Home

VESTI

Realnost Afrike na filmu

No Comments Film

Realnost Afrike na filmu

Selekcija „Democracy / Export-Import“ predstaviće publici festivala Cinema City u Novom Sadu, koji se održava od 6. do 14. juna, izbor sjajnih dokumentarnih filmova, kreativnih interpretacija stvarnosti i potresnih svedočanstava o kršenju ljudskih prava u Africi.

Sam naziv ovog festivalskog programa „Democracy/ Export-Import“ proistekao je iz želje da se, uz upotrebu simplifikovanog internet jezika, ukaže na činjenicu koliko se danas, u veku ubrzanog tehnološkog razvoja i protoka informacija u delićima sekunde, i sam pojam „demokratija“ simplifikovao, udaljio od svoje suštine i osnovnog značenja, postao predmet političke uvozno-izvozne „trgovine“, povod za ratove, kršenje osnovnih ljudskih prava, izgovor i igračka u rukama moćnika.

Ovogodišnje izdanje programa „Democracy/ Export-Import“ u fokus stavlja realnost Afrike i predstavlja filmove: „Cvećarski posao“ (Blooming Business), Tona van Zantvorta (Ton van Zantvoort) – poetski dokumentarac o kenijskim zatočenicima enormno porasle globalne cvećarske industrije, film „Cveće Ruande” (Flowers Of Rwanda) Davida Munjoza (David Muñoz) – koji snažno i direktno otvara mnoga pitanja o mogućnostima suživota žrtava i počinilaca surovih ubistava tokom genocida u Ruandi pre 14 godina i „Bogati brat“ (Rich Brother) Inse Onken (Insa Onken) – kao višeslojan, uzbudljivi portret kamerunskog imigranta u Evropi, čija je jedina šansa za opstanak, ostvarenje minimalnih prava i asimilaciju, nada da će postati bokser i osvojiti titulu.

Realnost Afrike na filmu

 

Ovim filmovima, ravnopravno se pridružuje i vrhunski realizovan dokumentаrni film „Burma –izveštavanje iz zatvorene zemlje” (Burma VJ – Reporting from a Closed Country), Andersa Ustergarda ( Anders Østergaard), kao eksplicitan dokument o kršenju ljudskih prava u miljeu diktatorskog režima.

„Sva četiri filma zajedno u epicentar programa „Democracy/ Export- Import“ stavljaju ljudsko iskustvo, a ono je zasnovano na borbi za preživljavanje u svetu koji bi trebalo da bude fer i ravnopravan – a nije, u svetu u kojem bi se svi osećali slobodnim – a nismo. Filmovi koji o tome govore ujedno podsećaju i na ljudsku dobrotu i nose sa sobom i poruke nade. Opiru se žanrovskim klasifikacijama. Ne samo zbog različitih estetskih pristupa, metodoloških okvira ili ideoloških pravaca njihovih autora, već pre svega zato što u dokumentarnim filmovima slike nose sopstvenu istinu, nezavisnu od uslova i namera u trenucima dok su snimane“, kaže selektorka ovog programa festivala Cinema City, Dubravka Lakić.

Selekcija „Democracy/ Export- Import“ jedan je od paralelnih programa festivala Cinema City, u okviru kojih će ove godine biti predstavljeni i muzički filmovi u selekciji „Planet Rock“, najbolji regionalni filmovi po izboru Sarajevo Film Festivala, lektira filmske komedije, kao i najnovija ostvarenja atraktivnih svetskih kinematografija – „Respekt to Turkey“ i „Novi Latino film“. Za ljubitelje žanrova „Horror“ selekcija predstavlja Godzila filmove po izboru našeg poznatog strip umetnika Zorana Janjetova, a publika će biti u prilici da upozna dela francuskog novog talasa kao i čuvenog autora animiranog filma Bila Plimptona.

 

Realnost Afrike na filmu