Home

VESTI

“Prvi pravi ženski zvuk” pobednik DORF-a

No Comments Film

"Prvi pravi ženski zvuk" pobednik DORF-aDokumentarni film “Prvi pravi ženski zvuk” Brankice Drašković o kultnom novosadskom alternativnom rok sastavu Boye proglašen je najboljim na Međunarodnom festivalu dokumentarnog rok filma DORF, održanom od 4. do 7. marta istovremeno u Vinkovcima, Zagrebu i Rijeci.

 

U odluci festivalskog žirija, koji su činili Igor Mirković, Gordan Nuhanović i Petar Mitrić, ističe se da je film nagrađen za „informativan i iscrpan prikaz društveno-sociološkog i kulturnog konteksta osamdesetih godina u kojem je ponikao jedan od prvih ženskih rok sastava u tadašnjoj državi".

 

Dokumentarac Brankice Drašković, koji je imao hrvatsku premijeru na četvrtom DORF-u, proglašen je najboljim i prema glasovima publike u Rijeci.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=wfY2lJHfjPc|width=450|height=364{/mgmediabot2}

"Prvi pravi ženski zvuk" pobednik DORF-a

 

 

O nagradama, DORF festivalu i saradnji sa Exitom Brankica Drašković kaže: "Svako priznanje koje stigne za nešto što ste uradili prija, ali moram reći da me posebno raduje što se dogodilo na Dorfu, jedinstvenom festivalu muzičkih dokumentaraca na prostoru bivše Jugoslavije, iza čije organizacije stoje zanimljivi i kreativni ljudi. Mislim da ove dve nagrade pripadaju podjednako svima koji su učestvovali u relazaciji dokumentarca. Pre svega Bojama i njihovoj zanimljivoj priči, ali i onima koji su prepoznali vrednost u samoj ideji da se ona pretoči u dokumentarni film. Tu mislim na Exit, uz čiju veliku pomoć je Sekreterijat za kulturu AP Vojvodine izdvojio sredstva za realizaciju filma, zatim na Kulturni centar Novog Sada, kao i na produkciju Arbos koja je od samog početka stala iza celog projekta."

Dramaturška linija filma prati različite kreativne faze u razvoju grupe Boye. Od nastanka u okrilju jugoslovenskih novotalasnih strujanja i novosadske umetničke scene, preko snimanja diskografskih izdanja u Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu, Holandiji, te koncertnih nastupa, do samog raspada grupe i rezimea njihovog značajnog uticaja na celokupnu muzičku scenu.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=-3Sc5tkRliU|width=450|height=364{/mgmediabot2}

"Prvi pravi ženski zvuk" pobednik DORF-a

Novosadske Boye su početkom 80-ih, oživljavajući žensku liniju duha u jugoslovenskom rokenrolu, sa punom svešću o vrsti muzike za koju su se opredelile, izborile mesto na do tada isključivo “muškoj” sceni i nametnule se kao jedna od originalnih i osvežavajućih pojava. Njihova 20-godišnja priča, koju krase upornost, doslednost i ženski princip, u filmu “Prvi pravi ženski zvuk” prikazana je kao deo mnogo šireg kulturnog i društvenog konteksta u kojem su se razvijale ne samo kao kvalitetni muzičari/ke, već i kao samosvojne individue svesne vremena i okruženja u kojem su stvarale.

Ostvarenje “Prvi pravi ženski zvuk” premijerno je prikazano letos na Cinema City festivalu, a jesenas ga je videla publika na Internacionalnom filmskom festivalu Cinedays u Skoplju. Trenutno se film prikazuje u Dokukinu u Zagrebu, a u najavi je i projekcija na Art&Music festivalu koji će se u aprilu održati u Puli.

 

 

 

 

 

Izvor:

Filmske.com