembra sa početkom u 20 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograd, biće premijerno prikazan dokumentarni film 1989 Andersa Ostergarda. Povodom obeležavanja 25 godina od pada Berlinskog zida Slobodna zona je dobila izuzetnu čast da bude koorganizator ove projekcije koja će se istovremeno održati u dvadeset glavnih gradova Evrope. Pre i posle projekcije filma publika će imati priliku da putem društvenih mreža direktno komunicira sa autorima filma preko prenosa uživo koji će se emitovati u bioskopskoj sali KCB-a. Glavni organizator događaja je pretstižni filmski festival CPH:DOX iz Kopenhagena.

Dodjite da zajedno proslavimo 10 godina Slobodne Zone!

Jubilarno 10. festivalsko izdanje podržalo Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, Movies that matter, Rekonstrukcije Ženski fond, Francuski institut, Sekretarijat grada Beograda i Taff line!

Više informacija o filmovima i pratećim programima možete naći na web adresi:
www.freezonebelgrade.org

Prodaja karata za svečano otvaranje u Sava Centru traje od 1. oktobra. Karte se mogu kupiti na blagajni Sava Centra i na prodajnim mestim Eventima po ceni od 400 dinara.

Karte za projekcije u Dvorani Kulturnog Centra Beograda i Doma omladine biće u prodaji od ponedeljka 27. oktobra po ceni od 300 dinara.

Za TOP 10 projekcije (najbolji filmovi sa prethodnih izdanja festivala) u Kinoteci, nova sala u Uzun Mirkovoj 1, karte se mogu kupiti sat vremena pre početka projekcije po ceni od 200 dinara.

U Novom Sadu karte za svečano otvaranje mogu se kupiti po ceni od 300 din na blagajni bioskopa ARENA. Karte za ostale projekcije u Areni biće u prodaji od 27.oktobra po ceni od 250 din. Za projekcije u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine cena karte je 150 din.

U Nišu karte za svečano otvaranje u bioskopu Vilin grad prodavaće se po ceni od 260 dinara od 27. oktobra, a za projekcije u Niškom kulturni centru karte po ceni od 100 din bice u prodaji od 29.oktobra.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=owiu4IhgYJs|width=450|height=364{/mgmediabot2}

Slobodna zona 10 / Free Zone 10

 

Nagradni konkurs Slobodne Zone – Fotkaj za jubilej

Kao posebno iznenađenje za sve svoje posetioce, Slobodna  zona organizuje nagradni konkurs Fotkaj za jubilej u kome će kroz igru svojim vernim fanovima da dodeli karte za 11 ovogodišnjih filmskih projekcija. Ukupno 90 karata biće podeljeno za projekcije u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Sve što vam je potrebno je fotoaparat ili telefon, Facebook nalog i malo vremena.  

Obratite pažnju na crvene nalepnice na kojima je ispisano 10. Slobodna Zona ime filma i režisera. Ukoliko u vašem gradu, nađete sličnu nalepnicu, fotografišite je i postavite na Vaš Facebook profil. Potrebno je da post fotografije bude javan i da u istom postu označite funpage Slobodne Zone. Prva tri posta će biti nagrađena sa po dve karte za projekciju filma čija je nalepnica fotografisana. Nagradni konkurs traje od 27. oktobra pa sve do datuma projekcije filma.

Filmovi za čije karte će publika konkurisati  su:

Za Beograd: 20.000 dana na Zemlji, Boyhood, So zemlje, Kidnapovanje Mišela Uelbeka, Suđenje u Mađarskoj, Timbuktu, Pleme, Da li je visoki čovek srećan, Grekom stranac, O nasilju.

Za Niš i Novi Sad: 20.000 dana na Zemlji, So zemlje, Pleme, Timbuktu.

Nađi crvenu nalepnicu, fotkaj za jubilej!